2023. június 1.
//
Tünde névnap

Minőségi munka folyik a VFC USE női szakágánál

2021. szeptember 3. 13:17
A veszprémi utánpótlás labdarúgó-egyesület kötelékében a leány focistajelöltek fejlesztése is kitűnően halad. Az elmúlt évi eredmények mellett az idei változásokról, célkitűzésekről is beszélgettünk Donát Máté szakágvezetővel.

Sokan, amikor meghallják a labdarúgás szót, automatikusan a férfiakkal azonosítják a sportágat. Érdekes, hiszen a fiú gyermekek mellett a leányok is sűrűn álmodoznak arról, hogy egyszer focisták lesznek. Igaz, utóbbi nem nincs a legegyszerűbb helyzetben, hiszen a legtöbb településen leginkább a fiúk fejlesztésével foglalkoznak az egyesületek.

Veszprémben ez nem így van. A VFC USE kötelékében már évek óta lányokkal is foglalkoznak, a munka pedig jól halad, ezt bizonyítják az elmúlt idényben elért eredmények is. Mindezekről Donát Mátét, a klub női szakágának vezetőjét kérdeztük, aki az elmúlt idényben az U16-os és az U19-es alakulatnál is vezetőedzői pozíciót töltött be.

Donát Máté, a VFC USE női szakágának vezetője (archív fénykép)Donát Máté, a VFC USE női szakágának vezetője (archív fénykép)

A fiatalabbik együttesem klubtörténeti sikert tudhat maga mögött, hiszen veretlenül sikerült megnyernie a regionális bajnokságot. Remek volt a csapatközösség, hétről hétre fejlődtek a gyerekek. Az U14-es fiatalokat is rendre tudtunk játszatni, ez Simon Benjamin edző érdeme

– tette hozzá Donát. A tréner az elmúlt kiírásban az U19-es csapattal a kiemelt bajnokságban szerepelt, amely korántsem bizonyult egyszerű feladatnak. A játékosok azonban rendre gyönyörű teljesítménnyel rukkoltak elő, amely a hazai akadémiák figyelmét is felkeltette. Három tehetség leányt sikerült is elcsábítaniuk a helyi egyesülettől.

A tisztes helytállás volt a célunk a bajnokság kezdetén, eleinte sikerült is túlszárnyalnunk ezt. Összetartó egységet alkottak a lányok, mindent megtettek a pályán a győzelemért. Ez természetesen szemet szúrt a szombathelyi Illés Akadémiának is, amely végül három játékosunkra is igényt tartott. Az egyik szemünk sírt, a másik nevetett, amikor elköszöntek a lányok, hiszen húzóerőnek számítottak nálunk, ugyanakkor tudtuk, a fejlődésük szempontjából ez lesz legjobb számukra.

Az előttünk álló női évad szeptember közepén veszi majd kezdetét. Donát Máté elmondta, több változás is életbe lépett a nyár folyamán a klubjuk életében. Weinhoffer Csaba visszatért az egyesülethez, amelynél az U16-os gárda irányítása mellett immár koordinátori feladatokat is ellát. U19-es egyesületük pedig visszatért a regionális bajnokságba.

Az U14-es csapatot továbbra is Simon Benjamin fogja irányítani, míg a legkisebbekkel Lantai Tamás és Hered Petra foglalkozik majd. Büszke vagyok rá, hogy a nálunk munkálkodó trénerek odaadó munkát végeznek. Ezt bizonyítja, hogy a gyerekek szeretnek edzésre járni. Idén is azon leszünk minden erőnkkel, hogy ez véletlenül se változzon.

A célkitűzésekkel kapcsolatban a szakágvezető megjegyezte: a fiatalok vállaira nem szeretnének súlyt helyezni, ugyanakkor az U19-es gárda tagjai már megérettek arra, hogy célba vegyék a dobogós helyezések egyikét. Utóbbi együttest továbbra is Donát Máté fogja irányítani, aki immár az MLSZ tehetségkutató programjában is részt vesz.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémi hölgyek, akik élnek-halnak a fociért
Veszprémi hölgyek, akik élnek-halnak a fociért
Edzéslesen című videósorozatunkban hétről hétre bemutatjuk, hogyan készülnek versenyeikre a veszprémi sportolók, egyesületek. Legújabb adásunkban a VFC USE női szakágán zajló munkába nyerhettünk bepillantást.
Nagy Tamás a VFC USE új szakmai igazgatója
Nagy Tamás a VFC USE új szakmai igazgatója
A szakember, aki Artner Tamás váratlan távozása következtében érkezett az utánpótlásbázishoz, korábban már irányította az akkor még NB II-ben szereplő veszprémi labdarúgócsapatot.
A tehetségek útja a kiválasztástól a profi labdarúgásig
A tehetségek útja a kiválasztástól a profi labdarúgásig
A Veszprémi Foci Centrum a Puskás Akadémiával karöltve tartott szülői értekezletet annak kapcsán, hogy az egyesületben fejlődő gyermekeknek milyen lehetőségeik vannak a jövőre nézve.
Artner Tamás a VFC USE új szakmai igazgatója
Artner Tamás a VFC USE új szakmai igazgatója
A szakember legutóbb a győri Fehér Miklós Akadémiát vezette. Örömmel, és komoly tervekkel érkezett Veszprémbe, hiszen az utánpótláscentrumot már tehetségközpontként tartják számon.
Bravúros győzelmet aratott a Donát-csapat
Bravúros győzelmet aratott a Donát-csapat
A szakágvezető Donát Máté edzette veszprémi U19-es leány labdarúgócsapat parádés, 3-2-es diadalt jegyzett a nagynevű Ferencváros otthonában a kiemelt csoport vasárnapi mérkőzésén.