2023. február 7.
//
Tódor névnap

70 éve pattog a labda Veszprémben

1951 óta létezik szervezett formában is kosárlabda Veszprémben, a kerek évforduló alkalmából jubileumi ünnepséget szervezett a város NB/B-s csapata, a Veszprém Kosárlabda Klub. Az ünnepségen a jelenlegi keret mellett egykori veszprémi kiválóságok is tiszteletüket tették, valamint egy fontos együttműködést is bejelentettek.

A péntek esti Hangvillában tartott ünnepség hangulatát néhány órával korábban már megalapozták a veszprémi kosarasok, ugyanis az NBI/B piros csoportjának aktuális mérkőzésén az Óbudai Kaszások együttesét győzték le idehaza 92:79 arányban.

Ez a győzelem a nyolcadik sikerük volt az idei kiírásban, a mostani viszont nem csak értékes pontokat jelentett a bajnokságban, hanem az este alaphangulatáért is felelős volt.

Az Óbuda elleni mérkőzést Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is megtekintette a klub ügyvezetőjének, Naményi Miklósnak a társaságábanAz Óbuda elleni mérkőzést Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is megtekintette a klub ügyvezetőjének, Naményi Miklósnak a társaságában

Az ünnepségen jelen volt az aktuális csapat és szakmai stáb mellett a veszprémi kosárlabda több ikonikus alakja, mind játékosok, mind edzők személyében, a megyei szövetség vezetője, valamint Porga Gyula polgármester is.

A városvezető ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a helyi sportkluboknak nagyobb jelentősége van annál, hogy sikereikkel öregbítik a város hírnevét, élményekkel szolgálnak az embereknek és közösséget építenek. Azáltal pedig, hogy a csapat és a szurkolók közösen élik meg a sikereket és a kudarcokat is, a klub beépül és szerves része lesz a város történetének, mondta Porga Gyula.

Porga Gyula és Naményi MikósPorga Gyula és Naményi Mikós

Az ünnepségen a veszprémi kosárlabda egykori és jelenlegi kiválóságai is felszólaltak. A kezdeti évtizedekről dr. Fülöp István tartott előadást, aki a '60-as és '70-es években legendás játékosa, majd a szakmai stáb tagja is volt Veszprémben. Vele a klub megjárta az első osztályt is, ő maga pedig nem csak az egyesületen belül, hanem hanem az akkori bajnokságban is a legtöbb pontot jegyezte egy idényben.

A mostani csapatból Horváth Ákos szólt a megjelentekhez, megteremtve a kohéziót az egykori és jelenlegi veszprémi kosárlabda között.

Végezetül Naményi Miklós, a klub ügyvezetője tartotta meg köszöntőjét, aki méltatta azokat, akik 70 évvel ezelőtt létrehozták klubszinten a veszprémi kosárlabdát. Bár a sportág a Királynék városában sok hullámvölgyön ment át, így is sikerült négyszer elérni, hogy a legjobbak közt, az első osztályban szerepeljen a csapat. Az ügyvezető nem titkolt célja, hogy idény végén ez ötödik alkalommal is sikerüljön.

Ehhez a mostani keret és a szakmai stáb kitartó munkája is kell, viszont folyamatos hajtás mellett a Veszprém Kosárlabda Klubnál nem feledkeznek meg a példaértékű eredmények elismeréséről sem. Ezt különböző egyéni díjakkal jutalmazzák, a mostani ünnepség keretében pedig ezeket a díjakat nevezték el az egyesület egy-egy ikonikus alakjáról. Így lett a „Legjobb játékos-díja” Dr. Fülöp István-díj, a „Legtöbbet fejlődött játékos” Horváth Zoltán-díj, a „Legjobb védekező játékos-díja” Szathmáry Attila-díj, a „Legjobb utánpótlásedző-díja” pedig Petőfi Lajos-díj.

Az ünnepségen ezek után bejelentették, hogy a Veszprém Kosárlabda Klub együttműködést kötött a Veszprémi Egyetemi Sport Clubbal (VESC), ahol hivatalosan is megalapították a női kosárlabda szakosztályt, ezzel is erősítve a sportágat a megyeszékhelyen.

Hajas Bálint
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2022/2023 21. 2023. február 18. 18:30 Budapest, Sport11 Központ Vasas Veszprém KK
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2022/2023 20. 2023. február 11. 18:00 Veszprém, Vetési Gimnázium Veszprém KK CKE
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2022/2023 22. 2023. február 4. 18:00 Pécs PVSK Veszprém KK 116-80
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2022/2023 18. 2023. január 28. 18:00 Veszprém, Vetési Gimnázium Veszprém KK Nagykőrösi Sólymok 96-80
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2022/2023 17. 2023. január 21. 18:45 Sport 11 Rendezvényközpont TF-BP Veszprém KK 98-87
előző események betöltése