2023. március 26.
//
Emánuel névnap

A hosszú házasságért folyamatosan tenni kell

Harmadszor rendeztek beszélgetős estet Szólj be a papnak! mottóval a Hangvillában csütörtökön, a házasság hetéhez kapcsolódóan.

Varga Endre, a szervező Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője arról kérdezte beszélgetőtársait – Bálint Bánk pszichológust, Pilát Gábor előadót és Szakács Gergely református lelkészt –, vajon miért szaporodott meg a válások száma a pandémia idején, és mi lehet a hosszú házasság titka?

Szakács GergelySzakács Gergely

A felek egyetértettek abban, hogy a jó házassághoz szükséges az önismeret. Minél jobban tudom, hogy ki vagyok, annál kevésbé lesznek tudattalan motivációim, annál kevésbé megyek bele játszmákba, annál kisebb eséllyel cipelem tovább a transzgenerációs terheket – magyarázta Szakács Gergely. Pilát Gábor megjegyezte: a két félnek meg kell vizsgálnia, hogy a legfontosabb kérdésekben egyezik-e a véleményük, mert a szerelem, az érzelmi fellángolás csak egy ideig képes elvinni a hátán a kapcsolatot. Ha nincsenek közös alapok, akkor amint alábbhagy a kezdeti hév, összedől a kártyavár.

De hol lehetne szert tenni az önismeretre? Szakács Gergely tart tőle, hogy az oktatási rendszernek nincs kapacitása ezzel foglalkozni, pedig azok a gyerekek, akik drámapedagógiai foglalkozásokon vesznek részt, bizonyítottan fejlettebb érzelmi intelligenciával és önismerettel rendelkeznek. Bálint Bánk ugyanakkor rámutatott, hogy az iskola akkor is önismeretre neveli a gyerekeket, ha ez a tantervben nem szerepel: a közösségi helyzetek révén is tanulnak – sajnos azonban az online oktatás idején ezek a társas interakciók is elmaradtak. Pilát Gábor szerint is fontos egészen kis korban foglalkozni a témával, mert a gyerekek még fogékonyabbak rá: nekik még nem csontosodtak meg azok a berögződéseik, amik a felnőtteket egy bizonyos gondolkodásmódba kényszerítik bele, és ami miatt újra meg újra elkövetik ugyanazokat a hibákat anélkül, hogy felismernék őket. 

Bálint BánkBálint Bánk

Vajon hogyan kell tudatosan párt választani? Bálint Bánk szerint tévhit az, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Meglehet, hogy kezdetben izgalmasabbá teszik a kapcsolatot, de tartósan nem szolgálják. Ugyanakkor megjegyezte, hogy sok ellentét csak látszólagos. Példaként említette, hogy amikor két nagyon különböző zenei ízlésű ember talál egymásra, akkor valójában két zeneszerető személyről beszélünk – a látszólagos ellentét tehát igazából hasonlóság. Pilát Gábor is csatlakozott a felvetéshez: szerinte az ellentéteknek addig van helye, amíg nem fontos dolgokról van szó. Azt mondta, abban szabad kompromisszumokat vállalni, amiről könnyű szívvel le tudunk mondani, mert ha a fontos kérdésekben keresünk kompromisszumot, az elfojtásokhoz és feszültségekhez vezet. 

És hogy mi a hosszú házasság titka? Pilát Gábor szerint a kapcsolat csak addig létezik, amíg életben tartják, folyamatosan tesznek érte. Abban a pillanatban, hogy az egyik fél leveszi a kezét róla, nem élteti tovább, a kapcsolat halott – és ezt sokszor csak évekkel, évtizedekkel később veszik tudomásul a felek. Szakács Gergely is a folyamatos építkezést tartja fontosnak. Mint mondta, a házasság nem egy szerződés, amit felbonthat az ember, hanem szövetség, amit ha véresen komolyan veszek, akkor mindent megteszek érte, hogy működjön. Ha stabil a kapcsolat, ha dolgoznak rajta, akkor egyik fél sem fog elcsábulni –  a legtöbb házasság nem a kísértéstől romlik el, hanem azért enged egyik vagy másik fél a kísértésnek, mert már nagy a baj a kapcsolatában. Hozzátette: tudatosságra és céltudatosságra van szükség, akkor is energiát kell bele fektetni, akkor is beszélgetni kell, amikor fáradtak vagyunk, mert ezzel tartjuk életben a szövetségünket, ez a tudatosság egy hosszú távú befektetés, ami mindig megtérül. Végül Bálint Bánk megjegyezte: bár a hosszú házasság univerzális titkát nem ismeri, a sajátjáról tud beszélni: a több mint negyven együtt töltött évet annak köszönhetik feleségével, hogy az alapvető dolgokban hasonlítanak egymásra, és sokat beszélgetnek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Logókba zárt családi értékek
Logókba zárt családi értékek
Szerdán délután a Városházán kihirdették az eredményét annak a rajzpályázatnak, amit a Házasság hete alkalmából szerveztek meg helyi gyermekeknek. A feladat a szakmai zsűri szerint sem volt egyszerű, logót, vagy pecsétmintát kellett tervezni, aminek központi motívuma a család volt.
Akkor lesz jó a házasság, ha mindkét fél a másik boldogságára törekszik
Akkor lesz jó a házasság, ha mindkét fél a másik boldogságára törekszik
A vasárnapi ünnepi szentmise mellett szombaton házaspároknak szóló bállal zárult az idei Házasság hete programsorozat Veszprémben.
Az okos eszközök használata a Házasság Hete apropóján
Az okos eszközök használata a Házasság Hete apropóján
Fejleszt vagy rombol az okos eszköz? Hol húzódik a függőség határa? Dr. Pécsi Rita neveléstudományi szakember a képernyőzés és a fejlődő idegrendszer kettőséről is beszélt a Házasság Hete keretén belül megrendezett esten, az evangélikus templomban, szombat este.
A házasság minősége is hitvallás
A házasság minősége is hitvallás
Hálaadó istentisztelettel zárult a Házasság hete programsorozat Veszprémben vasárnap a Kálvin parki református templomban, ahol Porga Gyula polgármester köszöntötte a házasokat.
Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról
Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról
Lezárult a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében meghirdetett rajzpályázat, amire idén rekordszámú, 250 pályamű érkezett óvodás és alsó tagozatos gyermekektől. Az ünnepélyes díjátadót péntek délelőtt tartották a Városházán.