Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

108 perc a világ körül

2022. március 27. 5:00
Járatlan út...

Az élet számos válaszút elé állít bennünket, amelyek közül a legjobb tudomásunk szerint próbálunk választani. József Attila a következő kérdésfelvetéssel közelítette meg az útválasztás lehetőségeit Bolyongok című versében: "Merrefelé menjek balra-e vagy jobbra, fönt csillagok vannak, fölnézek azokra, fényes csillagokra."

Mindenkinek megvan a maga stratégiája, szempontrendszere, ami szerint dönt egy-egy helyzetben, más-más motivációkkal. Vannak, akiket mások személye ösztönöz, vannak, akik saját maguknak akarnak bizonyítani - legyen szó bárminemű kihívásról. Lehet, hogy valakit egy sérelem/sértés, lehet, hogy mást épp a támogatás, a biztatás hajt, de sokakat csupán a kíváncsiság. Vajon mi hajthatta Gagarint, amikor emberként elsőnek lépett be a világűrbe?

Ötvennégy évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Jurij Alekszejevics Gagarin.

Apja bútorasztalosként, anyja fejőnőként dolgozott. Kisfiúként vészelte át a második világháborút, a német megszállás idején, 1941 novemberétől egy sárkunyhóban kellett élniük, mert a házukba egy német tisztet szállásoltak el. Sokat éheztek, idősebb testvéreit kényszermunkára hurcolták Lengyelországba. (Ekkor még egészen bizonyosan nem gondolta, hogy a hányatatott sorsú gyerekkor után ő lesz az első ember, aki a súlytalanságba „feledkezve” elhagyja a Földet és legyőzi annak gravitációját.)

Kép: pixabay.comKép: pixabay.com

Az űrhajózási állami bizottság 1961 tavaszán úgy döntött, hogy Gagarin indulhat  elsőként az űrbe (ekkor volt 27 éves), valószínűleg az is közrejátszott, hogy társai közül ő volt a legalacsonyabb és a legkönnyebb, így jobban elfért a Vosztok-1 szűk kabinjában és az űrhajónak kisebb súlyt kellett vinnie.

Ma már ismeretes, hogy a visszatérés közben súlyos problémák merültek föl: amikor Gagarin elkezdte a fékezést Egyiptom fölött nem sikerült leválasztania az űrkabint a műszaki egységtől, ami miatt a kabin rázkódni és pörögni kezdett. Vajon mi járhatott Gagarin fejében, amikor már majdnem sikeresen abszolvált egy történelmi jelentőségű küldetést, de hirtelen problémába ütközött. A kitűzött cél? A félelem? Esetleg a szeretteire gondolt? Vagy épp megbánta abban a pillanatban a küldetést, "bolyongást"? 

Gagarin végül – mint ahogy az köztudott – épségben földet ért, néhány évvel később, 34 évesen halt meg légibalesetben.

Szabó Eszter
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.