Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban

2022. január 4. 11:54
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.

A Pénzcentrum oldalán hetekig futott egy teszt a tavalyi év végén, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy érzik magukat a magyarok, és mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. A Boldogságteszt igyekezett lefedni egy átlagos élet minden szegmenség, így a munkára, a magánéletre, a társas kapcsolatokra és a közélethez való viszonyra is rákérdeztek.

A tesztben 1-10-ig terjedő skálán várták a válaszokat, ahol az egyes az „egyáltalán nem”-et, a tízes pedig a „maximálisan”-t jelentette. A kitöltőktől mindjárt a legelején azt kérdezték, mennyire érzik magukat boldognak. A válaszadók majdnem negyede 8-asra értékelte általános boldogságszintjét, 15%-uk 7-est adott, 12% pedig 9-est.

Mint az elemző cikkben írják, „a legboldogabb megye Veszprém, őket Pest és Vas követi. A fővárosiak csupán a 7. helyen állnak, átlagosan egy 10-es skálán 6,33 pontot adtak a boldogságuknak, ugyanannyit, amennyit a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar Megyében élők. A legboldogtalanabbak a Heves megyeiek lettek.”

A tesztben később több mindenre is rákérdeztek, ami árnyalta a képet, mint például hogyan értékelik az egészségi állapotukat, az anyagi biztonságukat, a hivatásukat, vagy a társas kapcsolatukat, de a kíváncsiak voltak arra is, milyen a közbeszédhez való viszonya a kitöltőknek, vagy hogy mennyire nyomja rá a bélyegét a mindennapi hangulatra a koronavírus járvány.

A válaszok alapján az rajzolódott ki, a boldogság tuti receptje az, ha valaki PhD fokozattal rendelkezik, Veszprém megyében él, vállalkozó, házas és három gyermeke van.

A cikkben írják azt is, a Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásában "6447-en vettek részt, nagyobb részük nő. Az életkori megoszlás szerint  szerint legnagyobb részük 31,9 százalékuk 64 év feletti, 30,7 százalékuk 41 és 55 év közötti, 20,3 százalékuk 56 és 64 év közötti, 15,3 százalékuk 25 és 40 év közötti és 1,7 százalékuk volt 25 év alatti.

Lakóhely szerint 28 százalékuk él a fővárosban, 14 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4,7 százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. De rákérdeztek a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 44,1 százalék legfeljebb középiskolát, 25,6 százalék főiskolát, 24,1 százalékuk egyetemet végzett. 4 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 2,1 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek. 

Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalékozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 11-11 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők közel fele házas, 17 százalékuk kapcsolatban él, 16 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 37, 9 százalékuknak kettő gyermeke van, 23,6 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 15 százalék, 11 százalékuknak nincs gyermeke."

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.