2022. január 22.
//
Vince névnap

Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen

2021. december 13. 4:00
Mennyire okos dolog kizárólag a piacra bízni, hogy megoldja a magas rezsiárakat? Jelenleg Európában Magyarországon a legolcsóbbak a rezsiárak, köszönhetően a sötétben, trágyával etetett gombáknak. Véleménycikk a rezsicsökkentés vs. liberális gazdaságpolitika témakörében.

A gombák (Fungi) eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó,kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják, mert a gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik.

Na, ezek azok az élőlények - az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének jelzője szerint a kormánypárti szavazók - a sötétben, trágyával etetett gombák, akik nem szeretnék, hogy más európai országokhoz hasonlóan ebben az országban a mostaninál kétszer, vagy háromszor magasabb legyen a villany és a földgáz ára.

Persze közgazdaságilag valahol megmagyarázható Márki-Zay Péter gondolatmenete: magasabb energiaár, gyorsabb megtérülés az energetikai beruházásoknál. A piac megoldja – ilyesmit is hallhattunk tőle.

Az a piac, ahol jelenleg az egekben vannak ezek a rezsiárak egész Európában.

forrás: Magyar Nemzetforrás: Magyar Nemzet

Magyarország a lista végén szerepel, a fővárosok energiaárainak összehasonlításában a földgáz esetében például a legolcsóbb a magyar fővárosban.

Magyarországon a kormány nem bízta kizárólag a piaci folyamatokra az energetikai kérdéskört, egy másik lehetséges utat választott: ezerféle támogatás az energetikai megtakarítást eredményező beruházásokra, mert ezen az úton is csökken a megtérülési idő.

Magyarországon nem csak azért életveszélyes az energiaár drasztikus emelése, mert abból megint hatalmas tartozások lesznek a szolgáltatók felé, hanem azért is, mert tovább nőne, elviselhetetlenné válna a szeméttüzelés. Eltüzelnénk mindent a bútorlaptól az autógumiig, de az is elég lenne a brutális szmoghoz, ha még többen tüzelnének fával, lopott fával. Gyorsan menne az átállás, sok-sok háztartásban van gáz- és vegyestüzelésű kazán is.

Lehet persze tisztán liberális gazdaságpolitikát folytatni, hogyne. Csak néha nem ártana a Facebook-élőzések között és a válogatott, kreatív választói szidalmazások mellett az országban is szétnézni. Mert Magyarországon messze a pártpreferenciákon túlnyúló többség gomba a sötétben, úgy mint a migráció, vagy a szülő férfiak kérdéskörében is, nem csak a rezsiárak esetében.

Hajas Bálint