Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Gulyás Gergely Sólyban: az épített örökség értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata

2022. március 22. 17:30
A miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délután látogatott el a megújult, és a hétvégén átadott ezeréves református templomba.

-Az épített örökség legfontosabb értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata. Sólyban egy olyan korhű restaurációra került sor, ami mindazt a szépséget feltárja, ami valaha látható volt a templomban: a fakazettás mennyezettől a korábbi falfestményekig minden láthatóvá vált, így nem csoda, hogy nem csak a sólyiak, hanem a környező településeken is büszkék rá- fogalmazott a Veszprém Tv-nek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délutáni látogatásán Sólyban.

Az ezeréves sólyi templom megújítását a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközpont támogatta. A hétvégi átadón Bikádi László lelkész azt mondta, a megújulás valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető, és bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot.

Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

Az ezeréves keresztény templom felújítása 2018-ban kezdődött meg, amelynek köszönhetően mára egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni, továbbá a falak teljes helyreállításán túl a festett kazettás mennyezetet a karzatot is újjáépítették.

Gulyás Gergely keddi látogatásának alkalmával Ovádi Péter parlamenti képviselő azt mondta, a miniszteri látogatás segítség lehet abban, hogy további projektek valósuljanak meg a környéken, hisz a vilonyai, és a királyszentistváni templom is felújításra vár.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.