Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Merész célnak tűnik a vb-negyeddöntőbe jutás

2021. november 30. 9:44 // Forrás: MTI
Merész célnak tűnik a negyeddöntőbe jutás a magyar női kézilabda-válogatott számára a szerdán kezdődő spanyolországi világbajnokságon.

Az olimpiai hetedik helyezett magyarok a torna csoportkörében csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, jövő hétfőn pedig Németországgal találkoznak Llíriában, egyaránt 20.30-tól.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett kerül a középdöntőbe, ahova magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe. A magyar csapat a középdöntőben a Koreai Köztársaság, Dánia, a Kongói DK és Tunézia közül három válogatottal találkozhat Granollersben.

A csoportkörben a négyesek utolsó helyezettjei az Elnök Kupáért kiírt alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket. A negyeddöntők vesztesei az 5-8. hely valamelyikére kerülnek besorolásra a középdöntőben elért pontjaik és a gólkülönbségük alapján.

Fotó: FFHandball / Icon SportFotó: FFHandball / Icon Sport

A magyar szövetség elvárása, illetve Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány célkitűzése a negyeddöntőbe, vagyis a legjobb nyolc közé kerülés. A 2005-ös bronzérem óta ez csupán kétszer sikerült a nemzeti csapatnak, amely 2007-ben és 2013-ban egyaránt a nyolcadik helyen végzett. A legutóbbi három alkalommal 11., 15. és 14. lett az együttes.   

A tokiói ötkarikás játékok után kinevezett Golovin vezetésével némileg átalakult, megfiatalított csapatnak tudása maximumát kellene nyújtania, hogy reális esélye legyen a cél elérésére. A szakvezető elmondta: próbálták megtartani a tapasztalt játékosokat, és mellettük felépíteni a fiatalokat, de ez az elképzelésük felborult, így hiányoznak az idősebbek a keretből. Tomori Zsuzsanna két héttel ezelőtt lemondta a vb-szereplést, Kovacsics Anikó sérült, Janurik Kinga koronavírusos, Szucsánszki Zitára, Csiszár-Szekeres Klárára, Kisfaludy Anettre, Kovács Annára, Lakatos Ritára és Helembai Fannyra a fiatalítás, illetve szakmai okok miatt nem számít a kapitány, ráadásul Szöllősi-Zácsik Szandra kihagyta a felkészülést és az olimpiai bajnok Franciaország elleni edzőmérkőzéseket, így csak Spanyolországban csatlakozik társaihoz.    

A pénteken 33-28-ra, vasárnap pedig 29-28-ra elveszített felkészülési meccseken nagy különbség volt a magyarok teljesítményében. A második találkozón Szabó Laura és Planéta Szimonetta irányításával jobban működött a védekezés - ha a védőfal időben össze tudott állni -, támadásban pedig a beálló megjátszása, valamint a távoli átlövések voltak rendkívül hatékonyak. A legnagyobb problémát egyelőre a gyors visszarendeződés okozza.

A csoportból való továbbjutás a papírforma szerint nem okozhat gondot, bár október közepén, Golovin kapitányi premierjén csak 30-28-ra sikerült legyőzni a több korábbi és jelenlegi NB I-es játékossal felálló szlovákokat az Európa-bajnoki selejtezőn. A szlovák csapat Madridban készült a világbajnokságra, és a házigazdáktól, valamint Németországtól és Lengyelországtól is kikapott múlt hétvégén.

A Bajnokok Ligája-címvédő norvég Vipers Kristiansandban szereplő Markéta Jerábková és Jana Knedlíková által vezérelt csehekkel meggyűlhet a magyarok baja, akárcsak a legutóbbi találkozás alkalmával, a 2017-es németországi világbajnokság csoportkörében, amikor csak 30-29-re sikerült nyerni. A csehek a múlt héten felkészülési tornát rendeztek, amelyen Svájctól 29-25-re, a norvég B válogatottól 26-25-re kikaptak, Izlandot viszont 27-25-re legyőzték.

A Ferencvárosban szereplő Alicia Stolle és Emily Bölk, illetve a Bietigheimben játszó Szikora Melinda és a Metzingent erősítő Albek Anna személye miatt pikáns meccsnek és a várakozások szerint csoportdöntőnek ígérkezik a magyar-német összecsapás. A 2018-as franciaországi Európa-bajnokság középdöntőjében Háfra Noémi emlékezetes hajrágóljával még a magyar együttes győzött, legutóbb, a tavalyi kontinenstornán viszont a németek nyertek 32-25-re, ráadásul az ő erősségük az állandóság, mivel a keretük évek óta alig változott. A madridi tornán a szlovákokat 32-25-re, a lengyeleket 31-27-re legyőzték, a spanyoloktól pedig 23-22-re kikaptak.

Az aranyérem legnagyobb esélyese az Európa-bajnoki címvédő Norvégia, amelynek dolgát ezúttal is az olimpiai bajnok Franciaország, valamint a tokiói második helyezett Oroszország nehezítheti meg leginkább. A vb-címvédő Hollandia négy közé kerülése nem lenne meglepetés, a két évvel ezelőtt döntős, ezúttal házigazda Spanyolország kiugróan jó szereplése viszont igen, mivel keretéből hiányzik a Ferencváros és a Siófok korábbi, a Vipers jelenlegi irányító-átlövője, Nerea Pena, valamint az Érd, a Győr és a Siófok egykori légiósa, Mireya González Álvarez is.

A világbajnokság rajtjára 18 játékos, közülük mérkőzésenként 16 fő nevezhető. A torna során öt cserelehetőségük van a csapatoknak, az új játékosokat az október elején leadott 35 fős bő keret tagjai közül lehet kiválasztani.

Az idei lesz a 25. női világbajnokság - és a 23., amelyre a magyar válogatott kijutott -, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett már 32 csapat vesz részt. A tornának december 1. és 19. között Granollers, Llíria, Castelló és Torrevieja ad otthont.

vehir.hu
további cikkek
Női kézilabda olimpiai selejtező: kihirdették a 18 fős magyar keretet Női kézilabda olimpiai selejtező: kihirdették a 18 fős magyar keretet Kihirdette az április 11. és 14. közötti, debreceni női kézilabda olimpiai selejtezőn, valamint a Norvégia és Ausztria elleni Eurokupa-mérkőzéseken szereplő 18 fős keretét Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. 2024. március 22. 13:30 Női kézilabda olimpiai selejtező – Csütörtökön kezdődik a bérletértékesítés Női kézilabda olimpiai selejtező – Csütörtökön kezdődik a bérletértékesítés Csütörtökön kezdődik a bérletértékesítés az április 11. és 14. között Debrecenben sorra kerülő női kézilabda olimpiai selejtezőtornára. 2024. március 6. 15:52 Női kézilabda Eurokupa: idegenben is legyőzte Svájcot a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eurokupa: idegenben is legyőzte Svájcot a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott 35-27-re nyert Svájc ellen Gümligenben az Eurokupa szombati játéknapján. 2024. március 2. 19:05 Női kézilabda Eurokupa: magabiztos siker Tatabányán a svájciak ellen női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eurokupa: magabiztos siker Tatabányán a svájciak ellen A magyar női kézilabda-válogatott - második félidei jó teljesítményével magabiztos sikert aratva - 38-26-ra legyőzte Svájc együttesét az Eurokupában szerdán, Tatabányán. 2024. február 28. 19:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.