2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Gulyás Gergely Sólyban: az épített örökség értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata

2022. március 22. 17:30
A miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délután látogatott el a megújult, és a hétvégén átadott ezeréves református templomba.

-Az épített örökség legfontosabb értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata. Sólyban egy olyan korhű restaurációra került sor, ami mindazt a szépséget feltárja, ami valaha látható volt a templomban: a fakazettás mennyezettől a korábbi falfestményekig minden láthatóvá vált, így nem csoda, hogy nem csak a sólyiak, hanem a környező településeken is büszkék rá- fogalmazott a Veszprém Tv-nek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délutáni látogatásán Sólyban.

Az ezeréves sólyi templom megújítását a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközpont támogatta. A hétvégi átadón Bikádi László lelkész azt mondta, a megújulás valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető, és bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot.

Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

Az ezeréves keresztény templom felújítása 2018-ban kezdődött meg, amelynek köszönhetően mára egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni, továbbá a falak teljes helyreállításán túl a festett kazettás mennyezetet a karzatot is újjáépítették.

Gulyás Gergely keddi látogatásának alkalmával Ovádi Péter parlamenti képviselő azt mondta, a miniszteri látogatás segítség lehet abban, hogy további projektek valósuljanak meg a környéken, hisz a vilonyai, és a királyszentistváni templom is felújításra vár.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően 5 millió forint értékben építettek új játszóteret Sólyon, ezen kívül a temetőben is történt beruházás, valamint a falugazdaság is új infrastruktúrával és eszközökkel bővül hamarosan.
Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot
Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot
Vasárnap délelőtt az istentisztelettel egybekötve ünnepélyes keretek között adták át a megújult református templomot.
Sóly visszafordíthatatlanul a fejlődés útjára lépett
Sóly visszafordíthatatlanul a fejlődés útjára lépett
160 millió forint támogatás érkezett az elmúlt 5 évben Sólyra, ebből a Veszprémhez közeli település számos, a mindennapi életet megkönnyítő fejlesztést tudott megvalósítani. Kedden Ovádi Péterrel, a térség országgyűlési képviselőjével értékelték a helyiek az elmúlt időszakot, valamint a polgármester a képviselővel közösen bejelentett egy újabb nagyszabású beruházást is.
1000 mécses 1000 év minden magyarjáért
1000 mécses 1000 év minden magyarjáért
Halottak napján hagyományosan 1000 mécsest gyújtanak meg a sólyi református templomban és az azelőtti téren. Az apró lángok idén is különleges fénybe öltöztették a középkori templomot.
Átadták a korszerűsített Királyszentistván-Litér szennyvíztisztító telepet
Átadták a korszerűsített Királyszentistván-Litér szennyvíztisztító telepet
A kiemelt kormányzati projektként kezelt 400 millió forintos fejlesztéssel négy település szennyvíztisztítása vált korszerűbbé.