Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
9°C
2024. március 19. József
Veszprém
9°C

Jövő pénteken mozgásra hívja az iskolákat a Magyar Diáksport Szövetség

2021. szeptember 13. 16:11 // Forrás: MTI
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) jövő pénteken, az Európai Diáksport Napján (ESSD) mozgásra hívja a hazai általános és középiskolákat, amelyek között csaknem 20 millió forint értékben osztanak majd ki díjakat.

Az MDSZ a hétfői közleményében jelezte, a program célja, hogy a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás a pandémia miatt rendkívül mozgásszegény elmúlt másfél év után.    

"Tavaly a pandémia ellenére 38 országban kétmillió diák vett részt az Európai Diáksport Napján, és itthon is csúcsot döntöttünk 1353 részt vevő iskolával" - idézte a közlemény Balogh Gábort, az MDSZ elnökét. "Bízunk benne, hogy idén még több iskola fogja megrendezni a sportnapot, és ezzel itthon is sok százezer diák élheti át ismét a közös testmozgás egyedülálló élményét!"

Az MDSZ arra ösztönzi a tanintézményeket, hogy használják ki a tanév rendjében foglalt témanap lehetőségét, és a tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat ehhez a naphoz kötődően szervezzék meg. A szövetség reméli, hogy nem csupán a mindennapos testnevelésórákon, hanem más tanórákon is megmozdulnak az iskolások, már csak azért is, mert az esemény idei "fókusztémája" a kreatív mozgásterek kialakítására hívja fel a figyelmet.

Fotó: mdsz.huFotó: mdsz.hu

Az MDSZ hangsúlyozta, hogy "a mozgás lehetősége az iskolákban és azok környezetében mind térben, mind időben jóval bővebb annál, mint azt elsőre gondolnánk. Ennek érdekében a szövetség széles spektrumot felölelő ötlettárat is készített az intézményeknek, összegyűjtve számos nemzetközi jó gyakorlatot arról, hogyan lehet az iskolai tereket mozgástérré alakítani, és a meglévő iskolai eszközöket új szemléletmód szerint felhasználni".

A toborzó kampányban a jövő héttől az idei olimpia hősei is részt vesznek: a pedagógusokhoz Szilágyi Áron, Siklósi Gergely és Lőrincz Tamás szólnak motiváló videóüzenetükben.    

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon a résztvevő iskolákat és pedagógusokat 2021-ben is kiemelt díjazás várja. A rendezvényt támogató, sport- és fitneszparkok, valamint játszóterek telepítésével foglalkozó S-tér Kft. három nagy értékű díjjal járul hozzá az iskolák részvételének motiválásához. A fődíj egy bruttó 5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, melyet azon iskolák között sorsolnak ki, amelyek a 2018., 2019., 2020. és 2021. évben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót. Emellett egy bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszparkot is kisorsolnak azon iskolák között, amelyek 2018-ban, 2019-ben vagy 2020-ban töltöttek fel diáksportnapi beszámolót, és ezt 2021-ben is megteszik. Végül egy ugyanilyen értékű kültéri sport- vagy fitneszpark kerül kisorsolásra az ESSD-hez 2021-ben csatlakozók és beszámolót feltöltők között.    

Mindezeken túl az idei témanap kapcsán az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30 000 forint értékű sportszercsomagot biztosít az MDSZ. Kifejezetten a pedagógusoknak szól az olimpikonok exkluzív ajándéka: megyénként egy, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, Magyarock pólót nyer az élsportolók által dedikált kártyával.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.