2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Vásznon az idő

2021. október 24. 22:58
140 éve ezen a napon egy olyan ember látta meg a napvilágot, akiből százévente (ha) egy születik. Pablo Picasso.

Amikor egy képet látok a falra akasztva, az első ami eszembe jut, az az állandóság. Tegyük fel, hogy egy festmény lóg a falon, és akármennyit változik a környezet és bármennyire is múlik az idő, a kép mindig ott van a falon. Lóg. Tegyük fel azt is, hogy mindent lát. Látja, kik élnek körülötte, nézi, hogyan élnek, látja a napi teendőket, a reggelit, a veszekedést, a kibékülést, az elindulást, de bármennyire is változik a környezet, a kép az állandó.

És ha megfordítjuk, és a képet nézzük, akkor ma, 2021-ben nem csupán egy festményt látunk, amikor a spanyol festő képeit nézzük, hanem Pablo Picasso korát, szerelmeit, vágyait, sőt, gondolkodását is. A képet nézve. Munkásságában viszont látjuk, hogyan élt a művész, mi volt számára a fontos, és egy kicsit azt is látjuk, milyen volt ő.

Ahogy ez a zsenik visszaemlékezéseinél előfordul, nem minden egyértelmű a családi legendáriumból, de egy olyan történet fűződik Picasso születéséhez, amely tulajdonképpen egészen összefér a festő személyiségével. Állítólag megszületése után nem sírt fel, oly annyira, hogy hamarosan az orvosok halva születettnek nyilvánították. Végül Picasso egyik rokona az újszülött fölé hajolt, és ráfújta a szivar füstjét. Ekkor született meg igazán Picasso

A születés körülményeiből adódik, hogy oxigénhiányos lett, ez pedig tanulmányi eredményeit is meghatározta. Folyamatos nehézségekkel küzdött, egy dolog azonban soha nem jelentett neki problémát, ez pedig a rajzolás. Tizenhároméves volt, amikor először kiállítása nyílt.

Témáit munkásságának első felében a szegénység ihlette, később a szerelem lett a fő inspiráló erő. Hét nőhöz hét szerelmi korszak fűződik, munkáiban az erotika a vezérszál. Egyik leghíresebb festménye az Avignoni kisasszonyok, mely alkotás még a mai napig megdöbbenti szemlélőit. A Barcelonában található Avignon utcai bordélyház öt meztelen prostituáltját megfestő Picasso fél éven át készült a kép megfestésére.

Utolsó kiállítása Avignonban volt. 1973-ban kilencvenkétévesen halt meg. Életének vége egy korszak végét is jelentette.

Szabó Eszter

További cikkek

Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.
Utazás a ló túlsó oldalára
Utazás a ló túlsó oldalára
Egy íróval zajló beszélgetés világított rá arra, hogy nincsenek manapság könnyű helyzetben az alkotók, amikor a genderrel, vagyis a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdések oly annyira elhatalmasodtak. Vessünk egy pillantást most jelenünkre onnan, ahova esetünkben minden bizonnyal átestünk: a ló túlsó oldaláról.
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
Idővel mindennek megjelenik az ellen-trendje, most épp a Spotify-é: egyre többen hagyják ott a streaming szolgáltatót, hogy más formában élvezzék a zenét.
Plusz egy mécses
Plusz egy mécses
Van egy mondás, miszerint az ember valójában háromszor hal meg: először, amikor elhagyja testét a lélek, másodszor, amikor eltemetik, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A halhatatlanság tehát rajtunk, élőkön múlik igazából.