Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A hosszú házasságért folyamatosan tenni kell

2022. február 19. 4:00
Harmadszor rendeztek beszélgetős estet Szólj be a papnak! mottóval a Hangvillában csütörtökön, a házasság hetéhez kapcsolódóan.

Varga Endre, a szervező Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője arról kérdezte beszélgetőtársait – Bálint Bánk pszichológust, Pilát Gábor előadót és Szakács Gergely református lelkészt –, vajon miért szaporodott meg a válások száma a pandémia idején, és mi lehet a hosszú házasság titka?

Szakács GergelySzakács Gergely

A felek egyetértettek abban, hogy a jó házassághoz szükséges az önismeret. Minél jobban tudom, hogy ki vagyok, annál kevésbé lesznek tudattalan motivációim, annál kevésbé megyek bele játszmákba, annál kisebb eséllyel cipelem tovább a transzgenerációs terheket – magyarázta Szakács Gergely. Pilát Gábor megjegyezte: a két félnek meg kell vizsgálnia, hogy a legfontosabb kérdésekben egyezik-e a véleményük, mert a szerelem, az érzelmi fellángolás csak egy ideig képes elvinni a hátán a kapcsolatot. Ha nincsenek közös alapok, akkor amint alábbhagy a kezdeti hév, összedől a kártyavár.

De hol lehetne szert tenni az önismeretre? Szakács Gergely tart tőle, hogy az oktatási rendszernek nincs kapacitása ezzel foglalkozni, pedig azok a gyerekek, akik drámapedagógiai foglalkozásokon vesznek részt, bizonyítottan fejlettebb érzelmi intelligenciával és önismerettel rendelkeznek. Bálint Bánk ugyanakkor rámutatott, hogy az iskola akkor is önismeretre neveli a gyerekeket, ha ez a tantervben nem szerepel: a közösségi helyzetek révén is tanulnak – sajnos azonban az online oktatás idején ezek a társas interakciók is elmaradtak. Pilát Gábor szerint is fontos egészen kis korban foglalkozni a témával, mert a gyerekek még fogékonyabbak rá: nekik még nem csontosodtak meg azok a berögződéseik, amik a felnőtteket egy bizonyos gondolkodásmódba kényszerítik bele, és ami miatt újra meg újra elkövetik ugyanazokat a hibákat anélkül, hogy felismernék őket. 

Bálint BánkBálint Bánk

Vajon hogyan kell tudatosan párt választani? Bálint Bánk szerint tévhit az, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Meglehet, hogy kezdetben izgalmasabbá teszik a kapcsolatot, de tartósan nem szolgálják. Ugyanakkor megjegyezte, hogy sok ellentét csak látszólagos. Példaként említette, hogy amikor két nagyon különböző zenei ízlésű ember talál egymásra, akkor valójában két zeneszerető személyről beszélünk – a látszólagos ellentét tehát igazából hasonlóság. Pilát Gábor is csatlakozott a felvetéshez: szerinte az ellentéteknek addig van helye, amíg nem fontos dolgokról van szó. Azt mondta, abban szabad kompromisszumokat vállalni, amiről könnyű szívvel le tudunk mondani, mert ha a fontos kérdésekben keresünk kompromisszumot, az elfojtásokhoz és feszültségekhez vezet. 

És hogy mi a hosszú házasság titka? Pilát Gábor szerint a kapcsolat csak addig létezik, amíg életben tartják, folyamatosan tesznek érte. Abban a pillanatban, hogy az egyik fél leveszi a kezét róla, nem élteti tovább, a kapcsolat halott – és ezt sokszor csak évekkel, évtizedekkel később veszik tudomásul a felek. Szakács Gergely is a folyamatos építkezést tartja fontosnak. Mint mondta, a házasság nem egy szerződés, amit felbonthat az ember, hanem szövetség, amit ha véresen komolyan veszek, akkor mindent megteszek érte, hogy működjön. Ha stabil a kapcsolat, ha dolgoznak rajta, akkor egyik fél sem fog elcsábulni –  a legtöbb házasság nem a kísértéstől romlik el, hanem azért enged egyik vagy másik fél a kísértésnek, mert már nagy a baj a kapcsolatában. Hozzátette: tudatosságra és céltudatosságra van szükség, akkor is energiát kell bele fektetni, akkor is beszélgetni kell, amikor fáradtak vagyunk, mert ezzel tartjuk életben a szövetségünket, ez a tudatosság egy hosszú távú befektetés, ami mindig megtérül. Végül Bálint Bánk megjegyezte: bár a hosszú házasság univerzális titkát nem ismeri, a sajátjáról tud beszélni: a több mint negyven együtt töltött évet annak köszönhetik feleségével, hogy az alapvető dolgokban hasonlítanak egymásra, és sokat beszélgetnek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Házasság hete a Hit Gyülekezetében Házasság hete a Hit Gyülekezetében 2024. február 19. 11:52 Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak… 2024. február 17. 22:01 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés Házasság hete A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés „És boldogan éltek, míg meg nem haltak...” – hangzik el a mese végén, pedig a valóságban ritkán így zajlanak a házasságok. Néha vannak nehéz pillanatok benne, de ha jól csináljuk, ezek nem töréspontok lesznek, hanem lehetőségek a fejlődésre. Erre világít rá az idei Házasság hete rendezvénysorozat is február 11–18. között. 2024. február 8. 17:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.