Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Közösségi kertészkedésre hívják a veszprémieket

2021. november 15. 16:00
Az önkormányzat a Csalán Egyesülettel közösen új területen hirdet programot a közösségfejlesztés jegyében. Elindult a közösségi kertészkedés, amely egyszerre tanít meg a természettel harmóniában élni, jó hatással van az egészségre a szabadidős tevékenység és biztosítja, hogy a veszprémi asztalokra a legkiválóbb minőségű zöldségek kerüljenek.

A helyi közösségek erősítését számos városi és civil projekt a zászlajára tűzte már, többek közt az Európa Kulturális Főváros Programban is kiemelt hangsúlyt kap, viszont a város legújabb projektjében olyan irányból közelítik meg ezt a célt, amire ezidáig nem volt példa.

Az önkormányzat a Csalán Egyesület szakmai koordinálása mellett közösségi kertészkedésre hívja a veszprémieket, aminek végeredményeképp a mélymulcsos gazdálkodással megtermelt termények is a helyi háztartások konyháiba kerülnek majd.

A mélymulcsos módszert Gyulai Iván, ökológus, biológiai-kémia szakos tanár alkotta meg, lényege, hogy a föld felszínére kerülő elhaló vegetatív részek védik a talajt a kiszáradástól, a tápanyagok kimosódásától, a víz és a szél talajkoptató hatásától. Mindezek eredménye az lesz, hogy a talaj természetes körülmények között a legtöbb esetben gyorsabban képződik, mint pusztul, így biztosítva tápanyagot a kerti növényeknek.

A mostani projekt beharangozó sajtótájékoztatóján dr. Szalay Tímea, környezetmérnök, a Csalán Egyesület elnöke kifejtette, a kertészkedésnek számos pozitív hozadéka van az emberek életére: a szabadban eltöltött idő, a közös munka, a tanulási folyamat, amivel elsajátítható a természettel való harmóniában élés képessége, valamint nem utolsó sorban az egészséges alapanyagok megtermelése.

A várossal közösen ezért indították útjára a közösségi kertek projektet, amibe szabadon bárki bekapcsolódhat, aki szeretné hasznosan, közösségben eltölteni a szabadidejét.

A program lényege, hogy Veszprémben, valamint Kádártán és Gyulafirátóton olyan kerteket alakítanak ki, amelyekben a helyi lakosság szabadon kertészkedhet a már említett mélymulcsos módszer szerint – aminek hatékonyságát a Csalán Egyesület szakemberi felügyelik – a megtermelt javak pedig a helyi háztartásokban kerülnek majd.

Ferenczy Gábor, a projekt lebonyolításáért felelős ProVeszprém Kft. ügyvezetője a részletekről elmondta, a mostani projektet is úgy alakították ki, hogy már a tervezési folyamatba is bevonták a lakosságot, most pedig elérkezett a konkrét megvalósítás ideje.

Összesen három helyszínen, a Jeruzsálemhegy – Egyetemváros – Füredi-domb által bezárt körben, a Cholnoky-városrészben, valamint Kádárta – Gyulafirátót – Bakonyalja háromszögben alakítanak ki ilyen közösségi művelésre alkalmas kiskerteket, továbbá a dózsavárosi klubkönyvtár udvarán is készülnek programokkal.

Mindez egy nagyobb projekt, a „Közösségfejlesztés Veszprém város településrészeiben” című pályázat keretében valósul meg, amely összesen 59 különböző programpontból áll, többek közt a mostani programhoz kapcsolódó képzések és tanulmányutak is szerepelnek benne.

Brányi Mária, alpolgármester a Paál László utca mögötti kerteknél tartott sajtótájékoztatón elmondta, a mostani kezdeményezés lényege, hogy az is részesüljön a kertészkedés élményében, akinek egyébként nincs otthonában saját kiskertje, eközben pedig hasonló gondolkodású veszprémiekkel, jó hangulatban tudja eltölteni szabadidejét.

Szalay Tímea, Brányi Mária és Ferenczy Gábor a sajtótájékoztatónSzalay Tímea, Brányi Mária és Ferenczy Gábor a sajtótájékoztatón

Az alpolgármester egyenesen úgy fogalmazott: ez a zöld jövő útja Veszprémben.

A projekt hivatalosan jövő év végéig tart, viszont a szervezők egyértelmű célként fogalmazták meg, hogy ezek a közösségi kiskertek ezután is működjenek, immáron önfenntartó módon a veszprémiek által.

A közelgő programokról és a közösségi kertek projektről a Csalán Egyesület honlapján folyamatosan kaphatnak új információkat.

Hajas Bálint
további cikkek
Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11 Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken. 2023. november 17. 20:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.