2023. március 26.
//
Emánuel névnap

Festészettel, zenével, beszélgetésekkel és irodalommal fejlesztik a veszprémi fiatalok kreativitását

A „Veszprém az Élhető Város” nevű akciócsoport gyermekeknek és családoknak szóló projektnyitóját szombat délután tartották a Tűztorony udvarán.

Szabadtéri festészettel, hangszerbemutatóval szalonbeszélgetésekkel, koncerttel, és irodalmi szövegek felolvasásával indult el a „Veszprém az Élhető Város” nevű akciócsoport legújabb projektje. A hivatalos tájékoztatás szerint azzal a céllal, hogy fejlesszék a veszprémi gyermekek kreativitását és javítsák a kultúrához való hozzáférést a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok körében.

A szombat délutáni kellemes időben folyamatosan öt meghívott képzőművész (Farkas István, Fekti Vera, Hamerli Judit, Kulcsár Ágnes, Zámbó Attila)  alkotott a Tűztorony udvarán, miközben a Tücsök Zenekar és a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar tartott hangszerbemutatót és adott koncertet.

A HangSzín /zene-kép-alkotás nevű projekt első eseménye lehetőséget adott szalonbeszélgetésekre is: az érdeklődők két, Veszprémből induló, de már külföldön játszó csellista, Hartmann Domonkos, és Naszer Tamara életútjával is megismerkedhettek. Az utolsó, irodalmi piknik nevű programblokk keretében Kilián László, Éltető Erzsébet és Varga Richárd osztotta meg szövegeit és gondolatait a zenéről.

A HangSzín /zene-kép-alkotás nevű projektet a több mint két éve európai uniós forrásból alapított „Veszprém az Élhető Város” nevű, 24 civil szervezetet, vállalkozást, közszférában működő szereplőt tömörítő helyi akciócsoport szervezte. A konzorciumban a helyi kultúra képviselői és intézményei partnerként, az önkormányzat, mint vezető vesz részt.

Az akciócsoport elnöke Brányi Mária alpolgármester, aki a szombati eseményen úgy fogalmazott, a tömörülés rendhagyó, hisz a kultúra területén nem jellemző egy ilyesfajta konzorcium létrejötte, de úgy látja, az elmúlt időszak bebizonyította, hogy egy kijelölt stratégia mentén több, a város számára hasznos projektet hajtottak már végre: az akciócsoport megújított és funkcióval bővített városi köztereket, szabadidős programokat hívott életre, és felhívta a figyelmet a helyi értékek megőrzésére is. Mint mondta, a mostani projektben a három művészeti elem, a zene, a képzőművészet és az irodalom találkozása a kultúránk sokszínűségét igazolja, és jó példával szolgál a következő időszak számára.

Brányi Mária alpolgármester beszélt a szombati projektnyitón. Mögötte jobbra Demel Eszter és Kilián László.Brányi Mária alpolgármester beszélt a szombati projektnyitón. Mögötte jobbra Demel Eszter és Kilián László.

Az akciócsoportban partnerként résztvevő Művészetek Háza igazgatója, Kilián László azt mondta, a Tűztoronyban megrendezett programelemhez szívesen csatlakoztak, hiszen az intézmény hiába elsősorban a kortárs alkotóművészet és irodalom helye, a művészettörténet számos példája igazolja a zene kapcsolódási pontjait a képzőművészethez. Kiemelte, a szombati naphoz hasonló programokra lehet még számítani az előttünk álló egy évben.

A HangSzín/zene-kép-alkotás projekt zenei része szeptembertől jövő áprilisig tart, melyben a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar részben a Kokas-pedagógia módszerével dolgozik majd, és partnerként a Kukkantó Egyesület partnerként vesz részt – mondta Demel Eszter, a kamarazenekar karnagya. A program során az Egry úti óvodában heti rendszerességgel foglalkoznak majd a gyermekekkel, emellett további szalonbeszélgetéseket, hangszerbemutatókat, mentorprogramokat és koncerteket is szerveznek a városban.

Ge. Á.

További cikkek

Letisztult formák, ahogy a nők látják
Letisztult formák, ahogy a nők látják
Vass László gyűjteményének női alkotók által készített darabjaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában pénteken.
Az üveg ezer arca
Az üveg ezer arca
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.
Meglepő társítások, amelyek mintha máshogy nem is létezhetnének
Meglepő társítások, amelyek mintha máshogy nem is létezhetnének
Egy másik állatöv címmel nyílt kiállítása Várnai Gyula képzőművésznek szerdán a Csikász Galériában.
A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon
A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon
A veszprémi Művészetek Háza megtalálta azt a művészt és megszervezte azt a kiállítást, ami ennél nagyobb összhangban már nem is lehetne a belvárosi Wine&Vinyl bakelit- és borbárral. Ebben egy felső-ausztriai képzőművész, Uwe Bressnik játszotta a főszerepet, aki egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Budapesten alkot épp, műveiben pedig központi szerepet kapnak a bakelitlemezek. Ezekből nyílt kiállítás a Wine&Vinylben szombat délután.
Öt új kiállítással tér vissza januárban a Művészetek Háza
Öt új kiállítással tér vissza januárban a Művészetek Háza
Minden napra jut egy kiállítás megnyitó a Művészetek Házában az Európa Kulturális Fővárosa nyitó hetén.