2023. március 24.
//
Gábor névnap

Gyurcsánnyal fórumozott közösen Csonka Balázs Veszprémben

A volt miniszterelnök, a DK elnöke Csonka Balázzsal tartott közös választási fórumot Veszprémben kedd délután a Kossuth utcán. A felszólalásokban konkrétan Veszprémet érintő választási programpontok nem hangoztak el, de Gyurcsány Ferenc többször is Csonka Balázs támogatására buzdította a közönséget.

Egy évvel ezelőtt még sokan arra számítottak volna, ha a DK elnöke Veszprémbe látogat a választási kampány során közös fórumot tartani a párt jelöltjével, akkor Gyurcsány Ferenc mellett Katanics Sándor állt volna. A Gyurcsány-párt azonban még az őszi előválasztást megelőzően kikosarazta a helyi keménymagjának számító politikust és beállt egy ismeretlen ügyvéd, Csonka Balázs mögé, aki Katanicshoz képest kevésbé beágyazott a helyi közéletben és sokkal tapasztalatlanabb a politikában is.

Csonkának mégis sikerült megnyernie az előválasztást az MSZP-s Mesterházy Attilával szemben, az utóbbi napokban pedig már nyilvános szerepléseket is vállal, amire az előválasztási győzelem óta még nem volt példa.

Ezek sorába tartozik a kedd délután tartott lakossági fórum is a Kossuth utcán, amelyen maga Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is megjelent. Az ex-miniszterelnököt Csonka konferálta fel, aki mielőtt megtapsoltatta Gyurcsány Ferencet, néhány mondatban köszöntötte az egybegyűlteket. Habár konkrét helyi vonatkozású programelemet nem hallhatott a közönség, Csonka felsorolta általánosan többek közt a nyugdíjakat, az egészségügy helyzetét, az oktatást, valamint a vidékfejlesztést, amelyekre elmondása szerint a közös ellenzéknek mind van megoldása.

A rövid felvezetés után Gyurcsány Ferenc tartott beszédet, aki azzal kezdte mondandóját,

ha ő veszprémi lenne, biztosan Csonka Balázsra szavazna.

Kiemelte, hogy Csonkával többségben lenne az a politika, amit ők képviselnek az ellenzéki oldalon.

Az ex-kormányfő gondolatmenetei közt többször megtapsoltatta Csonkát, miközben arról beszélt a nyilvános lakossági fórumon, hogy Magyarországon vissza kell adni az embereknek a közélet szabadságát, valamint, hogy a sokszínűség erőt ad a nemzetnek, ezért ők ezt a politikát képviselik.

Bár Veszprémre és a térségre vonatkozó tervek Gyurcsány Ferenctől sem hangzottak el, az előadás során több anekdótát is meghallgathattak az érdeklődők a Gyurcsány-család mindennapjairól és Dobrev Kláráról (Gyurcsány Ferenc felesége, a DK korábbi miniszterelnök-jelöltje – a szerk.) a tőle megszokott stílusban.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Megalakult az új parlament
Megalakult az új parlament
Megtartotta alakuló ülését az idén áprilisban megválasztott új Országgyűlés.
Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására
Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására
Áder János köztársasági elnök pénteken felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter, a térség megválasztott országgyűlési képviselője. Kedd délután a Városházán ünnepi keretek közt tartott átadón az újrázó képviselő úgy fogalmazott, bár a megbízólevélen az ő neve szerepel, valójában közös munka eredménye, hogy ismét ő képviselheti Veszprémet és a térséget a parlamentben.
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Veszprém 56 szavazókörének eredményeit megvizsgálva kirajzolódik, hogy melyik városrészben dominált a kormánypárt és hol volt népszerűbb az ellenzék. Az adatokból viszont az is kiolvasható, hogy a győztes Ovádi Pétert sokan még úgy is támogatták, hogy a pártlistánál nem a Fidesz-KDNP-t ikszelték be.