Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Teljes egészében megújul Szent István öröksége - elkezdődött a veszprémi vár-projekt

2022. február 5. 0:15
Elkezdődött a veszprémi vár eddig soha nem látott léptékű felújítása, amelyben gyakorlatilag az összes műemlék épület, valamint közösségi és kiállítóterek is érintettek. Magyarország kormánya közel 40 milliárd forinttal támogatja a gigaberuházást, amely egyszerre városfejlesztési, turisztikai, munkahelyteremtési és hitéleti jelentőségű.

Péntek délután az Érseki Palotában ismertették annak a fejlesztésnek a konkrétumait, amelyet még 2020 augusztusában jelentettek be, miszerint a Magyar Kormány a veszprémi Európa Kulturális Főváros program mellett a megyeszékhely, pontosabban a főegyhézmegye részére további forrásokat biztosít a történelmi várnegyed épületeinek és tartalmának felújítására.

Mindez összesen 18 épületet érint, 35 ezer épített és tízezer szabadtéri négyzetmétert, köztük liturgikus, pasztorális, hivatali, gyűjteményi, múzeumi, kiállító, valamint zarándok- és vendégfogadási tereket érint.

A projekt keretében megújul a Szent Mihály Székesegyház, az egykori Püspöki ma Érseki Palota, a Nagypréposti Palota és az Alkalmazotti Ház, a Szent György és a Boldog Gizella Kápolna, a Kis- és a Nagy-Szeminárium, a Biro-Giczey, a Körmendy és a Tejfalussy Palota, az egykori Ferences és Piarista rendi együttesek, a Szent István és Szent Imre Templom, valamint a Simon és Kanonoki ház.

A veszprémi vár-projekt nem csak méretében jelent kuriózumot a magyar egyházi fejlesztések között, hanem időbeniségében is, hiszen azáltal, hogy a munkákat egyszerre indították el, az alapvető funkciók és építészeti struktúra koherens alakításával a lehető legmagasabb hozzáadott érték elérésére van mód - ebben országosan is egyedülálló a fejlesztés.

Többek közt erre is felhívta a figyelmet Vörös Tamás, érsekségi főépítész, aki kiemelte, hogy a projekten már az előkészítés fázisában több száz szakember dolgozik a teljes fejlesztés területén egyidőben, térben párhuzamosan folynak ütemezett előkészítési, kutatási, tervezési és kivitelezési feladatok. A teljesség igénye nélkül a régészeti, festő- stukkó- fafém- kő- szilikát- restaurátori, történeti kutatásban, művészeti és kurátori munkában több százan dolgoznak jelenleg is a projekt előre haladásán. 10 építész-generál, 2 kert- és 3 tájépítész, 6 mérnöki és műszaki, valamint 1-1 gyűjteményi és turisztikai csapat készíti a szükséges terveket.

A sajtótájékoztatón ezt követően Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszönetét fejezte ki elsősorban Dr. Udvardy György veszprémi érseknek, aki felkarolta ezt a beruházást, valamint a Magyar Kormánynak, amely pedig bizalommal fordul Veszprém felé és biztosítja a forrást a munkákhoz.

Sokan tesznek azért, hogy Veszprém 2030-ig Európa legélhetőbb városai közé sorakozzon fel. Sokan érdekeltek abban, hogy ezt a célt elérjük: civil szervezetek, vállalkozások egyaránt. Jó magunk mögött tudni a Magyar Kormányt, amely terveinket, vízióinkat támogatva áll a város mögött. Fontos megújítani egy olyan várost, melynek ilyen jelentős történelmi múltja van. Fontos, hogy megújítsuk az épületeket, amiket őseink hagytak ránk. A magunk mögött hagyott másfél éves időszak eredménye már látszik. Nemsokára pedig találkozhat vele minden idelátogató – emelte ki a polgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a munkagépek hamarosan felvonulnak a várban, ezzel együtt pedig lezárásokra is számítani kell, amihez a fejlesztésben résztvevők türelmet kértek az emberektől.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő beszédét azzal kezdte: „Sikeres múlt áll mögöttünk, sikeres jövő elé nézhetünk.” Felidézte, hogy 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt Modern Városok Programnak köszönhetően Veszprém régóta dédelgetett álmai közül már több is megvalósult, ezek sorába aztán 2018-ban az Európa kulturális főváros cím elnyerésével újabb fejlesztések csatlakoztak. A képviselő méltatta azt a csapatmunkát, ami ezen munka mögött áll, valamint ő is megköszönte a kormány támogatását, amit Veszprémnek juttat.

