2022. január 17.
//
Antal névnap

Tanár és/vagy nevelő

2021. november 7. 22:10
Szüleink után talán tanáraink azok, akik legnagyobb hatással vannak arra, hogy hogyan fejlődik a személyiségünk, milyen értékeket teszünk magunkévá, hogy aztán felnőtt korban ezek vezérletével hasznos, vagy kevésbé hasznos tagjai legyünk a társadalomnak. De tényleg elegendő tanárnak lenni, ahhoz, hogy ilyen hatást gyakorolhasson valaki egy fejlődő személyiségre, vagy valami több kell hozzá? Véleménycikk.

„A tanáraim jó fejek voltak.” - Sokszor ezzel a jelzővel fejezik ki a középiskolát még belátható időn belül befejező fiatalok azt, hogy a több évnyi röpdolgozat, felelés és témazáró stresszfaktora ellenére szellemi és lelki szempontból is rendes környezetben töltötték iskolás időszakukat.

Ez a gondolatmenet a legtöbbször nem jut el addig, hogy a tanároknak a kötelező, ámde humánus számonkérések, vagy éppen a kisebb csínytevések fölötti szemhunyások mellett a jófejségük miben nyilvánult meg.

Pedig sok olyan tényező van, amit egy-egy szóval nem is lehet leírni, hiszen csak folyamatában értelmezhető mindez. És itt jön képbe a pedagógia nevelő jellege.

Ha valakire azt mondjuk, hogy nem csak tanár, hanem nevelő is, akkor valami sötét internátusi környezet képe juthat eszünkbe, pedig a nevelésnek sokkal fennköltebb jelentése van, főleg, ha a tanári pálya vonatkozásában nézzük.

Hiszen, amíg a szülő egy életen át neveli a gyermekét és megkérdőjelezhetetlen érzelmi kapcsolatban állnak, addig egy tanárnak csupán pár éve van arra, hogy a lexikális tudás mellett adott esetben értékeket, erkölcsi normákat is átadjon a gyermeknek, aki be is fogadja azt, mindezt úgy, hogy egy erős tekintélyelvű viszonyrendszer áll fenn köztük, amiben egyáltalán nem törvényszerű az érzelmi kapocs.

Nem lehet azoknak a tanároknak sem a számlájára írni, hogy rossz tanárok lennének, akik a pedagógusi pályában a tanítás mellett a nevelésre kevesebb energiát fordítanak. Ez lehet habitus, személyiség kérdése is.

Azt viszont nyugodtan beemelhetjük a „még jobb” tanárok ismérvei közé, ha arra is fordítanak energiát, hogy a tudás átadása mellett az értékek közvetítésére is energiát fordítanak. Ami egy sokkal felelősségteljesebb mutatvány és sokkal vékonyabb a jég is rajta.

Mielőtt azonban az egyetemes erkölcsi normák átadását várnánk el a tanároktól (nevelőktől), nem ez a legfontosabb. Ezt hagyjuk meg a szülők felelősségének.

Sokkal inkább van szerepük a következetesség kialakításában, a tettek és döntések súlyának felmérésében és jövőbeni hatásainak megértésében. Nem feltétlen attól lesz „jó fej” tanár valaki, ha lazán kezeli a számonkérést, ha nem lehet nála 1-est kapni, ha nem emeli meg a hangját az osztályteremben.

A jó tanár biztonságot és határozottságot sugall a gyereknek, egy egyértelmű keretrendszert ad, amiben már a gyerek döntése, hogy hogyan mozog. Csinálhatja jól is, rosszul is, de a jó tanár nem fogja hagyni, hogy kiessen ebből a rendszerből.

Sipos László, a Padányi Gimnázium hittantanára pontosan ilyen volt. Nem a mai értelemben vett „jó fej” tanár, az ő „jófejsége” sokkal magasabb szinten volt azáltal, hogy nem félt a nevelő szerepétől sem. Ez a felismerés viszont lehet, hogy sok diákjánál csak évekkel az érettségi után kristályosodott ki.

Isten nyugosztalja Sipos tanár urat.

Hajas Bálint

További cikkek

Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Egy átlagos veszprémi kereskedelemben dolgozó személy reméljük, hogy nem átlagos megoldása a külföldiekkel való kommunikációs problémák áthidalására. Véleménycikk.
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Mennyire okos dolog kizárólag a piacra bízni, hogy megoldja a magas rezsiárakat? Jelenleg Európában Magyarországon a legolcsóbbak a rezsiárak, köszönhetően a sötétben, trágyával etetett gombáknak. Véleménycikk a rezsicsökkentés vs. liberális gazdaságpolitika témakörében.
Télen is az egészségért!
Télen is az egészségért!
Beköszöntött a tél, az időszak, amikor szívesebben maradunk bekuckózva a súlyos takaró alatt, felhúzott lábakkal a forró tea és valami könnyed film melegében. Lépjünk ki a melegből, hogy aztán újra megérkezhessünk. Menjünk be a szobába, és fogjuk meg annak a kezét, aki bent vár bennünket…