Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Jutasi úti lakótelepen nyitott új közteret az EKF-program

2022. február 3. 14:52
A Pannon Köztér után ez a második a városban.

A lakótelepi lakosság mikroközösségeinek találkozási pontja és elképzeléseiket megvalósító helyszíne kíván lenni a csütörtök reggel megnyitott Jutasi Köztér. A 2023-as EKF-program által megnyitott helyszín a Március 15. utca 2. alatt található, és bár nem olyan nagy, mint az egyetem E-épületében lévő „nagytestvére”, a Pannon Köztér, a stílus és a koncepció hasonló.

Mint Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, 2022 a főpróba és a felkészülés éve, amelynek szerves részét képezik a közterek. Ezeket a helységeket azért hozzák létre, hogy a környékbeliek csatlakozzanak az EKF programjaihoz és saját kezdeményezéseiket indítsák el.

- Veszprém régóta kitűzött célja, hogy 2030-ra a legélhetőbb európai városok közé kerüljön a saját kategóriájában, és ahhoz, hogy ezt elérjük, a 2023-as év egy lehetőség, amivel kutyakötelességünk élni – mondta Porga Gyula polgármester, majd arról beszélt, hogy fontos ugyan, hogy jövőre megfelelően fogadjuk a vendégeket, és közvetítsük a magyar kultúrát Európa felé, de az még lényegesebb, hogy ezt mi, veszprémiek hogyan éljük meg.

– Ha mi nem formáljuk, nem teszünk hozzá és veszünk részt benne, idegen lesz. Fontos, hogy Veszprém ne csak díszlet legyen 2023-ban, hanem magunkénak is érezzük a programot és a várost.

Ez a mi programunk, ezt nekünk kell összerakni. Elrontani és jól csinálni is csak mi tudjuk. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, közösségépítésre van szükség - amit a közterek is támogatnak-, és ha ezt helyben jól tesszük, az tetszeni fog a veszprémieknek és a magyar közvéleménynek is - hangsúlyozta.

Markovits Aliz és Porga Gyula a Jutasi Köztér megnyitóján 2022. február 3-án.Markovits Aliz és Porga Gyula a Jutasi Köztér megnyitóján 2022. február 3-án.

Ovádi Péter parlamenti képviselő szerint veszprémiként fontos megélni, hogy milyen érzés jó és erős közösségekhez tartozni. Cél, hogy 2023 év végére még jobban érezzük magunkat a városban, és még több összekovácsolódott közösségünk legyen. Kiemelte, a köztér létrehozása is a kormány támogatásának köszönhető, mely rugalmasan áll az EKF-pályázathoz: kitaláljuk, hogy mit szeretnénk, az állam pedig támogatja ezt. Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy színvonalas programokat hozzunk létre és elérjük a célokat – fogalmazott.

Ovádi Péter szerint minden eszközünk megvan ahhoz, hogy sikeres legyen a program.Ovádi Péter szerint minden eszközünk megvan ahhoz, hogy sikeres legyen a program.

A köztér konkrétumairól Huszti László, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közösségi bevonásért és kapacitásfejlesztésért felelős projektmenedzser beszélt: a köztér az EKF által támogatott programoknak ad majd helyszínt, így lesz itt többek közt baba-mama foglalkozás, Lego építés, kézműves foglalkozások és cirkuszklub is, de tartanak beszélgetéseket is, valamint nyelvi foglalkozást. A köztérből is kimozdulnak majd, hisz amíg készülnek a nagyobb volumenű Jutasi piknikre, mini piknikeket is szerveznek majd a lakótelepen. Fontos, hogy a Jutasi Köztér nem fix időpontokban lesz nyitva, ezt az adott csoportok foglalkozásai befolyásolják majd. Ezekről a honlapon és a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram) lehet majd informálódni. A programok ingyenesek lesznek és mindenki számára nyitottak.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Nem szégyen a futás, mert hasznos szabadidősport Nem szégyen a futás, mert hasznos A veszprémi futóközösség és a Jutasi úti lakótelep összefogásából újabb fejlesztés valósult meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával: csütörtök délután közös futással avatták fel a 3278 méter hosszúságú új futókört, mely átszeli a lakótelep szinte minden fontosabb csomópontját. 2023. június 30. 11:45 Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet. 2023. június 1. 10:54 Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg. 2022. augusztus 31. 15:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.