2023. június 9.
//
Félix névnap

Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak

2021. október 18. 4:00
BBC Future
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?

A BBC Future cikkében Isabelle Gerretsen ezt a kérdést járta körbe. Emlékeztetett: a múltban már tanúi lehettünk annak, ahogy hétköznapi ételek luxuscikké váltak, ahogy az ellenkezőjének is: hogy luxuscikkek mindenki számára elérhetők lettek.

A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)

A legismertebb a homár története. A homár a 18. században a szegények étele volt, nagy számban fértek hozzá a tenger közelében élők, akiknek nem tellett “rendes” halra, de az Egyesült Államokban a börtönökben élőknek is rendszeresen szolgáltak fel a “visszataszító” élőlényből készült ételeket. Az amerikai vasúthálózat kiépülésével a vasúttársaságok azonban fantáziát láttak az ízeltlábúban: olcsón beszerezhető volt, a vonatok gazdag utasai pedig mit sem tudtak róla, így különlegességként tudták eladni nekik az étkezőkocsiban. A vagyonos utasok aztán annyira rákaptak, hogy a városok éttermeiben is felkerült az étlapra, a kereslet növekedése és a célközönség fizetési hajlandósága pedig az egekbe lökte a tengeri jószág értékét. 

Ennek az ellenkezője történt a cukorral és a lazaccal. Ezek azelőtt nehezen beszerezhető termékek voltak, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Idővel azonban, ahogy nagyüzemi szinten kezdték “előállítani” őket, megfizethetővé váltak az átlagember számára is. 

A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)

Szintén a luxustermékek közé tartozott egykor a kávé, a csokoládé és számos fűszernövény is, amik pár évtizeden belül visszanyerhetik különleges státuszukat: a klímaváltozás – magasabb hőmérséklet és kiszámíthatatlan csapadék – ugyanis éppen a termőterületüket sújtja a leginkább, ha pedig kisebb mennyiségben kerülnek piacra, akkor vastagabban fog majd a ceruza az árcédulán. Szintén a klímaváltozás – illetve az emiatt kialakult ciklon – miatt pusztult el 2017-ben a madagaszkári vaníliaültetvények egy jelentős része, ami miatt a vanília átmenetileg az ezüstnél is drágábbá vált; a jövőben pedig fel kell készülnünk hasonló sorscsapásokra. 

(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)

De nemcsak a természeti körülmények miatt válhat luxustermékké egy étel, hanem az emberek ízlésének, életmódjának átalakulása is ide vezethet. A legjobb példa erre az, ami a húsra várhat a jelenlegi trendek alapján. A hús ma még emberek milliárdjai számára a napi étkezés egyik alapvető eleme, a társadalom azonban egyre inkább elfordul tőle, részben az állatvédelem erősödése miatt, részben pedig azért, mert a hús előállítása óriási terhet ró a környezetre, így a klímaváltozás által jobban sújtott generációk számára olyan nemkívánatos fogyasztási cikké válhat, mint a dohány. Közeledik az idő, amikor egy hamburgert bedobni a haverokkal már cikinek számít majd. Ha pedig kevesebb hús fogy, akkor az előállítás volumene is csökken, amiből pedig kevesebb kerül piacra, az szükségszerűen többet kóstál. Persze ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe – szóval egyelőre nem érdemes hűtőházat építeni a kert végében és évekre elegendő csirkefarhát-készletet felhalmozni.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.