Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak

2021. október 18. 4:00 // Forrás: BBC Future
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?

A BBC Future cikkében Isabelle Gerretsen ezt a kérdést járta körbe. Emlékeztetett: a múltban már tanúi lehettünk annak, ahogy hétköznapi ételek luxuscikké váltak, ahogy az ellenkezőjének is: hogy luxuscikkek mindenki számára elérhetők lettek.

A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)

A legismertebb a homár története. A homár a 18. században a szegények étele volt, nagy számban fértek hozzá a tenger közelében élők, akiknek nem tellett “rendes” halra, de az Egyesült Államokban a börtönökben élőknek is rendszeresen szolgáltak fel a “visszataszító” élőlényből készült ételeket. Az amerikai vasúthálózat kiépülésével a vasúttársaságok azonban fantáziát láttak az ízeltlábúban: olcsón beszerezhető volt, a vonatok gazdag utasai pedig mit sem tudtak róla, így különlegességként tudták eladni nekik az étkezőkocsiban. A vagyonos utasok aztán annyira rákaptak, hogy a városok éttermeiben is felkerült az étlapra, a kereslet növekedése és a célközönség fizetési hajlandósága pedig az egekbe lökte a tengeri jószág értékét. 

Ennek az ellenkezője történt a cukorral és a lazaccal. Ezek azelőtt nehezen beszerezhető termékek voltak, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Idővel azonban, ahogy nagyüzemi szinten kezdték “előállítani” őket, megfizethetővé váltak az átlagember számára is. 

A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)

Szintén a luxustermékek közé tartozott egykor a kávé, a csokoládé és számos fűszernövény is, amik pár évtizeden belül visszanyerhetik különleges státuszukat: a klímaváltozás – magasabb hőmérséklet és kiszámíthatatlan csapadék – ugyanis éppen a termőterületüket sújtja a leginkább, ha pedig kisebb mennyiségben kerülnek piacra, akkor vastagabban fog majd a ceruza az árcédulán. Szintén a klímaváltozás – illetve az emiatt kialakult ciklon – miatt pusztult el 2017-ben a madagaszkári vaníliaültetvények egy jelentős része, ami miatt a vanília átmenetileg az ezüstnél is drágábbá vált; a jövőben pedig fel kell készülnünk hasonló sorscsapásokra. 

(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)

De nemcsak a természeti körülmények miatt válhat luxustermékké egy étel, hanem az emberek ízlésének, életmódjának átalakulása is ide vezethet. A legjobb példa erre az, ami a húsra várhat a jelenlegi trendek alapján. A hús ma még emberek milliárdjai számára a napi étkezés egyik alapvető eleme, a társadalom azonban egyre inkább elfordul tőle, részben az állatvédelem erősödése miatt, részben pedig azért, mert a hús előállítása óriási terhet ró a környezetre, így a klímaváltozás által jobban sújtott generációk számára olyan nemkívánatos fogyasztási cikké válhat, mint a dohány. Közeledik az idő, amikor egy hamburgert bedobni a haverokkal már cikinek számít majd. Ha pedig kevesebb hús fogy, akkor az előállítás volumene is csökken, amiből pedig kevesebb kerül piacra, az szükségszerűen többet kóstál. Persze ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe – szóval egyelőre nem érdemes hűtőházat építeni a kert végében és évekre elegendő csirkefarhát-készletet felhalmozni.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.