2022. január 25.
//
Pál névnap

A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye

Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.

A zenei piacon is világszinten megfigyelhető trend, hogy a digitális megoldások egyre inkább átveszik az uralmat az olyan hagyományos adathordozóktól, mint amilyenek a klasszikus CD-lemezek voltak például. Egy valami mégis kitartóan állja a sarat, sőt, az utóbbi években növekedésnek indult a kereslet iránta. Ez nem más, mint a bakelitlemez, amely reneszánszát éli a XXI. században. Olyannyira, hogy már nem csak otthon, a nagypapa pincéjében talált és leporolt lemezek kerülnek fel a régi lejátszókra, hanem vadonatúj vállalkozások nyílnak, ahol ilyen-olyan formában megjelennek az ilyen lemezek is.

Veszprém legújabb bárjának 50%-áról le is rántottuk a leplet, hiszen a Wine & Vinyl részben a bakelitek köré szerveződik. A vállalkozás gerincének másik felét pedig a minőségi borok adják, ráadásul nem csak a környékről, nem is csak Magyarországról, hanem nemzetközi kitekintésben is megtalálhatók palackok a Szabadság téren újonnan nyílt bisztróban.

A Wine & Vinyl megálmodója Zsandár Tamás volt, aki korábban már üzemeletett borbárt Veszprémben, a nyári Rozé, Rizling, Jazz Napokon pedig hosszú évek óta ő válogatja meg a borkínálatot. A borok mellett viszont van egy másik szenvedélye is, a bakelitlemezek,pontosabban az a zenei élmény, ami ezekből a korongokból nyerhető ki.

E kettő, a bor és a bakelit az, ami összekapcsolódik a Wine & Vinyl koncepciójában, viszont ahhoz, hogy létrejöhessen a vadoatúj üzlet, az Európa Kulturális Főváros Program segítsége is kellett. Pontosabban az általuk által életre hívott utcakép fejlesztési program, aminek legfőbb célja, hogy Veszprém belvárosában régóta üresen álló üzlethelyiségekbe új vállalkozások települjenek, ezzel is erősítve a helyi kínálatot és nem utolsó sorban fellendítve a belváros pezsgését.

Ilyen projekt volt korábban a Papírkutya kultúrbisztró, a Füge kávézó, a Pekedli szatócsbolt, a Kunszt és legújabban a Wine & Vinyl.

A hely egyébként közvetlenül a Papírkutyával szemben lévő üzletben nyílt meg, ezzel még inkább erősítve a belváros vendéglátóhelyeinek minőségét, ugyanakkor egyedi koncepciója révén hiánypótló jellege is van a helynek.

Zsandár Tamás szerint ugyanis az országban még nem nyílt olyan borbár, ahol a borok mellett nem csak élvezni lehet a bakelitek hangzását, hanem a rajongók meg is vásárolhatják a lemezeket, amelyek repertoárja a klasszikus rock 'n' rolltól egészen napjaink popslágereig terjed.

Hétfő kora este a helyszínen a tulajdonos, Zsandár Tamás, az EKF részéről pedig Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, főtanácsadó mutatták be a projektet, valamint elhangzott, hogy a jövőben várhatók még hasonló fejlesztések a városban, melyek egyöntetű célja, hogy a 2023-mas ünnepi év után is piaci alapon tudjanak tovább működni, hosszú távon is garantálva Veszprém belvárosának pezsgését és gazdag kínálatát.

Zsandár Tamás, Markovits Alíz és Mészáros ZoltánZsandár Tamás, Markovits Alíz és Mészáros Zoltán

Visszatérve a Wine & Vinyl kínálatára, a discogömb fényeiben Zsandár Tamástól megtudtuk, hogy a környék borai mellett szinte az összes hazai borvidék képviselteti magát a kínálatában, de külföldi palackok is sorakoznak a polcokon, valamint meg lehet kóstolni az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borokat is.

A Wine & Vinyl december 10-én nyitja meg kapuját a vendégek előtt.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Ismét egy környékbeli étterem mutathatja meg, hogy mitől olyan különleges a Bakony és Balaton-régió gasztronómiája a soron következő Óváros piacon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felélesztett piacon ezúttal a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár gondoskodik a gasztronómiai kínálatról. Az előttünk álló piacnap részleteiről az egyik ötletgazdát, Mészáros Zoltánt, valamint a Mór 24 vezetőit kérdeztük.
Alkotóház épül Salföldön
Alkotóház épül Salföldön
Rendezvény- és alkotóház épül a Veszprém megyei Salföldön. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló épületegyüttes a tervek szerint az év végére készül el - közölte pénteki salföldi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program programfejlesztési csapata mellett dolgozik egy főleg veszprémi és környékbeli szakemberekből álló mérnökgárda is, akik minden energiájukat annak szentelik, hogy a város régi épületei új életet kapjanak. Úgy, hogy egyrészről megőrizzék régi patinájukat, másrészről valódi, közönségcsalogató funkciójuk legyen, nem csak 2023-ban. Az ő vezetőjükkel, Lamos Péterrel beszélgettünk akkor, amikor már elindultak az építkezések, Veszprém pedig belép az EKF-re valófelkészülés utolsó évébe.