2022. június 27.
//
László névnap

Megújult a tornaterem Nagyesztergáron

Megújult a nagyesztergári Ányos Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola tornaterme. A 29 millió forintos felújítás nagy részét a Magyar Falu Program pályázati támogatásából finanszírozták.

Az 1986-ban épült, és azóta most először felújított tornatermet kedd délután adták át (korábban csak a terem fűtését modernizálták 2016-ban). A tornaterem nemcsak az iskolai tornaórák állandó helyszíne, de befogadja az iskolai és települési ünnepségeket, rendezvényeket is, így az egész község számára jelentőséggel bír.

Az ünnepélyes avatáson Szauer István, a Veszprémi Tankerület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Az igazgató kiemelte: több mint 29 millió forintot fordítottak a terem megújítására, ebből csaknem 28 millió forintot a Magyar Falu Program támogatása biztosított. Megújultak a nyílászárók, a vizesblokkok, új sportburkolatot fektettek le. Az igazgató köszönetet mondott a kormánynak a kistelepülési iskolák támogatásáért. 

Kovács Zoltán, a térség parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a közelmúltban egy vállalkozói fórumon egyeztettek a falu jövőjéről, arról, merre tart Nagyesztergár. Korábban a kormányok nem sok figyelmet fordítottak a kistelepülésekre, a Magyar Falu Program azonban az ilyen kisebb települések versenyképességének javulását szolgálja. 2019 óta mintegy ezermilliárd forintot költött a kormány erre a programra – ez Zirc városnak közel kétszáz éves költségvetése. A képviselő bejelentette: még az idén elkészül a Zirc–Nagyesztergár útszakasz felújítása, ezáltal biztonságosabbá válik az esztergáriak számára is a közlekedés. 

Kovács szólt arról is, hogy a kötelező sorkatonaság megszüntetésével a sport is teret vesztett az életünkben, ezért vezették be a napi testnevelést az iskolákban. A sport fejleszti az akaraterőt, a közösségi szellemet, megalapozza az egészségünket – jobbá teszi az életünket. Ennek támogatására indult a tankerületek szervezésével és irányításával tornaterem-fejlesztési program a Magyar Falun belül, ami révén Veszprém megyében tízmilliárd forint körüli összeget fordíthattak erre a célra. 

A beszédeket követően az iskola tanulói mutatták be magyar és német nyelvű műsorukat. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
Megépült az új játszótér Sólyon, de a fejlesztések itt nem fejeződtek be
A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően 5 millió forint értékben építettek új játszóteret Sólyon, ezen kívül a temetőben is történt beruházás, valamint a falugazdaság is új infrastruktúrával és eszközökkel bővül hamarosan.
Felszínre hoznák a Bakony rejtett kincseit
Felszínre hoznák a Bakony rejtett kincseit
Szakértői csapatok mérik fel négy bakonyi település rejtett kincseit, amelyekre a későbbiekben a községek programjait építhetik.
Újabb két sikeres Magyar falu program a térségben, ezúttal Városlődön
Újabb két sikeres Magyar falu program a térségben, ezúttal Városlődön
Útfejlesztésre és kommunális eszközök beszerzésére is sikeresen pályázott Városlőd a Magyar falu program keretében.
A kevésbé látványos, de annál nehezebb pedagógusi munkát díjazták
A kevésbé látványos, de annál nehezebb pedagógusi munkát díjazták
Péntek délután Herenden adták át a „Pedagógusok a kistelepülésekért” és a „Lámpás-díjakat”. Az elismerésekkel azokat az óvónőket és tanítókat, tanárokat díjazták, akik valamely környező faluban végzik pedagógus hivatásukat, illetve kiemelkedő és példaértékű munkát végeznek.Mint a köszöntőkben elhangzott, nem csak oktatói-nevelői, hanem ilyen formán közéleti felelősségük is van.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.