Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Óriás falikép őrzi a Veszprém-Alsóörs vasútvonal emlékét Balatonalmádiban

2021. október 2. 10:34
A legendás 375-ös sorozatú gőzmozdonyt ábrázoló alkotást péntek délután avatták fel a 71-es főúton.

Balatonalmádiban most már két mozdony állít emléket a Veszprémet Alsóörssel összekötő, 1909-1969 között működő vasútvonalnak. Az egyik egy valódi, mely jelenleg a Töltés utcában áll, a másik pedig egy óriás, 7 méter hosszú, 3 méter magas festmény, melyet Döme Péter készített az Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezésére az EKF 2023 program támogatásával. A péntek délután felavatott képet az egykori vasúti felüljáró hídfőjén helyezték el, - ott, ahol több mint 50 évvel ezelőtt a sínek lefutottak a Balaton partjára.

A péntek délutáni avatáson Körmendi György, az Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke felidézte, másfél évvel ezelőtt kérték fel Döme Pétert, a balatonalmádiban élő és alkotó művészt a 375-ös mozdonyt ábrázoló alkotás elkészítésére. Mint mondta, a művész a városban őrzött eredeti mozdonyról készült fénykép alapján alkotta meg a művet.

Az alkotás az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán látható, a benzínkúttal szemben.Az alkotás az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán látható, a benzínkúttal szemben.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kormánybiztosa személyes emlékeinek felelevenítése után azt monda, bámulatos, hogy egy több mint 50 évvel ezelőtt megszűnt vasútvonal mennyire meg tudott maradni az emberek emlékezetében,- különösképp a veszprémiek és az almádiak körében. Úgy látja, ez többek között annak is köszönhető, hogy az egykori vasút nyomvonalán sok helyen megmaradtak az ipari műemlékek is: Az Öreghegyi állomást átépítették, de megtartották régi formáját és áll a Remete-völgyi állomás is. Olvasatában ez azt jelenti, hogy az emberek szerint a vasútvonalat nem szabadott volna megszüntetni.

Navracsics Tibor kormánybiztos és Körmendi György, az Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke.Navracsics Tibor kormánybiztos és Körmendi György, az Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke.

Mint mondta, fontos, hogy tárgyi emlékeket állítsunk az egykori, múltat idéző értékeknek, hiszen így lesz képes egy-egy közösség megerősödni. Hozzátette: az EKF program célkitűzése az, hogy erős közösségek jöjjenek létre a régióban.

A Balatonalmádi és Veszprém közötti vasútról

Még a XX. század elején kezdték meg az Alsóörs-Veszprém helyiérdekű vasút tervezését. A
pálya kitűzése után az almádi szakaszon 1907. október 15-én kezdték a töltések építését. Az
Alsóörs-Veszprém vonal építéséhez kevesebb, mint egy évre volt szükség: 1908. szeptember
végén haladt rajta végig az első vonat.

A 11-es számú Alsóörs-Veszprém vasútvonal 22 km hosszú volt. A megszűnése előtt a mai 11-
es számú Győr-Veszprém vasútvonal részeként üzemelt, így közvetlen vonatok is indultak Győrből
a Balaton partjára. Megszűntetését gazdaságtalanságra hivatkozva az 1968-as közlekedéspolitikai
koncepció rendelte el: működésének 60. évfordulóján megszüntették a vonalat. A pályát 1974-ben
végleg felbontották.

A város lakói számára azonban a vonal emléke is fontos volt: három évtizeddel a bezárás után
a honismereti kör tagjai összefogtak, és ennek eredményeként a városban azóta legendássá vált
375-ös mozdonyt Ráday Mihály operatőr, városvédő közbenjárására dr. Heller György, a MÁV
História Bizottságának képviselője Balatonalmádinak ajándékozta.

A vasút nyomvonalán sok helyen megmaradtak az ipari műemlékek. Balatonalmádiban ma is
több látható közülük, ha a régi nyomvonal helyén kialakított Töltés utcán haladunk végig. Az
Öreghegyi állomást átépítették, de megtartották régi formáját, szintén áll a Remete-völgyi állomás
is, melyből lakóházat alakítottak ki. A helyiek és a turisták számára is fontos vasúttörténeti emlék a
Budai Nagy Antal utca felett áthaladó régi vasúti híd, amelyet vörös homokkőből építettek. Itt
található a 375-ös számú szertartályos gőzmozdony.

A valódi gőzmozdony Balatonalmádiban, a Töltés utcában áll.A valódi gőzmozdony Balatonalmádiban, a Töltés utcában áll.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Balatonalmádi A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Nem egy, nem kettő, hanem rögtön kilenc lépcső kapott olyan egyedi dizájnt Balatonalmádiban, ami után a város már joggal mondhatja magáról, hogy ő a„színes lépcsők városa.” 2023. szeptember 8. 22:25 Vízen és víz felett a napenergia segítségével Vízen és víz felett a napenergia segítségével Hétvégén rendezték meg Balatonalmádiban a Solar Boat Challenge napelemes hajóversenyt. Fotósunk ott volt a viadalon, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan siklottak a vízen és nem egyszer a víz felett ezek a nem hétköznapi járművek, köztük a Pannon Egyetem saját fejlesztésű hajója. 2023. augusztus 28. 14:30 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48 Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban Hybridart Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll. 2023. augusztus 18. 15:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.