Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak a harctérre toboroznak katonákat

2021. november 22. 21:17
Főleg műszaki területről várnak új tagokat a seregbe, de számos másik szakterületet képviselő személy számára is kínál lehetőségeket és képzéseket a Magyar Honvédség. Hétfőn a veszprémi toborzó központban mutatták be a lehetőségeket az illetékesek.

A veszprémi Toborzó Központ idén novemberben ünnepelte volna fennállásának 10 éves évfordulóját, ezt a tervezett ünnepséget azonban a Covid-helyzet miatt nem volt lehetőség megtartani. A központban viszont nem állt meg a munka, sőt a honvédségi pályára készülő fiataloknak és idősebbeknek is még több lehetőséget kínál most a Magyar Honvédség.

Ezekről Soós Gyula alezredes, a központ parancsnoka, Pistik Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ igazgatási részlegvezetője és Berek Zsolt, a Magyar Honvédség Légierő Haderőnem vezénylőzászlósa számoltak be sajtótájékoztató keretében.

Az önkéntes katonai szolgálatról már korábban mi is beszámoltunk, ez legutóbb 18 fővel sikeresen elindult, akik lemorzsolódás nélkül el is végezték az alapkiképzést, tudtuk meg Soós Gyulától. A programot pedig januártól ismét meghirdetik, ráadásul azok a fiatalok, akik jelentkeznek és sikeresen elvégzik a kiképzést, későbbi felsőoktatási felvételijükhöz pluszpontokat kapnak. A központ parancsnoka hozzátette, a kiképzés alatt fizetést, valamint különböző juttatásokat, utazási és étkezési hozzájárulást is kapnak a kadétok a honvédségtől.

Az önkéntes katonai szolgálat mellett azonban más lehetőségek is nyitva állnak a Magyar Honvédségnél, többek közt műszaki és informatikai területeken.

Mindez a Zrínyi 2026 Program keretében 6 megyében, összesen 8 helyszínen valósul meg, itt szervez a Magyar Honvédség olyan képzéseket, amelyek elvégzése után a haderőben immáron szerződéses katonaként tudnak elhelyezkedni a jelentkezők úgy, hogy továbbra is saját, műszaki területükön dolgozhatnak és fejlődhetnek tovább, immáron a haditechnikára összpontosítva.

Sőt, mindezeken felül ösztöndíjprogramot is hirdettek, amely még a képzésben lévő fiatalokat támogatja műszaki tanulmányaikban, akik később szintén a honvédségnél tudnak majd elhelyezkedni, számolt be ezekről Pistik Tibor őrnagy.

A repüléssel kapcsolatos szakterületek a Magyar Honvédségen belül is rendkívül népszerűek a fiatalok körében, ahogy a sajtótájékoztatón Berek Zsolt is megfogalmazta: a katonai repülés túlmutat a hivatáson, az már szerelem.

Éppen ezért Szolnokon olyan repülő műszaki felnőttképzést indított el a Magyar Honvédség, amelynek keretében a jelentkezők megtanulhatják a különböző repülős haditechnológiák működését, szerelését, a képzés elvégzésével pedig nem csak Magyarországon, a kecskeméti, szolnoki és pápai bázison láthatnak el feladatokat, hanem külföldi missziókban is részt vehetnek.

Erre a képzésre a jelentkezés feltétele az érettségi, viszont előnyt jelent a műszaki területen szerzett tapasztalat és az angol nyelv minimum középszintű ismerete. Ebben az esetben is, már a képzés ideje alatt állományba kerülnek a jelentkezők, így jogosultak minden olyan juttatásra, amit a honvédség nyújtani tud.

A Magyar Honvédség által kínált lehetőségekről még több infó a veszprémi Toborzó Központtól kérhető.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak A Magyar Honvédség és jogelődjeinek legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek pénteken Jutaspusztán. 2024. április 13. 17:27 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. 2024. március 28. 8:09 Ezek a gépek borzolták Veszprém levegőjét Ezek a gépek borzolták Veszprém levegőjét Egész márciusban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak Veszprém mellett, amiben részt vesznek a Magyar Honvédség által tavaly nyáron vásárolt Airbus H225M típusú helikoptertek is. Kollégánk kedden hazafelé tartva ezeket kapta lencsevégre, ahogy elhúztak a feje fölött Jutaspusztánál. 2024. március 13. 12:35 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.