2023. március 24.
//
Gábor névnap

A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye

Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.

A zenei piacon is világszinten megfigyelhető trend, hogy a digitális megoldások egyre inkább átveszik az uralmat az olyan hagyományos adathordozóktól, mint amilyenek a klasszikus CD-lemezek voltak például. Egy valami mégis kitartóan állja a sarat, sőt, az utóbbi években növekedésnek indult a kereslet iránta. Ez nem más, mint a bakelitlemez, amely reneszánszát éli a XXI. században. Olyannyira, hogy már nem csak otthon, a nagypapa pincéjében talált és leporolt lemezek kerülnek fel a régi lejátszókra, hanem vadonatúj vállalkozások nyílnak, ahol ilyen-olyan formában megjelennek az ilyen lemezek is.

Veszprém legújabb bárjának 50%-áról le is rántottuk a leplet, hiszen a Wine & Vinyl részben a bakelitek köré szerveződik. A vállalkozás gerincének másik felét pedig a minőségi borok adják, ráadásul nem csak a környékről, nem is csak Magyarországról, hanem nemzetközi kitekintésben is megtalálhatók palackok a Szabadság téren újonnan nyílt bisztróban.

A Wine & Vinyl megálmodója Zsandár Tamás volt, aki korábban már üzemeletett borbárt Veszprémben, a nyári Rozé, Rizling, Jazz Napokon pedig hosszú évek óta ő válogatja meg a borkínálatot. A borok mellett viszont van egy másik szenvedélye is, a bakelitlemezek,pontosabban az a zenei élmény, ami ezekből a korongokból nyerhető ki.

E kettő, a bor és a bakelit az, ami összekapcsolódik a Wine & Vinyl koncepciójában, viszont ahhoz, hogy létrejöhessen a vadoatúj üzlet, az Európa Kulturális Főváros Program segítsége is kellett. Pontosabban az általuk által életre hívott utcakép fejlesztési program, aminek legfőbb célja, hogy Veszprém belvárosában régóta üresen álló üzlethelyiségekbe új vállalkozások települjenek, ezzel is erősítve a helyi kínálatot és nem utolsó sorban fellendítve a belváros pezsgését.

Ilyen projekt volt korábban a Papírkutya kultúrbisztró, a Füge kávézó, a Pekedli szatócsbolt, a Kunszt és legújabban a Wine & Vinyl.

A hely egyébként közvetlenül a Papírkutyával szemben lévő üzletben nyílt meg, ezzel még inkább erősítve a belváros vendéglátóhelyeinek minőségét, ugyanakkor egyedi koncepciója révén hiánypótló jellege is van a helynek.

Zsandár Tamás szerint ugyanis az országban még nem nyílt olyan borbár, ahol a borok mellett nem csak élvezni lehet a bakelitek hangzását, hanem a rajongók meg is vásárolhatják a lemezeket, amelyek repertoárja a klasszikus rock 'n' rolltól egészen napjaink popslágereig terjed.

Hétfő kora este a helyszínen a tulajdonos, Zsandár Tamás, az EKF részéről pedig Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, főtanácsadó mutatták be a projektet, valamint elhangzott, hogy a jövőben várhatók még hasonló fejlesztések a városban, melyek egyöntetű célja, hogy a 2023-mas ünnepi év után is piaci alapon tudjanak tovább működni, hosszú távon is garantálva Veszprém belvárosának pezsgését és gazdag kínálatát.

Zsandár Tamás, Markovits Alíz és Mészáros ZoltánZsandár Tamás, Markovits Alíz és Mészáros Zoltán

Visszatérve a Wine & Vinyl kínálatára, a discogömb fényeiben Zsandár Tamástól megtudtuk, hogy a környék borai mellett szinte az összes hazai borvidék képviselteti magát a kínálatában, de külföldi palackok is sorakoznak a polcokon, valamint meg lehet kóstolni az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borokat is.

A Wine & Vinyl december 10-én nyitja meg kapuját a vendégek előtt.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Megújult és közösségi térré avanzsált a balatonalmádi jezsuita kolostor kertje, a beruházást az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 120 millió forinttal támogatta.