2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Nem csak a harctérre toboroznak katonákat

Főleg műszaki területről várnak új tagokat a seregbe, de számos másik szakterületet képviselő személy számára is kínál lehetőségeket és képzéseket a Magyar Honvédség. Hétfőn a veszprémi toborzó központban mutatták be a lehetőségeket az illetékesek.

A veszprémi Toborzó Központ idén novemberben ünnepelte volna fennállásának 10 éves évfordulóját, ezt a tervezett ünnepséget azonban a Covid-helyzet miatt nem volt lehetőség megtartani. A központban viszont nem állt meg a munka, sőt a honvédségi pályára készülő fiataloknak és idősebbeknek is még több lehetőséget kínál most a Magyar Honvédség.

Ezekről Soós Gyula alezredes, a központ parancsnoka, Pistik Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ igazgatási részlegvezetője és Berek Zsolt, a Magyar Honvédség Légierő Haderőnem vezénylőzászlósa számoltak be sajtótájékoztató keretében.

Az önkéntes katonai szolgálatról már korábban mi is beszámoltunk, ez legutóbb 18 fővel sikeresen elindult, akik lemorzsolódás nélkül el is végezték az alapkiképzést, tudtuk meg Soós Gyulától. A programot pedig januártól ismét meghirdetik, ráadásul azok a fiatalok, akik jelentkeznek és sikeresen elvégzik a kiképzést, későbbi felsőoktatási felvételijükhöz pluszpontokat kapnak. A központ parancsnoka hozzátette, a kiképzés alatt fizetést, valamint különböző juttatásokat, utazási és étkezési hozzájárulást is kapnak a kadétok a honvédségtől.

Az önkéntes katonai szolgálat mellett azonban más lehetőségek is nyitva állnak a Magyar Honvédségnél, többek közt műszaki és informatikai területeken.

Mindez a Zrínyi 2026 Program keretében 6 megyében, összesen 8 helyszínen valósul meg, itt szervez a Magyar Honvédség olyan képzéseket, amelyek elvégzése után a haderőben immáron szerződéses katonaként tudnak elhelyezkedni a jelentkezők úgy, hogy továbbra is saját, műszaki területükön dolgozhatnak és fejlődhetnek tovább, immáron a haditechnikára összpontosítva.

Sőt, mindezeken felül ösztöndíjprogramot is hirdettek, amely még a képzésben lévő fiatalokat támogatja műszaki tanulmányaikban, akik később szintén a honvédségnél tudnak majd elhelyezkedni, számolt be ezekről Pistik Tibor őrnagy.

A repüléssel kapcsolatos szakterületek a Magyar Honvédségen belül is rendkívül népszerűek a fiatalok körében, ahogy a sajtótájékoztatón Berek Zsolt is megfogalmazta: a katonai repülés túlmutat a hivatáson, az már szerelem.

Éppen ezért Szolnokon olyan repülő műszaki felnőttképzést indított el a Magyar Honvédség, amelynek keretében a jelentkezők megtanulhatják a különböző repülős haditechnológiák működését, szerelését, a képzés elvégzésével pedig nem csak Magyarországon, a kecskeméti, szolnoki és pápai bázison láthatnak el feladatokat, hanem külföldi missziókban is részt vehetnek.

Erre a képzésre a jelentkezés feltétele az érettségi, viszont előnyt jelent a műszaki területen szerzett tapasztalat és az angol nyelv minimum középszintű ismerete. Ebben az esetben is, már a képzés ideje alatt állományba kerülnek a jelentkezők, így jogosultak minden olyan juttatásra, amit a honvédség nyújtani tud.

A Magyar Honvédség által kínált lehetőségekről még több infó a veszprémi Toborzó Központtól kérhető.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák
Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák
Hősi halottjaikra emlékeztek a veterán ejtőernyősök szerda délután a jutaspusztai emlékműnél. A 81 évvel ezelőtt történt tragédia, ahol 21 katona vesztette életét a mai napig elevenen él, de elsősorban nem erre a balesetre, hanem a katonák örökségére kell emlékezni, hangzott el az ünnepségen, ahol emlékugrást is végrehajtottak az utódok.
Tizedik éve tekerhetünk a sereggel
Tizedik éve tekerhetünk a sereggel
Jubileumi évhez érkezett a „Tekerj a sereggel” tavaszi kerékpártúra – közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.
Mindenre fel kell készülni a keleti határon
Mindenre fel kell készülni a keleti határon
Fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe - erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt kedden Szentendrén.
Elindult a Doni Hősök Emléktúra Veszprémből
Elindult a Doni Hősök Emléktúra Veszprémből
Péntek délelőtt elindult az a kétnapos emléktúra, amivel a Don-kanyarban elesett hősökre emlékeznek meg katonai szervezetek tagjai és civilek közösen.