Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról

2022. február 18. 15:06
Lezárult a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében meghirdetett rajzpályázat, amire idén rekordszámú, 250 pályamű érkezett óvodás és alsó tagozatos gyermekektől. Az ünnepélyes díjátadót péntek délelőtt tartották a Városházán.

„Hol lehet jó nekem, hol jó mostanában? Egymással törődő, szerető családban.” Ez az Aranyosi Ervin-vers volt a mottója az idén már kilencedik alkalommal meghirdetett rajzpályázatnak, ami a Házasság Hete rendezvénysorozat immáron állandónak mondható eleme Veszprémben.

Ily módon a szervezők a kisgyermekektől elsősorban a saját családjukkal kapcsolatos rajzokat vártak, bemutatva a szülőket, testvéreket, rokonokat, illetve egy megszokott családi momentumot az életükből. Végül 250 pályamű érkezett be, főleg veszprémi gyermekektől, de érkezett rajz az ország távolabbi pontjairól is, mint például Nyíregyháza.

A pénteki ünnepélyes eredményhirdetésen 30 díjat adtak át a legkreatívabb alkotások megvalósítóinak. Ahogy a díjátadón Somogyi Eszter, a veszprémi Szent Margit Óvoda intézményvezetője, a zsűri elnöke elmondta, az értékelésnél elsősorban azt nézték, hogy melyik alkotás tartalmaz valami különlegességet, a megszokottól eltérő megoldást. Mint mondta, sok kreatív ötlettel találkoztak a téma feldolgozása során és felhívta a figyelmet arra is, érdemes pszichológiai szemmel is megnézni ezeket az alkotásokat, hiszen a kisgyermekek rajzai kimondatlanul is sok dolgot elárulnak a családjukról.

A rajzra, mint gyermeki kifejezésmód fontosságára hívta fel a figyelmet Porga Gyula, polgármester is, a Házasság Hete rendezvénysorozat fővédnöke beszédében, aki hozzátette, egyfajta bátorságra is szükség van akkor, amikor magunkat, a saját életünket vetjük papírra.

A pályaművek mindegyikén egyébként vidám családi jeleneteket örökítettek meg a gyermekek, többször előkerült egy-egy kirándulás emléke, családi vacsora, vagy nagyobb összejövetel, amit ceruzával, ecsettel, vagy filctollal rajzoltak meg a gyerekek.

Márfi Gyula, emeritus érsek, a programsorozat védnöke a gyermekekre, mint Isten ajándékaira utalt beszédében, elmondta, hogy a szülők mellett az is fontos, hogy a gyerekek is érezzék azt, hogy ők maguk valódi ajándékai a szüleiknek.

A köszöntők után a jelenlévő gyermekeket egyenként szólították ki, hogy átvegyék a díjhoz járó ajándékcsomagjaikat a polgármestertől és a szervezőktől.

Az esemény nem ért véget a rajzpályázat díjátadójával, egy szintén a Házasság Hete kapcsán meghirdetett novellapályázat eredményhirdetését is ekkor tartották. „Legyetek együtt” mottóval a 14 év feletti amatőr novellaírók között hirdették meg ezt a pályázatot, amelyen a három legjobb iromány szerzője megosztva kapta az első díjat. Lendvai Klára Feltámadás című novellájában szülei házasságát dolgozta fel, Tunner Csenge Melletted csak a testem öregszik című művében középkorú házastársak napjairól írt, míg Gyermeli Hanna Papa, mit jelent neked a mama? című novellájában nagyszülei házasságát mesélte el.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.