Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Személyes levelezés árulkodik a XIX. század társadalmáról

2021. szeptember 30. 1:00
Nem csak a XIX. század társadalmi és politikai életébe enged betekintést a grófi házaspár levelezése, hanem az egyetemes emberi értékekről, megbecsülésről és hűségről is sokat lehet tanulni belőlük. Gróf Mikó Imre és Rhédey Mária egykori levélváltásait most kötetbe szerkesztették, amit a Laczkó Dezső Múzeumban mutattak be szerdán.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején íródtak azok a levelek, amelyeket gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária írtak egymásnak, ráadásul kivétel nélkül, sorozatban összesen 157 személyes üzenet került a történészek kezébe, akik most „Édes Imrém, Drága Márikóm!” címmel kötetbe szerkesztve adták ki azokat.

A könyvbemutatót szerdán délután tartották a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a két szerkesztő, Lipthay Endre és Somogyi Gréta is jelen volt, a résztvevők pedig néhány idézett levélszöveg mellett a kor társadalmáról is hallhattak előadást.

Gróf Mikó Imre neve főleg azoknak lehet ismerős, akik tájékozottabbak Erdély történelmében. A grófot „Erdély Széchenyi-jének” is szokták hívni, ugyanis államférfiként rendkívül sokat tett a kultúráért, a gazdaság fellendítéséért és átfogóan a művelődésért. Politikai pályafutása során számos címet viselt, egészen Erdély főkormányzói tisztségéig jutott. Nem véletlen, hogy ilyen műveltséggel felvértezve a levelek is választékosan, ízes magyarsággal vannak megírva. Ráadásul minden esetben a legszebb megszólításokat alkalmazta a házaspár egymással szemben.

Lipthay Endre előadásából kiderült, hogy a levelezés akkor kezdődött, amikor Mikó Imrét Kolozsvárról, ahol családjával élt Nagyszebenre szólította a kötelesség, a kapcsolatot pedig e módon tartották egymással. Szinte naponta váltottak levelet, volt, hogy több levél is útjára indult a postakocsin.

Az, hogy ma ezek a levelek a kutatók és most már az érdeklődők előtt is ismertek lettek annak is köszönhető, hogy a Mikó család hagyatékában tökéletesen, dátum szerint sorba rendezve voltak lefűzve, így amikor a levéltárból előkerültek, a kutatóknak sok dolguk már nem volt, csupán a történeti hátterüket derítették fel.

A személyes sorok közt több utalás is van az akkori politikai helyzetre, államférfiként Mikó Imre feleségével is többször megosztotta vívódásait, gondolatait a forradalomról, de mint a sorok között kiderül, ő maga a békés, harc nélküli megoldás híve lett volna 1848-ban.

Mikó Imréről és Rhédey Máriáról nem csak ezek a levelek maradtak fent, több korabeli festményt is őriznek, amelyek közül néhány a Laczkó Dezső Múzeumban található. A könyvbemutatón ezek is ki voltak állítva, valamint a kötet oldalain is megtalálhatóak, több másik korabeli illusztrációval együtt.

A kötet szerkesztője, Lipthay Endre a leendő olvasóknak azt tanácsolta, inkább az esti nyugalomban, akár elalvás előtt olvasgassák majd a leveleket, hiszen amellett, hogy kiváló korleírás, számos fejezetben példaértékű a házastársi szeretet és egymás megbecsülésének szempontjából.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.