Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
7°C
2024. március 19. József
Veszprém
7°C

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak

2021. december 3. 22:43
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke sajtótájékoztató keretében Veszprémben arról beszélt, Bige László visszaélt erőfölényével, és illegálisan, más cégekkel összejátszva tett szert extra profitra, ezért nem meglepő a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos büntetése. Győrffy Balázs úgy látja, azzal, hogy a nagyvállalkozó tulajdonában álló, és gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő péti Nitrogénművek a földgáz piaci árának növekedésére hivatkozva emelte a műtrágya árát, minimum kérdéses, ugyanis a világpiaci árak az elmúlt időszakban csökkentek.

A kamara elnöke úgy látja, az áremelés mögött politikai szándékok húzódnak, hisz Bige bevallottan annyi pénzt hajlandó áldozni Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányára, amennyit kér. – Sértő és visszatetsző, hogy a magyar gazdák kizsigereléséből szerzett pénzével Bige László azt a Márki-Zayt Pétert segíti, aki földadó bevezetésével üzente meg a magyar gazdálkodóknak, hogy tőle a jövőben milyen agrárpolitikára számíthatnak

Győrffy Balázs elmondta: a műtrágya a növények üzemanyagának is tekinthető, és folyamatosan a gazdák rendelkezésére kell bocsátani. Ha irreálisan magas áron adják, az előbb-utóbb kihat a termelékenysége, és beépülhet az élelmiszer árakba is. Megjegyzete: tény, hogy a műtrágyázáshoz szükséges földgáz világpiaci ára meglódult, és irreális árak tapasztalhatók, ám szerinte a Bige-féle áremelés nem indokolt, és zsarolásnak tekinthető, hogy a magyar gazdákat a Nitrogénművek egy hónapban csupán egyszer szolgálta ki, a többi nap a külföldieké. A nitrogén alapú műtrágya árai egy év alatt négyszeresére drágultak. Tavaly egy gazda hektárköltsége a műtrágyára vonatkoztatva átlagban 80 ezer forint volt, most 250 ezer, ami döbbenetesen magas ár- mondta.

Sövényházi Balázs és Győrffy Balázs a 2021. december 3-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.Sövényházi Balázs és Győrffy Balázs a 2021. december 3-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint az elszállt műtrágyaárakat leginkább a gazdák szenvedik meg. Tavaly 56 ezer forintba került egy tonna, ma ez 218 ezer forint. – A Nitrogénművek visszaél piaci helyzetével, hisz egyetlen napot hagyott arra, hogy a magyar gazdák innen vásároljanak, és akkor is csak egyetlen kamionnyi tételt lehetett venni. A legkisebbek nagyon megérezték ezt. Voltak, akik betáraztak, míg mások kivártak. Elakadás nincsen, de nagyon nehézkes a műtrágyához való jutás. Ha a gazdák nem tudnak elegendő mennyiséghez hozzájutni, minőségromlás és hozamkiesés várható. Fontos lenne, hogy a gazdák korrekt áron tudjanak műtrágyát vásárolni-hangsúlyozta. Mint mondta, a gazdák kérték a kamarát arra, hogy lépjen közbe, de mivel a piac szabad, ez nem lehetséges.

A péti Nitrogénművek a hazai műtrágya-felhasználás mintegy 60%-át állítja elő, így Győrffy szerint jelentős árbefolyásoló hatásuk van. A NAK szándéka, hogy a hazai piac elérhető áron és megfelelő mennyiségben jusson műtrágyához. Kiemelte, importból fedezhető lenne a gazdálkodók igénye és a Nitrogénművek Zrt. kapacitása közötti különbség, de szállítás és más piaci tényezők miatt az import se lenne olcsó.

Címlapfotó: péti Nitrogénművek - MTI (Nagy Lajos)

Ge. Á.
további cikkek
Fórumon tájékozódhattak a gazdák Fórumon tájékozódhattak a gazdák Fórumot rendezett csütörtökön a Nemzeti Agrárkamara Veszprém vármegyei szervezete, ahol a gazdák az uniós költségvetéssel, a kormányzati támogatásokkal és az ukrán gabonaimportot érintő brüsszeli fejleményekről is tájékozódhattak. 2024. március 9. 11:27 A covidos időket idéző intézkedéseket vezettek be a sertéstelepeken A covidos időket idéző intézkedéseket vezettek be a sertéstelepeken Járványvédelmi intézkedések, higiénia, távolságtartás – a Covid-19 világjárvány alatt mindenki megtanulta ezeket a fogalmakat és azt is, hogy mit takarnak a gyakorlatban. Bár a koronavírus a sokadik hulláma után mára megszűnt világjárványnak lenni, most egy másik területen, a sertésállomány között kell hasonló óvintézkedéseket betartani. Veszprém vármegye egyelőre nem érintett, de a kockázat itt is közepes mértékű. 2024. január 27. 16:55 Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson. 2023. március 23. 22:48 Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés! Greendex Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés! Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt. 2023. március 21. 13:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.