Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Virológusokból biztonságpolitikai szakértők

2022. február 28. 4:00
Szárnyra kelt egy álhír az Ukrajnából menekülők körében, miszerint aki elmenekült és elfogadta a külföldi hatóságok segítségét, azokat visszatérésük után börtönbe zárják. Ezért sokan inkább elkerülték a szeretetszolgálatok sátrait. Ez csak az egyik, ám kétségkívül most a legfelkavaróbb jelensége annak, amikor ész nélkül játszik valaki szakértőt, újságírót a közösségi médiában. Véleménycikk.

Szociológiai szempontból érdekes megvizsgálni a közösségi médiában közzétett posztokat az ukrán válsággal kapcsolatban. Ezek az első néhány napban a totális döbbenetről, Oroszország és kiváltképp az orosz elnök elítéléséről szóltak, illetve megjelentek a már jól ismert profilkép-módosítások az ukrán zászló színeivel a szolidaritás jegyében. Aztán eltelt pár nap és már történelmi mélységében indultak az elemzések a kommentmezőkben. „Bezzeg az ukránok hogy bántak az orosz kisebbséggel évtizedeken át...” - érkeztek az első megnyilvánulások az érem másik oldaláról, valamint, mintha Putyin minden vezérkari tanácsadója, vagy az összes ENSZ békenagykövet rászabadult volna a kommentszekcióra.

Jelen véleménycikk ezen megnyilvánulások kapcsán nem fog értékítéletet tartalmazni. Amellett viszont már nem lehet elmenni, hogy ismét felütötték a fejüket azok a rémhírek, amelyek miatt már nem csak arról van szó, hogy valaki biztos, ami biztos alapon három maszkot is felhúz a vírus ellen.

Jelen esetben a menekülő civil ukrán közösségben kapott szárnyra az a hír, hogy a menekültekre otthon börtön vár, ha elfogadják más hatóságok segítségét.

Mondani sem kell, hogy az egyik legnagyobb álhírről van szó, ráadásul mindez ahhoz vezetett, hogy többen elutasították a magyarországi segélyszervezetek adományait is.

Forrás: Janos Kummer/Getty ImagesForrás: Janos Kummer/Getty Images

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nem véletlenül figyelmeztetett arra, hogy ebben a háborús helyzetben mindenki különösen óvatosan kezelje a szembejövő, kétes forrású híreket.

Viszont, hogy a közösségi média mellett valami pozitívat is felhozzunk, több olyan csoport is alakult, ahol az ukrán menekültek számára kezdtek el gyűjtéseket szervezni, mindezt szervezetten, adott esetben a hatóságokkal és a szeretetszolgálatokkal együttműködve. Mert a jótékonysági akciók is könnyen fulladhatnak káoszba, főleg ebben a háborús helyzetben, viszont eddig mind a magyar kormány, mind a segélyszervezetek, mind a magyar civilek példásan vizsgáztak. (Abba nem megyünk bele, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt nyilatkozta először – majd a közvélemény alakulása miatt, vagy a sajtósai tanácsára változtatott ezen - , hogy ő magyar katonákat küldene az oroszok ellen, gyakorlatilag NATO-tagországként kirobbantva a III. világháborút...)

Végezetül álljon itt egy veszprémi fiatal rögtönzött és privát helyzetjelentése vasárnap a határ közeléből, amikor saját maga által vásárolt adományokat vitte a rászorulóknak:

"Átadtunk mindent a határnál a Magyar Vöröskeresztnek. Nagyon sokan segítenek, megtelt a közösségi ház az adományokkal. Pár gyerkőccel találkoztam, akik játszottak a ház előtt. Nekik vittem külön a csomagból multivitaminokat. Először nem merték elfogadni, utána viszont még az utca végéről is kiabáltak, hogy köszönöööm!! A határhoz nem engednek senkit, csak erős indokkal. Katonai helikopterek folymatosan járőröztek felettünk. Most indulunk haza."

Hajas Bálint
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. 2024. március 28. 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.