2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Vásznon az idő

2021. október 24. 21:58
140 éve ezen a napon egy olyan ember látta meg a napvilágot, akiből százévente (ha) egy születik. Pablo Picasso.

Amikor egy képet látok a falra akasztva, az első ami eszembe jut, az az állandóság. Tegyük fel, hogy egy festmény lóg a falon, és akármennyit változik a környezet és bármennyire is múlik az idő, a kép mindig ott van a falon. Lóg. Tegyük fel azt is, hogy mindent lát. Látja, kik élnek körülötte, nézi, hogyan élnek, látja a napi teendőket, a reggelit, a veszekedést, a kibékülést, az elindulást, de bármennyire is változik a környezet, a kép az állandó.

És ha megfordítjuk, és a képet nézzük, akkor ma, 2021-ben nem csupán egy festményt látunk, amikor a spanyol festő képeit nézzük, hanem Pablo Picasso korát, szerelmeit, vágyait, sőt, gondolkodását is. A képet nézve. Munkásságában viszont látjuk, hogyan élt a művész, mi volt számára a fontos, és egy kicsit azt is látjuk, milyen volt ő.

Ahogy ez a zsenik visszaemlékezéseinél előfordul, nem minden egyértelmű a családi legendáriumból, de egy olyan történet fűződik Picasso születéséhez, amely tulajdonképpen egészen összefér a festő személyiségével. Állítólag megszületése után nem sírt fel, oly annyira, hogy hamarosan az orvosok halva születettnek nyilvánították. Végül Picasso egyik rokona az újszülött fölé hajolt, és ráfújta a szivar füstjét. Ekkor született meg igazán Picasso

A születés körülményeiből adódik, hogy oxigénhiányos lett, ez pedig tanulmányi eredményeit is meghatározta. Folyamatos nehézségekkel küzdött, egy dolog azonban soha nem jelentett neki problémát, ez pedig a rajzolás. Tizenhároméves volt, amikor először kiállítása nyílt.

Témáit munkásságának első felében a szegénység ihlette, később a szerelem lett a fő inspiráló erő. Hét nőhöz hét szerelmi korszak fűződik, munkáiban az erotika a vezérszál. Egyik leghíresebb festménye az Avignoni kisasszonyok, mely alkotás még a mai napig megdöbbenti szemlélőit. A Barcelonában található Avignon utcai bordélyház öt meztelen prostituáltját megfestő Picasso fél éven át készült a kép megfestésére.

Utolsó kiállítása Avignonban volt. 1973-ban kilencvenkétévesen halt meg. Életének vége egy korszak végét is jelentette.

Szabó Eszter

További cikkek

Az adatdzsinn kiszabadult, és már nem tehetjük vissza a palackba
Az adatdzsinn kiszabadult, és már nem tehetjük vissza a palackba
Felfoghatatlan mennyiségű információt termelünk nap mint nap, ám ez kontextus nélkül értéktelen. Vajon mihez kezdünk a rendelkezésre álló adathalmazzal? Örök életre törekszünk? Egy hazai rendezvényen nemzetközi sztárszakértők próbálták megjósolni, milyen jövő várhat az adatvezérelt emberiségre.
Miért fontos, hogy egész életünkben tanuljunk?
Miért fontos, hogy egész életünkben tanuljunk?
Nem, nem (csak) azért, mert a változó világban mindig jól jön, ha van az embernek néhány pénzre és karrierre váltható plusz készsége. A válasznak sokkal inkább a boldogsághoz van köze.
Tanár és/vagy nevelő
Tanár és/vagy nevelő
Szüleink után talán tanáraink azok, akik legnagyobb hatással vannak arra, hogy hogyan fejlődik a személyiségünk, milyen értékeket teszünk magunkévá, hogy aztán felnőtt korban ezek vezérletével hasznos, vagy kevésbé hasznos tagjai legyünk a társadalomnak. De tényleg elegendő tanárnak lenni, ahhoz, hogy ilyen hatást gyakorolhasson valaki egy fejlődő személyiségre, vagy valami több kell hozzá? Véleménycikk.
Sírdogáló vidrababát mentettek a Séd-patakból – VIDEÓK
Sírdogáló vidrababát mentettek a Séd-patakból – VIDEÓK
Elismerés illeti a Veszprémi Fehér Holló Vadmentő Alapítványt, amelynek munkatársai a sikeres mentésnek köszönhetően új reményt adtak az életre egy családjától elszakadt vidrakölyöknek.
Képes-e kezelni a társadalmat érintő problémákat a Facebook?
Képes-e kezelni a társadalmat érintő problémákat a Facebook?
A közösségi oldal múltheti leállása ismét ráirányította a figyelmet a cég balhéira. A szivárogtató szerint a vállalatnál tudnak mindenről, de nem tesznek semmit. Vajon lesz-e hosszútávú változás? Kommentár.