A vár az a hely, ahol előbb született írásos dokumentum 866-ban, minthogy honfoglaló őseink bejöttek volna a Kárpát-medencébe és maga a város megszületett volna, hiszen akkor már állt a mai székesegyház elődje. Erről, mint központi helyről megemlékeznek a dokumentumok. Így tehát Veszprém azelőtt csatlakozott Európához, hogy a magyarok letelepedtek volna. Mindezt már Navracsics Tibor, kormánybiztos emelte ki történelmi kitekintőjében a veszprémi várral kapcsolatban.

Amikor a vár új életre kel, akkor abban bízom, hogy a városon túl a régió, a katolikus egyház, az ország is új lendületet kap. Ez a célja ennek a programnak. A megújult várral a közösség megújulását is ünnepeljük – tette hozzá.

A teljes beruházás elkészültének végdátuma nem 2023 lesz, az EKF ünnepi éve, hanem 2025 végéig vállalták a munkák lezárását. Ugyanakkor 2022 végéig azokat a tereket igyekeznek elkészíteni és felkészíteni a rendezvényekre, melyek az EKF eseményeit szolgálják majd, így tehát már jövőre találkozhatnak a veszprémiek és az ide látogató turisták néhány újdonsággal a várban, amit használatba is vehetnek.

A sajtótájékoztatón személyesen részt vett Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes is. Ő rávilágított arra, hogy az érsekség projektje organikusan beleillik a várossal és a térséggel kapcsolatos fejlesztésekbe. Az EKF miatti fejlesztések szükségesen indokolták ezt a beruházást is, ez a kormány előtt sem volt kérdés.

Veszprém történelmileg olyan a hely, ahol az egyház szorosan kapcsolódik a város turizmusához is. Meggyőződése, hogy az együttműködés, ami az érintettek között létrejött, lehetővé teszi, hogy a város újra betöltse azt a szerepét, ami Szent István és Gizella kora óta mindig is jellemző volt a történelemben.

Végezetül Udvardy György, érsek osztotta meg ünnepi gondolatait a megjelentek előtt, aki a Főegyházmegyének választott mottó felidézésével kezdte: „Őseink hite a jövő reménye.”

Ez a rövid mondat pontosan kifejezi azt, akik most mi vagyunk, és azt, is akik szeretnénk lenni. Szeretnénk megőrizni azokat a szellemi, hitbéli javakat, melyek az embert emberré teszik, közösséget teremtenek. Úgy tekintünk a múltba, hogy valójában a jövőt szemléljük. Ez vezetett minket, mikor vállalkoztunk erre a feladatra – mondta.

Számtalanszor feltette magának a kérdést a főpásztor: kellett-e ilyen nagy munkába belefogni? Hiszen sok konfliktussal, olyan teherrel, vállalással jár, amit elsőre az ember nem biztos, hogy szeretne. A negatív megközelítés alapján gondolta át: megteheti-e, hogy ne álljon bele ebbe a munkába? A válasz ezután egyértelmű volt: ez egy egyházi beruházás, hitünket szeretnénk megjeleníteni. Külön a Gondviselésnek mondott hálát azért, hogy a 2021-es év Szent József éve volt. Aki a szó legnemesebb értelmében az egyház gondnoka. Az ő oltalmába ajánlotta ezt a grandiózus munkát.

 

A főegyházmegye részére a Magyar Kormány 39 milliárd forintot biztosít a veszprémi vár felújítására. Alábbi exkluziv képriportunkban pedig bemutatjuk a mostani állapotokat, olyan különleges helyeken is a várban, ahol már elindultak a feltárási és építkezési munkák.

Galéria
Szent István örökségei a veszprémi várban, felújítás előtt
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.