Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat

2021. október 19. 4:00
Egy környezetvédelmi program keretében kaptak felvilágosítást és kulacsot a veszprémi általános iskolások.

A veszprémi önkormányzat közel 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok megvalósítására. A 2020-ban kezdődő program időtartama alatt a megvalósítók Veszprém klímastratégiájával összhangban interaktív, tematikus szemléletformáló programokat szerveztek, szerveznek és bonyolítanak le.

Ennek egyik része a „tölts vizet a kulacsodba” nevű kampány, melynek célja, hogy a köznevelésben résztvevő 1-3. évfolyamos diákok figyelmét felhívják a PET-palackok elkerülésének lehetőségére és a csapvíz fogyasztásának előnyeire. Ezt a projektet a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BABAKO) aktív közreműködésével hajtják végre.

A veszprémi alsósok ingyen kulacsot kaptak a projekt keretében.A veszprémi alsósok ingyen kulacsot kaptak a projekt keretében.

A Kossuth Lajos általános iskolába járó diákoknak a témáról Szűcs Attila, az egyesület elnöke hétfő délután tartott előadást. Ebben többek között arról is beszélt, hogy sok országgal ellentétben Magyarországon, - Veszprémben különösképp- tiszta és jó minőségű csapvíz áll rendelkezésre, szinte ingyen, ugyanis nagyjából 3 liter víz kerül 1 forintba, - ám ez is csak akkor marad így, ha mindig spórolunk vele. Az alsósok az előadás végén ajándék kulaccsal térhettek haza, mellyel ők, és szüleik is hozzászoktathatják magukat ahhoz, hogy ezt használják ahelyett, hogy PET-palackos vizet vennének.

Kovács Áron önkormányzati képviselő érdekességként felidézte, hogy míg a világ sok országában nem jutnak megfelelő ivóvízhez és naponta milliók halnak meg emiatt vagy következményeiben, addig a fejlett országokban kampánnyal kell felhívni a figyelmet az egészséges csapvíz fogyasztásának lehetőségére. Úgy látja, ennek egyik oka, hogy sok tévhit él a csapvízzel kapcsolatban, többek közt hogy klóros, vagy hogy gyógyszermaradványok miatt nem egészséges.

Kovács Áron önkormányzati képviselő 2021. október 18-án a Kossuth iskola tornatermében.Kovács Áron önkormányzati képviselő 2021. október 18-án a Kossuth iskola tornatermében.

Az önkormányzat a „tölts vizet a kulacsodba” nevű kampány alatt a szemléletformálás mellett 3000 kulacsot osztott szét az 1-3. osztályos általános iskolások között Veszprémben.

Ge. Á.
Simon Dani
további cikkek
Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel A gyártóknak június végéig kell lecserélniük a csomagolóanyagokat, fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain a betétdíjas, visszaváltható palackok. 2024. január 10. 15:35 Schmitt Pál: a sport és környezetvédelem, nem elválaszthatatlan egymástól Schmitt Pál: a sport és környezetvédelem, nem elválaszthatatlan egymástól A sport a lélekre is hatással van, ráadásul sokkal több szempontból, mint azt elsőre gondolnánk, vallja Schmitt Pál, aki pénteken Veszprémben tartott erről előadást. 2023. szeptember 16. 8:17 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15 A felelős állattartásra hívták fel a figyelmet az EFOTT fesztiválon állatvédelem A felelős állattartásra hívták fel a figyelmet az EFOTT fesztiválon A többnapos rendezvény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, valamint az állattal történő nyaralás tudnivalóira. 2023. július 15. 10:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.