2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

A hajmáskériek tudják, milyen a becsületért és igazságért kiállni

Hajmáskéren péntek este tartották az 1848-as szabadságharcra megemlékező ünnepséget. A rendezvényen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő kiemelte, 1848-ban az ország népe együtt mozdult meg a függetlenségük kiharcolásáért, függetlenül származásuktól és társadalmi rangjuktól.

Az ünnepséget a település művelődési házában tartották, ahol hagyományosan a Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tanulói adtak előadást a megjelenteknek.

A rendezvényre hivatalos volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében felidézte Hajmáskér település hagyományos katonai múltját. Mint fogalmazott, a hajmáskériek a hagyományaikkal jól ismerik azt, milyen az, amikor a becsületért, a saját rendíthetetlen igazunkért kell kiállni. 1848-ban pontosan ez a mentalitás volt az, amit ők minden nap képviselnek, ez volt az, ami felébresztette az egész országot és elődeink egyszerre mondtak nemet egy idegen hatalom önbíráskodására a nemzetünk felett. A parasztoktól a tábornokokig, de akár egy egyszerű költő is ugyanazzal a lángoló szívvel kelt fel a szabadságért, fogalmazott.

A szabadságharc kapcsán elmondta, nem csupán egy bátor katonai kiállás volt a kor európai szuperhatalmával szemben. Annál sokkal több, egy mélyről feltörő jelzés, hogy a magyarságnak nem lehet ismérve az, hogy idegen hatalmak uralkodjanak rajta.

„Mindaz pedig, ami a szabadságharc végkimenetelét illeti, már csak a történelemkönyvek hasábjaira tartozik. Hiába verték le a császári seregek a szabadságharcot, a magyarság ismét, nem először, és mint jól tudjuk, nem utoljára emelete fel a hangját a függetlenségért, üzenve a kor zsarnoki rendszereinek és üzenve az utókornak, nekünk, hogy soha, semmilyen körülmények közt a magyarság nem hagyja, nem hagyhatja, hogy szolgasorba taszítsák” - zárta gondolatait Ovádi Péter.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével.
A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek
A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek
Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál.
Orbán: erőre van szükség
Orbán: erőre van szükség
Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden.
1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is
1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is
Az Aradi vértanúk emlékművénél is tartottak ünnepi megemlékezést kedden délután Veszprémben. Az itt elhangzott beszédben felidézték, hogy Veszprémben hogy zajlott az 1848-as szabadságharc.