Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy színpadon Grecsó Krisztián és Beck Zoli

2022. február 3. 11:09
Péntek este Grecsó Krisztián és Beck Zoli a Hoztunk valamit magunkból című zenés irodalmi pódiumestjükkel lépnek színpadra a Hangvillában, mellyel az országot járják. Az interaktív est a próza életre keltését ígéri, ahol megidéződnek régi nagy mesterek, a zene és az irodalom találkozásával. Grecsó Krisztián József Attila-díjas írót kérdeztünk az estről…

Sajátos helyzetnek tűnhet a felállás: az írónál a gitár, a zenész pedig felolvas. Aki részese volt már Grecsó bármely zenés estjének, tisztán láthatja, a versnek helye van a dalban. Amikor arról kérdeztük az írót, mi volt a reakció, amikor gitárt ragadott, a következőket mondta: „A közönség nagy bizalommal fogadta. Elsőként a Rájátszás elnevezésű zenei produkcióban láthattak hangszerrel a kezemben, később Kollár-Klemencz Lászlóval csináltunk egy zenés estet. Tehát a közönség remekül fogadta, az írói szakma már kevésbé. A legszigorúbb ellenvetés részükről, hogy nem szabad csellengeni. Aki mást tesz, mint amit megszoktak tőle, az dilettáns. Tehát nem igazán értették, mit is akarok én, miközben végig tudtam, képtelen vagyok nekik elmagyarázni.

Csak úgy érthetik meg, ha eljönnek valamelyik zenés irodalmi estemre, hiszen akkor meglátják, hogy ez is én vagyok.

Sőt, az önazonosságom ekkor még erősebb. Többen marketingfogásnak gondolták a művészeti ágak közötti átjárást. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Vajon amikor Nagy László Sebő Ferencékkel elindult az országot járni, az is marketing volt?”

Grecsó úgy véli, hajdani zenei megnyilvánulásai mögött valamiféle énkeresés rejtőzött, hiszen egészen kisgyermekkorától kezdve dalokat ír, gitározik: „Ez most más ügy. Olyan költő vagyok, aki előadja verseit. Régen használatosabb szó volt a dalnok – hiszem, hogy a versnek médiuma a zene: a vers otthon van a dalban. Egyébként hagyományos műfajról beszélünk, a vers akkor él, ha előadják, ahogy mindig is tették. Ebben találtam meg magam, reményeim szerint ezt a közönség is érzi.

Móricz Zsigmond már 1926-ban színházi keretbe akarta foglalni az irodalmat, szóval már akkor is voltak törekvések irodalmi performanszokra.

Feltételezem, hogy Móricz sem azért találta ki mindezt, mert sztár akart lenni, hanem az a fajta közösségi élmény inspirálhatta, amitől aztán az olvasmányélmény erősebben hatott.”

Grecsó azt is elárulta, hogy bár az est kötött elemekkel dolgozik, apró improvizatív jelleggel bír: „A műsor folyamatosan alakul, hiszen Zolival gyakran meglepjük, olykor megijesztjük egymást egy-egy új vers beemelésével. A nagy pandémiás zárások után ez volt az első, amit megcsinálhattunk, így a lelkesedés erősen kihatott az eredményre, bízom benne, hogy a közönség is érzékeli majd.”

Borítókép: jegy.hu

Szabó Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.