2022. január 22.
//
Vince névnap

Nézz, nézz az ég felé – 2022-ben is!

2022. január 11. 12:00
A Hold a Napot és a Marsot is eltakarja – milyen csillagászati jelenségek várnak ránk idén?

Akik szívesen fordítják tekintetüket – esetleg távcsövüket és/vagy fényképezőgépüket – a csillagos égbolt felé, idén is számíthatnak néhány emlékezetes égi jelenségre. Összeszedtünk néhány dátumot, amiket érdemes lehet bekarikázni a naptárban.

Együttállások

Az idei tavasz több közeli együttállást is tartogat nekünk. Április 4-én és 5-én hajnalban a Mars és a Szaturnusz pacsizik egymással – a két égitest egy foknál is közelebb látható majd egymáshoz a keleti horizont közelében, az együttállás 5-én lesz szorosabb, akkor kevesebb mint húsz ívperc választja el őket egymástól. Hab a tortán, hogy tőlük nem messze a Vénusz is kifejezetten fényesen látszik majd.

A kelet-délkeleti horizont április 5-én a Stellarium szimulációjánA kelet-délkeleti horizont április 5-én a Stellarium szimulációján

Május elsején hajnalban a két legfényesebb bolygó, a Jupiter és a Vénusz randevúzik majd, a keleti égen pedig a Mars és a Szaturnusz is felsorakozik majd. A látványt aztán hamar megöli majd a korai napkelte. 

Üstökösök

Mielőtt bármit is mondanánk, az üstökösökkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy kiszámíthatatlan jószágok. A látványosnak ígérkező példányok is széteshetnek még azelőtt, hogy valóban megmutatnák magukat, és néha a satnyának tűnő darabok is váratlan kitöréseket produkálhatnak. Ráadásul nehéz így januárban egész évre tervezni, hiszen könnyen lehet, hogy az év leglátványosabb égi vándoráról még nem is tudunk: a tavalyelőtti nyár sztárvendégét, a C/2020 F3 Neowise üstököst csak három hónappal azelőtt fedezték fel, hogy szabad szemmel is láthatóvá vált volna. Előfordulhat tehát, hogy az igazi látványosságot egy olyan űrbéli hógolyó adja majd, aminek a létezéséről most még nem is tudunk. 

De maradjunk a tervezhető programoknál! A most ajánlott két üstököst valószínűleg szabad szemmel nem, de komolyabb felszerelés nélkül, kis kézi távcsővel vagy hosszú expozíciós fotón már elkaphatjuk. 

Elsőként a C/2021 O3 Panstarrs érkezik a tavasz derekán – április 21-én jár legközelebb a Naphoz, május 8-án a Földhöz, a két időpont között 5-7 magnitúdós fényességet érhet el, napnyugta után lehet megfigyelni nyugat-északnyugati irányban, ahogy a Bikából a Perzeuszba halad. A pályaszámítások szerint jó eséllyel a Nap parittyaként felgyorsítja és kidobja a Naprendszerből, így – ha addig nem esik szét – soha többé nem tér vissza.

A nyár közepén várható az öt évvel ezelőtt felfedezett C/2017 K2 Panstarrs üstökös érkezése. Ez az akár több tíz kilométer átmérőjű üstökös évmilliókkal ezelőtt indult el a Nap felé az Oort-felhőből, és a csillagászokat is meglepte azzal, hogy már a Szaturnusz pályájának távolságában aktívvá vált. Július 14-én ér legközelebb a Földhöz, noha még akkor is majdnem kétszer olyan távol lesz tőlünk, mint a Nap. Központi csillagunkhoz december 19-én jár majd a legközelebb, amikor akár szabad szemmel is láthatóvá válhat – balszerencsénkre megint a déli féltekének jut a műsor látványosabb része.

A C/2017 K2 útja az égbolton (tomruen / wikipedia)A C/2017 K2 útja az égbolton (tomruen / wikipedia)

Azonban mi sem maradunk ki minden jóból: kézi távcsővel és hosszú expozíciós fotókon tartósabban is követhetjük az égi vándor útját, ráadásul a legkellemesebb időszakban, a nyár közepén, amikor egyébként is szívesebben töltjük az estét a csillagos ég alatt. A K2 Panstarrs június elején lépheti át a 8 magnitúdó fényességet az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagképben, július közepén már 7 magnitúdó alá is benézhet, miközben dél felé halad. Augusztus 20-án a Skorpió farkánál találhatjuk meg, várhatóan ekkor is 7 magnitúdó körüli fényességgel a késő esti órákban, de ez már a végjáték kezdete: szeptemberben napnyugta után a délkeleti horizont közelében még elcsíphetjük, a hónap végére azonban átköltözik a déli féltekére. Ha minden jól megy tehát, az üstökös három hónapon át is látható lesz kézi távcsővel. A pályaszámítások szerint a Nap befogja és pályára állítja az üstököst, ami a jövőben várhatóan 26 ezer évente kerüli majd meg központi csillagunkat. 

