2022. május 24.
//
Eszter névnap

Ezüstérmes lett a magyar váltó Abu-Dzabiban

2021. december 15. 14:33
MTI
A győztes olasz váltóval szoros csatát vívó magyar négyes - a veszprémi Rasovszky Kristóffal a soraiban - ezüstérmesként végzett Abu-Dzabiban, a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának döntőjében.

A magyarok az Európa-bajnokságon bronzérmet nyert összeállításban indultak a szerdai versenyben, a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf 1:06:51.70 óra alatt teljesítette a 4x1500 méteres távot.    

Az olaszok 1:06:49.10 órás eredménnyel nyertek, harmadikként a németek (1:27:29.00 ó) végeztek a tíz váltót számláló mezőnyben. Az elsőségről Gregorio Paltrinieri és Rasovszky Kristóf párbaja döntött az utolsó körben. A magyar szövetség beszámolója szerint akadt egy pillanat a hajrában, amikor Rasovszky majdnem felért a távon medencében 2013 és 2017 között minden címet megnyerő Paltrinieri mellé, ám az olasz tudott újítani, és végül 2.6 másodperces előnnyel ért elsőként a célba. A 10 km-en olimpiai bajnok, 1500-on világbajnoki címvédő német Florian Wellbrock behozta a németeket harmadiknak. Az olaszok 20 ezer, a magyarok 18 ezer, a németek 16 ezer dollárt kaptak.

Fotó: musz.huFotó: musz.hu

Rasovszky a közmédiának elmondta: a váltó már szerepelt ugyan korábban világversenyeken, de az eddig megszokott 1250 méter helyett a versenyzőkre ezúttal hosszabb táv várt, amit az olimpiai programba is szeretnének beemelni.

Bíztunk benne, hogy az Eb-n, tehát a mostaninál rövidebb távon már érmes csapatunk ezúttal is jól szerepel. Végül második helyen végeztünk, és közel voltak hozzánk az aranyérmes olaszok is. Nagyszerű hangolódás volt a holnapi, tíz kilométerre

- nyilatkozta. Kiemelte: az Eb-n közel 20 másodperccel maradtak el az olaszoktól, akikkel most nagy csatát vívtak. Rasovszky szerint a magyar váltó egyértelműen előre tudott lépni, és ő is egyre erősebbnek érzi a csapatot, jövőre pedig a világbajnokságon is megcélozhatják majd a dobogót.

A váltó második embere Olasz Anna volt, aki szerint mind a négyen jól úsztak. Saját teljesítményét illetően elmondta, hogy a taktikát betartva tapadt az olasz riválisra, miközben szemmel tudta tartani a németet. Olasz szerint a hét végi, izraeli vk-viadalon még nagyon érezte, hogy előtte két-három hónapig nem versenyzett nyílt vízben, viszont a mostani úszása már sokkal jobban sikerült, ami bizakodásra ad okot számára az egyéni versenyt illetően.

A nők és a férfiak 10 kilométeres egyéni versenyét csütörtökön rendezik meg.

vehir.hu

További cikkek

Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond
Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond
A tizenhárom éves veszprémi paraúszó végigsöpört a mezőnyön a hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezett országos bajnokságon. Birnbauer Botond nyolc úszószámban indult, öt bajnoki cím mellett, amelyből az egyiket felnőtt kategóriában szerezte három ezüstéremnek is örvendhetett.
Betlehem a 8, Rasovszky a 11. Piombinóban
Betlehem a 8, Rasovszky a 11. Piombinóban
A Balaton Úszó Klub Veszprém három úszóval képviseltette magát a LEN nyíltvízi kupa második állomásán. Betlehem Dávid a 8., Rasovszky Kristóf a 11., Kalmár Ákos a 28. helyen zárta az olaszországi Piombinóban.
Négy bajnoki címmel térne haza Birnbauer Botond
Négy bajnoki címmel térne haza Birnbauer Botond
A tizenhárom éves veszprémi paraúszó, Birnbauer Botond lelkiismeretesen készül a jövő hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezendő országos bajnokságra. A fiatal tehetség mellett edzőjével, Hencsei Lászlóval is beszélgettünk a kitűzött célokról.
Vizes vb 2022: a nyár legfontosabb világeseménye az M4 Sporton
Vizes vb 2022: a nyár legfontosabb világeseménye az M4 Sporton
Öt év elteltével, 2017 után 2022-ben ismét az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti a FINA vizes világbajnokságot, amelynek június 18. és július 3. között Magyarország ad otthont - közölte az MTVA sajtó- és marketingirodája.
Rasovszky a harmadik aranyát nyerte az ob-n
Rasovszky a harmadik aranyát nyerte az ob-n
A Balaton ÚK Veszprém olimpiai ezüstérmes klasszisa, Rasovszky Kristóf egyéni csúccsal, 7:52.77 perces idővel nyert szombaton az úszók országos bajnokságának záró napján Debrecenben.