2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Győzelemmel zárta az alapszakaszt a Veszprém KK

A Veszprém Kosárlabda Klub tizenhárom ponttal legyőzte a megyei rivális Conoil Pápa KC-t vasárnap az NB I/B piros csoportjában.

A megyei rivális Conoil Pápa KC ellen játszotta utolsó mérkőzését a Veszprém Kosárlabda Klub az NB I/B piros csoportjában. Természetesen mindkét együttes szerette volna győztesen elhagyni a parkettet a vasárnap esti bajnokit követően, a vendéglátó együttes már csak azért is, mivel volt még matematikai esélye arra, hogy a hatodik helyen kezdje meg a rájátszás küzdelmeit.

Sonyák kosarával indult a találkozó, ám Szabó nagy lendülettel érkezve egyenlített, majd később szép bejátszásából Glogovac is betalált. Mindeközben a vendégek ötpontos előnyre tettek szert, így fontos volt, hogy csapatkapitányunk kintről is betalált, majd szintén az ő passzából Birkás is szerzett egy triplát, ezzel átvéve a vezetést. Glogovac duplája után időt is kért dr. Vajda Balázs vezetőedző (4. perc: 12:9). Hódi dobott egy kettest, amire Glogovac egy gyönyörű zsákolással válaszolt a betörése végén. A Pápa ugyan egyenlített, ám ez az állapot nem tartott sokáig, ugyanis Szabó ismét betalált kintről. A Veszprém ötpontos előnyre is szert tett, de a Pápa nem hagyta azt növekedni, például Sonyák szép kosarának is hála. Egy perccel a negyed vége előtt Kocsis támadó lepattanóból szerzett duplája után már minimális volt a piros-szürkék előnye, ám ekkor Dancsecs dobott egy hármast. Kocsis újabb kettese volt a negyed utolsó találata (10. perc: 25:23).

Fotó: Fux Marcell – veszpremkosar.huFotó: Fux Marcell – veszpremkosar.hu

A második etap kezdetén a Pápa átvette a vezetést, még ha csak egy ponttal is. Szabó és Glogovac szép összjátékával már ismét a Veszprém vezetett volna, ha nem jön Lintner triplája. Szabó válaszolt neki egyből ugyanebben a „fegyvernemben”, majd Dancsecs is hasonlóan cselekedett. Jött is a pápai időkérés (4. perc: 35:31). Egy szép összjáték végén, Dancsecs passzából ismét Szabó volt pontos távolról, amire Kasza kettese volt a felelet. Habár Sonyák egyenlített, Füzi egy látványos kétpontossal vetette vissza az előnyt, amit Dancsecs és Szabó egy-egy labdaszerzést követően tovább növelt. Dancsecs hármast dobott, labdát szerzett, Szabó pedig a huszonkettedik pontját – hibátlan dobószázalékkal – két perccel a félidő vége előtt. Horváth hármasa volt a válasz. A negyed utolsó kosara ezúttal Birkásé volt (20. perc: 53:45).

Az újabb Szabó kosár ellenére a Pápa kezdte jobban a harmadik negyedet, másfél perc alatt két pontra zárkóztak fel. Glogovac centerezett jól, majd szerzett egy labdát és kiharcolt egy faultot, amelyet követően reklamálásért két technikait is kapott Németh, így számára véget ért az összecsapás. Szabó a büntetőt értékesítette, az akcióból pedig Füzi dobott be egy szép középtávolit a dudaszó pillanatában. Hódi hármasa után a Veszprém időt kért (24. perc: 61:57). A következő percek, ha egy picivel is a pápaiaknak sikerültek jobban, hiszen három pontra felzárkóztak, ám ekkor Horváth megduplázta a hazaiak előnyét a sarokból. Glogovac támadóhibát harcolt ki, majd egy elzárás-leválás végén Szabó passzát értékesítette, ami után időt kért a Pápa (28. perc: 70:62). A hazaiak azonban jobban zárták a negyedet, és végül tízpontos előnnyel várhatták az utolsó tíz percet (30. perc: 72:62).

A Veszprém remekül kezdte az utolsó felvonást, Glogovac és Dancsecs kettő és három pontot adott hozzá a hazaiak vezetéséhez. A vendégek az időkérésük utána feltámadtak, és a tizenötről hétre csökkentették a hátrányukat (35. perc: 79:72). Szabó a támadóidő lejártának pillanata előtt bedobott egy középtávolit, majd hátul jól védekezett a csapata. Az akcióból Füzi dobott egy hármast, ezzel tizenkettőre nőtt a különbség. A vendégek azonban nem adták fel, és sikerült tíz pont alá kerülniük, de Szabó középtávolija ezúttal is pontos volt. Az utolsó percbe lépve még mindig tizenegy ponttal vezetett a Veszprém, és Füzi büntetői ráerősítettek a hazaiak győzelmi esélyeire. A vége magabiztos Veszprém-győzelem lett (40. perc: 92:79).

A piros-szürkék ezzel a hetedik helyen zárták az alapszakasz, ugyanis a MAFC legyőzte a Nagykőröst, így a rájátszásban a Jászberényi KSE vár majd a bakonyiakra.

Férfi kosárlabda NB I/B piros csoport, alapszakasz, 26. forduló:
Veszprém Kosárlabda Klub–Conoil Pápa KC 92:79 (25:23, 28:22, 19:17, 20:17)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium, 110 néző. Vezette: Vida, Sentényi, Csák 
Veszprém: Horváth 3/3, Dancsecs 16/12, Glogovac 22, Szabó 31/12, Birkás 11/6. Csere: Füzi 9/3. Edző: Zeljko Lukajics
Pápa: Horváth 11/9, Koma 16, Hódi 11/9, Sonyák 20/3, Németh 5/3. Cserék: Bakos, Kocsis 6, Kasza 2, Lintner 8/6. Edző: dr. Vajda Balázs

Edzői értékelések

Zeljko Lukajics: – A meccs előtt problémákkal küszködtünk, csupán hat játékossal tudtunk edzeni tegnap. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan a csapatom védekezett, amely számomra játék legfontosabb szegmense. Csupán egy magasemberünk van Glogovac személyében, ami nehézzé teszi a helyzetünket, ám az alacsony játékosok sokat segítettek neki, hiszen remekül zárták ki a támadókat és jól lepattanóztak. A támadásainkat is jól kontrolláltuk az elzárás-leválásainknak köszönhetően, amelyekből sok tiszta dobóhelyzetet tudtunk kialakítani. Csak gratulálni tudok a játékosainknak. Most három szabadnapot kap mindenki, aztán elkezdjük a felkészülést a rájátszásra.

Dr. Vajda Balázs: – Köszönjük szépen az MKOSZ-nek, hogy lezárhattuk az alapszakaszt a Veszprémnél, és a továbbiakban is sok sikert kívánunk a vezetésnek.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, Piros cs., rájátszás, 202 1. 2023. június 1. 18:00 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok Veszprém KK Budafok
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 3. 2023. május 14. 18:00 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrösi Sólymok KE Veszprém KK 91-94
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 2. 2023. május 10. 18:00 Veszprém, Vetési Albert Gimnázium Veszprém KK Nagykőrösi Sólymok KE 79-77
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B, playout, 2. f., 2022/2023 1. 2023. május 6. 18:00 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrösi Sólymok KE Veszprém KK 67-62
előző események betöltése