Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Gulyás Gergely Sólyban: az épített örökség értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata

2022. március 22. 17:30
A miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délután látogatott el a megújult, és a hétvégén átadott ezeréves református templomba.

-Az épített örökség legfontosabb értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata. Sólyban egy olyan korhű restaurációra került sor, ami mindazt a szépséget feltárja, ami valaha látható volt a templomban: a fakazettás mennyezettől a korábbi falfestményekig minden láthatóvá vált, így nem csoda, hogy nem csak a sólyiak, hanem a környező településeken is büszkék rá- fogalmazott a Veszprém Tv-nek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délutáni látogatásán Sólyban.

Az ezeréves sólyi templom megújítását a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközpont támogatta. A hétvégi átadón Bikádi László lelkész azt mondta, a megújulás valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető, és bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot.

Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

Az ezeréves keresztény templom felújítása 2018-ban kezdődött meg, amelynek köszönhetően mára egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni, továbbá a falak teljes helyreállításán túl a festett kazettás mennyezetet a karzatot is újjáépítették.

Gulyás Gergely keddi látogatásának alkalmával Ovádi Péter parlamenti képviselő azt mondta, a miniszteri látogatás segítség lehet abban, hogy további projektek valósuljanak meg a környéken, hisz a vilonyai, és a királyszentistváni templom is felújításra vár.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Az egész környéken népszerű a sólyi játszótér Sóly Az egész környéken népszerű a sólyi játszótér A sólyi megújult játszótér népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy olykor még más településekről is átjárnak ide a családok, hogy a gyermekek kedvükre használják a játékokat. Az önkormányzat a jövőben további fejlesztéseket tervez. 2024. február 16. 9:33 'Papírmalom állott, most kőhalom' történelem 'Papírmalom állott, most kőhalom' Sóly mellett a Séd partján van egy régi épületrom. Az omladozó falakról ma már nehéz megmondani, hogy mi is volt pontosan fénykorában. Lakóház, templom? Esetleg malom? Aki az utóbbira tippelt, az gondolta helyesen. De még így is maradt egy különlegesség, amit az épület történelme rejt magában. Itt nem búzát, vagy rozst őröltek az elődök. A sólyi malom egy papírmalom volt. 2024. február 3. 21:29 Aki énekel, az vidám, aki vidám, az szeretetteljes Sóly Aki énekel, az vidám, aki vidám, az szeretetteljes A tizenötéves sólyi dalkör hétvégén ünnepelte jubileumát, ahol ismét megmutatták, hogy az egyetlen titkuk, ami összetartja őket, hogy egyszerűen szeretnek énekelni. 2023. november 20. 13:54 Így is lehet nyugdíjasként élni nyugdíjas Így is lehet nyugdíjasként élni Ötödik éve szervezik meg a Szenior Találkozót, aminek ezúttal Sóly volt a házigazdája. A pénteki „fesztiválon” a környéken élő nyugdíjas klubok tagjai – közel 700-an – azt is megmutatták, hogyan kell erősíteni a közösségeket és 60 év felett aktívan jól szórakozni. 2023. augusztus 25. 22:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.