2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Gulyás Gergely Sólyban: az épített örökség értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata

2022. március 22. 17:30
A miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délután látogatott el a megújult, és a hétvégén átadott ezeréves református templomba.

-Az épített örökség legfontosabb értékeinek megőrzése a magyar állam fontos feladata. Sólyban egy olyan korhű restaurációra került sor, ami mindazt a szépséget feltárja, ami valaha látható volt a templomban: a fakazettás mennyezettől a korábbi falfestményekig minden láthatóvá vált, így nem csoda, hogy nem csak a sólyiak, hanem a környező településeken is büszkék rá- fogalmazott a Veszprém Tv-nek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedd délutáni látogatásán Sólyban.

Az ezeréves sólyi templom megújítását a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközpont támogatta. A hétvégi átadón Bikádi László lelkész azt mondta, a megújulás valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető, és bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot.

Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.Ovádi Péter, Gulyás Gergely és Bikádi László Károly 2022. március 22-én a megújult sólyi református templomban.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

Az ezeréves keresztény templom felújítása 2018-ban kezdődött meg, amelynek köszönhetően mára egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni, továbbá a falak teljes helyreállításán túl a festett kazettás mennyezetet a karzatot is újjáépítették.

Gulyás Gergely keddi látogatásának alkalmával Ovádi Péter parlamenti képviselő azt mondta, a miniszteri látogatás segítség lehet abban, hogy további projektek valósuljanak meg a környéken, hisz a vilonyai, és a királyszentistváni templom is felújításra vár.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Jelmezes futást szerveznek Sólyon az év utolsó napján
Jelmezes futást szerveznek Sólyon az év utolsó napján
Szilveszteri jelmezes futást szerveznek Sólyon az év utolsó napján. A táv jelképesen 2023 méter lesz.
Jobb és biztonságosabb lett az út Sóly és Királyszentistván között
Jobb és biztonságosabb lett az út Sóly és Királyszentistván között
Száz méter híján mintegy három kilométer hosszan újult meg az út Sóly belterületén, illetve a Királyszentistvánra vezető szakaszon.
Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően 5 millió forint értékben építettek új játszóteret Sólyon, ezen kívül a temetőben is történt beruházás, valamint a falugazdaság is új infrastruktúrával és eszközökkel bővül hamarosan.
Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot
Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot
Vasárnap délelőtt az istentisztelettel egybekötve ünnepélyes keretek között adták át a megújult református templomot.
Sóly visszafordíthatatlanul a fejlődés útjára lépett
Sóly visszafordíthatatlanul a fejlődés útjára lépett
160 millió forint támogatás érkezett az elmúlt 5 évben Sólyra, ebből a Veszprémhez közeli település számos, a mindennapi életet megkönnyítő fejlesztést tudott megvalósítani. Kedden Ovádi Péterrel, a térség országgyűlési képviselőjével értékelték a helyiek az elmúlt időszakot, valamint a polgármester a képviselővel közösen bejelentett egy újabb nagyszabású beruházást is.