Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A hajmáskériek tudják, milyen a becsületért és igazságért kiállni

2022. március 13. 16:00
Hajmáskéren péntek este tartották az 1848-as szabadságharcra megemlékező ünnepséget. A rendezvényen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő kiemelte, 1848-ban az ország népe együtt mozdult meg a függetlenségük kiharcolásáért, függetlenül származásuktól és társadalmi rangjuktól.

Az ünnepséget a település művelődési házában tartották, ahol hagyományosan a Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tanulói adtak előadást a megjelenteknek.

A rendezvényre hivatalos volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében felidézte Hajmáskér település hagyományos katonai múltját. Mint fogalmazott, a hajmáskériek a hagyományaikkal jól ismerik azt, milyen az, amikor a becsületért, a saját rendíthetetlen igazunkért kell kiállni. 1848-ban pontosan ez a mentalitás volt az, amit ők minden nap képviselnek, ez volt az, ami felébresztette az egész országot és elődeink egyszerre mondtak nemet egy idegen hatalom önbíráskodására a nemzetünk felett. A parasztoktól a tábornokokig, de akár egy egyszerű költő is ugyanazzal a lángoló szívvel kelt fel a szabadságért, fogalmazott.

A szabadságharc kapcsán elmondta, nem csupán egy bátor katonai kiállás volt a kor európai szuperhatalmával szemben. Annál sokkal több, egy mélyről feltörő jelzés, hogy a magyarságnak nem lehet ismérve az, hogy idegen hatalmak uralkodjanak rajta.

„Mindaz pedig, ami a szabadságharc végkimenetelét illeti, már csak a történelemkönyvek hasábjaira tartozik. Hiába verték le a császári seregek a szabadságharcot, a magyarság ismét, nem először, és mint jól tudjuk, nem utoljára emelete fel a hangját a függetlenségért, üzenve a kor zsarnoki rendszereinek és üzenve az utókornak, nekünk, hogy soha, semmilyen körülmények közt a magyarság nem hagyja, nem hagyhatja, hogy szolgasorba taszítsák” - zárta gondolatait Ovádi Péter.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.