Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Can Togay volt az Olvasólámpa vendége

2021. november 18. 19:53
Szerda este a Művészetek Házában ismét meggyújtották az Olvasólámpát, ezúttal egy olyan művész versei kerültek fókuszba, akinek az irodalom mellett a film, sőt, a színészet is a területe.

Bár ez a sorozat kifejezetten az irodalmi művet állítja középpontba, aki szerda este eljött a Művészetek Házába, hogy megismerje Can Togay írásait, valószínűleg számított rá, hogy a versek mellett izgalmas történeteket is hallhat majd. Kilián László moderálásával a verseken túl azok izgalmas, olykor fájdalmas születési körülményeire is fény derült.

Can Togay – első, 2004-es – Fénykutya és vonat című kötetéből, valamint a tavaly megjelent Átmeneti ember kötetből olvasott fel. A költő mesélt arról is, miként kezdett el versekkel foglalkozni: szülei kedvelték az irodalmat, jóban voltak írókkal, a gyerek Can Togay pedig felismerte, úgy nyerheti el szülei figyelmét, ha ő maga is versben szólal meg. Can mesélt nagy barátságokról, mesterekről, így került szóba például Halász Péter, színész és rendező, valamint Bereményi Géza író. És ha már író, Can elmondása szerint T. S. Eliot irodalmával való találkozása sorsfordító volt az életében.

 Átmeneti ember 

Leléptem a járdáról,

átvágok az utcán,

még nem értem át,

ez vagyok: átmeneti ember

Can Togay török szülők gyermekeként született 1955-ben, nyolcéves korában Németországba költöztek, ahol egy egészen új életet kellett kezdeni, mondhatni idegenként. A nagy megpróbáltatásokat – minthogy egy idilli közegből kiemelik a nyolcéves Cant és másik országba viszik – úgy tűnik mindig a maga javára, fejlődésére fordította.

(fotó: vehir archív)(fotó: vehir archív)

Főiskolai tanulmányait Magyarországon végzi, az ELTÉ-n német és angol szakon, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán filmrendezői diplomát szerez. De a külföldön diplomát szerzők sorát erősítve elvégzi a Sorbonne Nouvelle Egyetem posztgraduális képzését francia-német összehasonlító nyelvész szakon. Élt Németországban, Franciaországban, Finnországban. 2001-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.