2023. március 22.
//
Beáta névnap

Kónya Ádám 55. lett a lerövidített versenyben

Az orosz Alekszandr Bolsunov nyerte a férfi sífutók eredetileg 50, a mostoha időjárás miatt 28,4 kilométerre rövidített szabadstílusú versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel a harmadik aranyérmét szerezte a játékokon.

A második helyen honfitársa, Ivan Jakimuskin, a harmadikon pedig a koronavírus-fertőzésből felgyógyult norvég Simen Hegstad Krüger végzett. A mezőny magyar indulója, Kónya Ádám (Veszprémi Sí Egylet) csaknem 14 perces hátránnyal 55. lett.     

Nem sokkal a tervezett rajt előtt dőlt el, hogy egy órával később kezdődik a klasszikus szám, és 50 helyett csak 28,4 kilométert teljesítenek a sífutók. A módosításról "a versenyzők egészségének óvása" érdekében határoztak a szervezők, mert a csangcsiakoui sífutó központban mínusz 16 fok volt és nagyon erős szél fújt, ami még tovább rontotta a hőérzetet. A táv csökkentésével az volt a cél, hogy az indulók kevesebb ideig legyenek kitéve a szélsőséges körülményeknek. A módosított távon négy 7100 méteres kört kellett teljesíteni, és összesen 1200 méter szintkülönbséget leküzdeni.    

Eleinte a norvégok és az oroszok diktálták az iramot, az esélyesek közül Alekszandr Bolsunov, Artyom Malcev, Ivan Jakimuskin és Sjur Röthe szökött meg, velük tartott az amerikai Scott Patterson és a francia Clément Parisse is. Nagyot küzdött a kétszeres olimpiai bajnok, 50 kilométeren vb-bronzérmes Krüger, aki koronavírus-fertőzéséből felgyógyulva később csatlakozott a csapattársaihoz. Féltáv előtt ugyan leszakadt a bő élbolytól, de hátrányát sikerült ledolgoznia, lécet is cserélt, így visszazárkózott a közvetlen élmezőnyhöz. Kónya - az utolsó magyar pekingi olimpiai szereplő - a 61 indulóból ekkor stabilan az 57. helyen haladt.

Még egy órája sem zajlott a csata a mostoha körülmények között, amikor a norvég Johannes Hösflot Klaebo - aki már négy érmet, két aranyat, illetve egy-egy ezüstöt és bronzot nyert a pekingi játékokon - úgy döntött, feladja a küzdelmet. Ekkor több mint egyperces hátránya volt az élmezőnyhöz képest. Ha most győzött volna, hat arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal a hatodik helyre zárkózott volna fel a legeredményesebbek örökranglistáján.    

Klaebo 20 kilométernél történt kiszállásával Kónya is javított egy helyet, de már kilenc percre volt a legjobbaktól. Patterson és Parisse a 25. kilométer környékén szakadt le, így maradtak öten: Bolsunov, Krüger, Jakimuskin, Malcev és Röthe, ám utóbbi kettő fokozatosan leszakadt.    

Az utolsó kilométeren Bolsunov hatalmas iramot diktált, Jakimuskin és Krüger ezt már nem tudta tartani, így ebben a sorrendben értek be a célba.    

Az orosz sífutó korábban a 15+15 kilométeres tömegrajtos versenyben és a 4x10 kilomteres férfi váltóval diadalmaskodott a pekingi olimpián.    

A címvédő Iivo Niskanen - aki a csangcsiakoui sífutó központban a 15 kilométeres klasszikus stílusú versenyben győzött, csapatsprintben második, a 15+15 km tömegrajtos számban pedig harmadik volt - négy éve klasszikus stílusban győzött ebben a számban, de most nem vállalta a versenyt.

Kónya Ádám a viadal után elmondta, hogy mindenképpen az volt a célja, hogy értékelhető eredménnyel fejezze be a versenyt.

Brutális körülmények voltak, közvetlenül a tervezett rajt előtt tudtuk meg, hogy egy órával elhalasztják a startot, és a táv is módosult.  Ezzel együtt úgy éreztem, hogy elég jól mentem, a bekészített cserelécet sem kellett használnom, jól haladtam így is, és az első lécem is bírta a közel 30 kilométert. A nagy szélben furcsa volt a hó, mert nem ette annyira vaxot, mint máskor a száraz hó

- mondta az MTI-nek Kónya, aki a vasárnapi záróünnepségen viheti majd a magyar zászlót.

Edző-testvére, Kónya Bálint jelezte: úgy tudja, hogy mínusz 18 fok alatt nem szoktak világkupa-versenyt rendezni, most éppen nem volt annyi, de a szél így is eléggé zavarta a versenyzőket.

Ádám jól ment, még ha nem is volt hibátlan a futása, de végig tudott menni, lekörözés nélkül. A módosított táv ellenére nagyon nehéz verseny volt, kellemetlen átfúvásokkal vagy szembeszéllel, ez így is a legkeményebb verseny volt.

A címvédő Iivo Niskanen - aki a csangcsiakoui sífutó központban a 15 kilométeres klasszikus stílusú versenyben győzött, csapatsprintben második, a 15+15 km tömegrajtos számban pedig harmadik volt - négy éve klasszikus stílusban győzött ebben a számban, de most nem vállalta a versenyt.

Eredmények:
sífutás, férfi tömegrajtos szabadstílusú 28,4 km, olimpiai bajnok:
Alekszandr Bolsunov (Orosz Olimpiai Bizottság) 1:11:32.7 óra
2. Ivan Jakimuskin (Orosz Olimpiai Bizottság) 1:11:38.2
3. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 1:11:39:7
... 55. Kónya Ádám     1:25:21.4

vehir.hu

További cikkek

Véget ért a téli olimpia
Véget ért a téli olimpia
Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt.
A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen
A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen
A Veszprémi Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám viszi majd a magyar zászlót a pekingi téli játékok vasárnapi záróünnepségén.
Liu Shaoang: uraltam a vasárnapot
Liu Shaoang: uraltam a vasárnapot
Uraltam a vasárnapot, tökéletes futam volt - jelentette ki Liu Shaoang az után, hogy helyi idő szerint hétfőn este ünnepélyes keretek között átvette a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 500 méteres számának aranyérmét a pekingi olimpián.
Liu Shaoang: úgy keltem fel, hogy olimpiai bajnok leszek!
Liu Shaoang: úgy keltem fel, hogy olimpiai bajnok leszek!
Liu Shaoang, Magyarország történetének első egyéni téli olimpiai aranyérmese a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számának döntője után elárulta, vasárnap reggel úgy kelt fel Pekingben, hogy olimpiai bajnok lesz.
Liu Shaoang aranyérmes 500 méteren
Liu Shaoang aranyérmes 500 méteren
Liu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel ő lett Magyarország első egyéni aranyérmese a téli játékokon.