Perseidák

Sokak számára vált tervezhető rutinná egy pokrócon fekvős éjszakai piknik augusztusban – bár az égen mindig van mit nézni, az év egyik leglátványosabb csillaghullása idén nem sok jót tartogat nekünk. A Perseidák maximuma ugyanis a telihold hetére esik, égi kísérőnk fénye pedig túlragyogja a halványabb meteorokat, így a szokásosnál kevesebbet, csak a legfényesebbeket láthatjuk majd.

Égi fogyókúra

A holdfogyatkozásokkal idén sem lesz szerencsénk: május 16-án ugyan teljes holdfogyatkozás lesz, tőlünk azonban csak egy része látszik majd. Hajnali fél öttől a lenyugvó Holdon észlelhetjük a Föld árnyékát, ami azonban még félig sem nyeli majd el égi kísérőnket, mielőtt az a horizont alá bukna.

A Nap október 25-én 12:23 perckor a Stellarium szimulációjában.A Nap október 25-én 12:23 perckor a Stellarium szimulációjában.

Október 25-én a déli órákban részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg. A Hold ekkor a tavalyi satnya kis fogyatkozásnál jóval nagyobb darabot harap majd ki csillagunkból, a nap csaknem harmadát eltakarja majd. A fogyatkozás negyed 12 után kezdődik, fél kettő körül ér véget, a legnagyobb mértéket pedig negyed és fél egy között éri el. Fontos, hogy a Napba soha ne nézzünk se szabad szemmel, se távcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül! A fogyatkozás megfigyeléséhez érdemes távcsőboltokban (akár online is!) megvásárolható  védőszemüveget, távcsövekre vagy fényképezőgép objektívjára csatlakoztatható védőfóliát beszerezni! 

A Marssal december 8-án bújócskázhatunk. Érdekes jelenségnek lehetünk tanúi: a vörös bolygó és a Hold is ekkor kerül oppozícióba, vagyis a Földről nézve pontosan átellenes helyzetbe a Nappal, ekkor látszanak a legfényesebbnek (a Hold esetében ez a teliholdat jelenti). December 8-án hajnalban a telihold pontosan a Föld és a Mars közé helyezkedik, hat óra után pár perccel a bolygó eltűnik a Hold mögött, nyugat-északnyugati irányban, nagyjából tíz fokkal a horizont fölött. A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető lesz, de persze távcsővel még nagyobb élményben lehet részünk.

A Mars és a Hold okkultáció előtt december 8-án hajnalban, a Stellarium szimulációjábanA Mars és a Hold okkultáció előtt december 8-án hajnalban, a Stellarium szimulációjában

Megfigyelhető űrállomások

Az év során rendszeresen lesz lehetőségünk arra, hogy a két, ember által lakott űrállomást szabad szemmel is megfigyelhessük. A kínai Mennyei Palota (Tiangong) halvány objektum, a déli horizont közelében szokott elvonulni, a Nemzetközi Űrállomás viszont semmi mással össze nem téveszthetően fényes, és nemcsak alacsonyan a horizont közelében, hanem akár a fejünk felett, a zeniten is átrepülhet. Mindkét űrállomásra pontos előrejelzéseket találhatunk a heavens-above.com oldalon, ahol bejelentkezés és a földrajzi helyzetünk megadása után csillagtérképet is kapunk az egyes átvonulások útvonaláról. 

Söge

További cikkek

Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Ismét egy környékbeli étterem mutathatja meg, hogy mitől olyan különleges a Bakony és Balaton-régió gasztronómiája a soron következő Óváros piacon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felélesztett piacon ezúttal a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár gondoskodik a gasztronómiai kínálatról. Az előttünk álló piacnap részleteiről az egyik ötletgazdát, Mészáros Zoltánt, valamint a Mór 24 vezetőit kérdeztük.