Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye

2021. december 7. 11:13
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.

A zenei piacon is világszinten megfigyelhető trend, hogy a digitális megoldások egyre inkább átveszik az uralmat az olyan hagyományos adathordozóktól, mint amilyenek a klasszikus CD-lemezek voltak például. Egy valami mégis kitartóan állja a sarat, sőt, az utóbbi években növekedésnek indult a kereslet iránta. Ez nem más, mint a bakelitlemez, amely reneszánszát éli a XXI. században. Olyannyira, hogy már nem csak otthon, a nagypapa pincéjében talált és leporolt lemezek kerülnek fel a régi lejátszókra, hanem vadonatúj vállalkozások nyílnak, ahol ilyen-olyan formában megjelennek az ilyen lemezek is.

Veszprém legújabb bárjának 50%-áról le is rántottuk a leplet, hiszen a Wine & Vinyl részben a bakelitek köré szerveződik. A vállalkozás gerincének másik felét pedig a minőségi borok adják, ráadásul nem csak a környékről, nem is csak Magyarországról, hanem nemzetközi kitekintésben is megtalálhatók palackok a Szabadság téren újonnan nyílt bisztróban.

A Wine & Vinyl megálmodója Zsandár Tamás volt, aki korábban már üzemeletett borbárt Veszprémben, a nyári Rozé, Rizling, Jazz Napokon pedig hosszú évek óta ő válogatja meg a borkínálatot. A borok mellett viszont van egy másik szenvedélye is, a bakelitlemezek,pontosabban az a zenei élmény, ami ezekből a korongokból nyerhető ki.

E kettő, a bor és a bakelit az, ami összekapcsolódik a Wine & Vinyl koncepciójában, viszont ahhoz, hogy létrejöhessen a vadoatúj üzlet, az Európa Kulturális Főváros Program segítsége is kellett. Pontosabban az általuk által életre hívott utcakép fejlesztési program, aminek legfőbb célja, hogy Veszprém belvárosában régóta üresen álló üzlethelyiségekbe új vállalkozások települjenek, ezzel is erősítve a helyi kínálatot és nem utolsó sorban fellendítve a belváros pezsgését.

Ilyen projekt volt korábban a Papírkutya kultúrbisztró, a Füge kávézó, a Pekedli szatócsbolt, a Kunszt és legújabban a Wine & Vinyl.

A hely egyébként közvetlenül a Papírkutyával szemben lévő üzletben nyílt meg, ezzel még inkább erősítve a belváros vendéglátóhelyeinek minőségét, ugyanakkor egyedi koncepciója révén hiánypótló jellege is van a helynek.

Zsandár Tamás szerint ugyanis az országban még nem nyílt olyan borbár, ahol a borok mellett nem csak élvezni lehet a bakelitek hangzását, hanem a rajongók meg is vásárolhatják a lemezeket, amelyek repertoárja a klasszikus rock 'n' rolltól egészen napjaink popslágereig terjed.

Hétfő kora este a helyszínen a tulajdonos, Zsandár Tamás, az EKF részéről pedig Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, főtanácsadó mutatták be a projektet, valamint elhangzott, hogy a jövőben várhatók még hasonló fejlesztések a városban, melyek egyöntetű célja, hogy a 2023-mas ünnepi év után is piaci alapon tudjanak tovább működni, hosszú távon is garantálva Veszprém belvárosának pezsgését és gazdag kínálatát.

Zsandár Tamás, Markovits Alíz és Mészáros ZoltánZsandár Tamás, Markovits Alíz és Mészáros Zoltán

Visszatérve a Wine & Vinyl kínálatára, a discogömb fényeiben Zsandár Tamástól megtudtuk, hogy a környék borai mellett szinte az összes hazai borvidék képviselteti magát a kínálatában, de külföldi palackok is sorakoznak a polcokon, valamint meg lehet kóstolni az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borokat is.

A Wine & Vinyl december 10-én nyitja meg kapuját a vendégek előtt.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.