Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

„Most én is ki akarom mondani, ahogy te is kimondtad: szeretlek”

2022. február 14. 14:01
Február 14. Valentin-nap. Szeretlek. Kimondtam.

„Minden férfi a nőnek első szerelme akar lenni, a nők pedig a férfi életében az utolsók szeretnének lenni.” – Oscar Wilde

Sokan ki nem állhatják, amikor az üzleteket beborítják a piros masnival átkötött szívecskék, mindenhonnan csokimázos tippekkel bombáznak bennünket, és a tuti tippekkel kedvesünk felköszöntésére, jönnek a mézes-mázos posztok, a virágrengetegben úszó szerelmespárok fotói, és a nagy kérdés, hogy mi rejlik mind e mögött.

Egy legenda szerint az ünnep eredete egészen a harmadik századra nyúlik vissza, amikor is Rómában egy Valentin nevű keresztény pap szembement II. Claudius rendeletével, miszerint a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, hogy jobb katona váljon belőlük. A császár börtönbe vetette és halálra ítélte Valentint, raboskodása alatt beleszeretett a börtönőr lányába, és kivégzésének napján csak ennyit írt neki: „A te Valentinod”.

Hogy mi maradt ebből nekünk, magyaroknak, arról meglehet a véleményünk, sokan onnan közelítenek, hogy elamerikanizálódott ünnep ez, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az amerikai kontinensen nem a szerelem, hanem a szeretet ünnepe a Valentin-nap. Egyértelmű, hogy a február 14. eléggé megosztja az embereket – talán, mint a karácsony –, sokan támadják, hiszen a szeretet legyen jelen mindennap, nem kell erre külön ünnep.

De mégis, a dolgos hétköznapok olykori szürkeségét miért ne színesíthetnénk a várakozás örömével, valamivel, ami túlmutat a hétköznapin.

Az ünneplés egy választás, annak megtartása - vagy nem tartása - egy önkényes, szabad döntés, akkor miért ne formálhatnánk, és tarthatnánk úgy, ahogy akarjuk. Nem kell, hogy a szerelemről, szólhat ez a szeretetről is. Az ünnep lehet megosztó, a szeretet nem. A körítés lehet giccses, a tartalom nem.

Kép: Filmarchív.huKép: Filmarchív.hu

És ha már önkényesség, én maradnék a szerelemnél, mert szabadságom, hogy kimondhatom: „Lehet, hogy túl korai, lehet, hogy túl késő, de most én is ki akarom mondani, ahogy te is kimondtad: szeretlek. Nem muszáj elhinned, lehet, hogy butaság, és az is lehet, hogy csak képzelődöm.”, szól a Coelho idézet…

Borítókép: filmarchív.hu (Részlet Makk Károly Szerelm című filmjéből)

Szabó Eszter
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.