2023. február 6.
//
Dóra névnap

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak

Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke sajtótájékoztató keretében Veszprémben arról beszélt, Bige László visszaélt erőfölényével, és illegálisan, más cégekkel összejátszva tett szert extra profitra, ezért nem meglepő a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos büntetése. Győrffy Balázs úgy látja, azzal, hogy a nagyvállalkozó tulajdonában álló, és gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő péti Nitrogénművek a földgáz piaci árának növekedésére hivatkozva emelte a műtrágya árát, minimum kérdéses, ugyanis a világpiaci árak az elmúlt időszakban csökkentek.

A kamara elnöke úgy látja, az áremelés mögött politikai szándékok húzódnak, hisz Bige bevallottan annyi pénzt hajlandó áldozni Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányára, amennyit kér. – Sértő és visszatetsző, hogy a magyar gazdák kizsigereléséből szerzett pénzével Bige László azt a Márki-Zayt Pétert segíti, aki földadó bevezetésével üzente meg a magyar gazdálkodóknak, hogy tőle a jövőben milyen agrárpolitikára számíthatnak

Győrffy Balázs elmondta: a műtrágya a növények üzemanyagának is tekinthető, és folyamatosan a gazdák rendelkezésére kell bocsátani. Ha irreálisan magas áron adják, az előbb-utóbb kihat a termelékenysége, és beépülhet az élelmiszer árakba is. Megjegyzete: tény, hogy a műtrágyázáshoz szükséges földgáz világpiaci ára meglódult, és irreális árak tapasztalhatók, ám szerinte a Bige-féle áremelés nem indokolt, és zsarolásnak tekinthető, hogy a magyar gazdákat a Nitrogénművek egy hónapban csupán egyszer szolgálta ki, a többi nap a külföldieké. A nitrogén alapú műtrágya árai egy év alatt négyszeresére drágultak. Tavaly egy gazda hektárköltsége a műtrágyára vonatkoztatva átlagban 80 ezer forint volt, most 250 ezer, ami döbbenetesen magas ár- mondta.

Sövényházi Balázs és Győrffy Balázs a 2021. december 3-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.Sövényházi Balázs és Győrffy Balázs a 2021. december 3-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint az elszállt műtrágyaárakat leginkább a gazdák szenvedik meg. Tavaly 56 ezer forintba került egy tonna, ma ez 218 ezer forint. – A Nitrogénművek visszaél piaci helyzetével, hisz egyetlen napot hagyott arra, hogy a magyar gazdák innen vásároljanak, és akkor is csak egyetlen kamionnyi tételt lehetett venni. A legkisebbek nagyon megérezték ezt. Voltak, akik betáraztak, míg mások kivártak. Elakadás nincsen, de nagyon nehézkes a műtrágyához való jutás. Ha a gazdák nem tudnak elegendő mennyiséghez hozzájutni, minőségromlás és hozamkiesés várható. Fontos lenne, hogy a gazdák korrekt áron tudjanak műtrágyát vásárolni-hangsúlyozta. Mint mondta, a gazdák kérték a kamarát arra, hogy lépjen közbe, de mivel a piac szabad, ez nem lehetséges.

A péti Nitrogénművek a hazai műtrágya-felhasználás mintegy 60%-át állítja elő, így Győrffy szerint jelentős árbefolyásoló hatásuk van. A NAK szándéka, hogy a hazai piac elérhető áron és megfelelő mennyiségben jusson műtrágyához. Kiemelte, importból fedezhető lenne a gazdálkodók igénye és a Nitrogénművek Zrt. kapacitása közötti különbség, de szállítás és más piaci tényezők miatt az import se lenne olcsó.

Címlapfotó: péti Nitrogénművek - MTI (Nagy Lajos)

Ge. Á.

További cikkek

Egy kosárnyi egészség minden héten
Egy kosárnyi egészség minden héten
Májustól decemberig, dobozrendszerben szolgálja ki a kertközösséghez tartozó családokat a Barnagi Napfonat Kert. A vegyszermentes kert lelke, Barcsik Tamás budapesti építészből lett vidéki őstermelő.
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Augusztus végéig gyűjtik a gazdák által rászorulók részére felajánlott búzát a Magyarok kenyere programban.
A gyümölcsök még évekig drágulnak
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.
Indul a szezon, egyre több mezőgazdasági gép lesz az utakon
Indul a szezon, egyre több mezőgazdasági gép lesz az utakon
Indulnak a tavaszi munkálatok a földeken, ezért a közutakon is egyre gyakrabban bukkannak fel mezőgazdasági járművek, gépek - figyelmeztetett az agroinform.hu.
Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható
Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható
Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható az idén - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden a köztévében.