Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

“Az alkotó a művészetbe bújtatja a hulladékot.”

2021. december 10. 15:25
- Sinkovics Ede trash art művész a Hybridart Campről

Korábbi cikkünkben már bemutattuk a köveskáli alkotótábort, ahol fiatal művészek 10 nap alatt készítettek köztéri installációt visszagyűjtött hulladékból Sinkovics Ede képzőművész mentorálásával. Ezúttal a trash art művészt kérdeztük a 2021-es Hybridart Camp tapasztalatairól és a HybridCycle, valamint a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. együttműködésével megvalósuló program élményeiről. Sinkovics Ede gondolatai.

Az idei Hybridart Camp tulajdonképpen a Trash locale szellemében zajlott a coleur locale (szerk.: helyi színezet; a műben ábrázolt korra és társadalmi-földrajzi környezetre sajátosan jellemző motívumok összessége.) helyett. Trash locale-t mondok, mert az alkotásokhoz begyűjtött hulladék is a Balaton környékéről származott és ezt erősítette az is, hogy mindezt a Balaton-felvidéken valósíthattuk meg.

Az ilyen jellegű programokat művészként azért tartom fontosnak, mert egy hasznos kimozdulási lehetőséget ad a műtermi komfortzónánkból. Az alkotó a művészetbe bújtatja a hulladékot, melyet így bemutatva, tulajdonképpen a nézőt is kimozdítja a komfortzónájából azáltal, hogy egy nem szokványos anyagból lát műalkotást és eközben szembesül a mindennapi fogyasztási civilizálatlanságunkkal. Az alkotócsapat nemzetközi jellege még jobban rávilágít arra, hogy nem csupán lokális, hanem globális problémákról van szó, melyek gyors és átfogó intézkedéseket igényelnek.

A táborban készült, a Collabyrinthet alkotó egyéni művek mellett, egy nagyszerű közös alkotás is született, mely a Káli-medencét ábrázolja. Számomra idén talán a legfontosabb munka volt, mert pár óra alatt képesek voltak megfeszített csoportmunkával létrehozni egy kiváló alkotást színes boroskupakokból és parafadugókból. A közös műtárgy egyfajta metafora arra, hogy összefogással, koncentráltsággal és odaadással, a saját ügyeink mellett sok más “égető” problémát is megoldhatunk.

 

 “A közösségi labirintus keretrendszerén kollázs-szerűen foglalnak helyet az alkotások, a művészek környezetvédelmi kérdésekre adott egyedi reflexióit közvetítve. A Collabyrinth a fenntarthatóság gondolatkörének népszerűsítésén alapuló köztéri installáció, amelynek fő célja a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése.”

 

A Collabyrinth koncepciójával is egy közös műtárgy született, ahol mégis egyedi hangon szólalhattak meg saját művészi szemléletüket megmutatva az alkotók. A sokféleség egységgé formálva hordozza a környezetvédelem legjelentősebb kérdéseire adott válaszaikat, reakcióikat, amik megszólíthatják a közönséget. Ezért is fontos a művészet eszközeivel közvetíteni a fenntarthatóság üzenetét ilyen programokkal, mint az alkotótábor.

Fotók: Derzsi Matyi

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.