2023. június 6.
//
Norbert névnap

Vannak, akik télen-nyáron megmártóznak a Balatonban

2022. április 9. 15:02
December közepe óta minden hétvégén szerveznek hidegvizes fürdőzést Wim Hof módszerrel Csopakon és Balatonalmádiban a Bodyhack System edzői, életmód tanácsadói. Április 9-én, Csopakon immár 50. alkalommal csobbant a Balatonban a jórészt amatőr- és versenysportolókból álló csapat, akik között ezúttal ott volt az olimpiai aranyérmes kajakos Tótka Sándor és a cselgáncsban olimpiai bronzot szerzett Tóth Krisztián is.

A csapat egyes tagjai egyébként már korábban, 2020 végén kipróbálták a hideg vizes edzéseket, noha rendszeresen csak 2021 telén tették rendszeressé a fürdőzéseket, a kezdetek óta pedig 120 fővel összesen 311 merülést tartottak. A résztvevők között akadt 16 éves kamasz és 68 éves úr, illetve 61 éves hölgy is, a nagyrészt Balatonalmádiban és Csopakon – de alkalmanként Balatonlellén, Alsóörsön és Balatonfüreden – megtartott edzésekre pedig Veszprémen kívül Budapestről, Székesfehérvárról, Ajkáról, Zircről, Csórról, Halásziról, Pannonhalmáról és Győrből is érkeztek.

A terápia légzőgyakorlattal kezdődik, amely során bekapcsoljuk a szervezet vészhelyzeti üzemmódjátA terápia légzőgyakorlattal kezdődik, amely során bekapcsoljuk a szervezet vészhelyzeti üzemmódját

A bevállalós fürdőzők jobbára ugyan sportolók (testépítők, spartanosok, ultra futók, terepfutók, iron manesek, teniszezők, akadályfutók, küzdő sportot űzők, kettlebelle-esek, biciklisták, vívók, aerobicosok), tehát hozza vannak szokva a keményebb fizikai igénybevételhez, még így is a határaikat feszegetek a hideg vizes fürdőzés során.

Ez a különleges testi – lelki – mentális utazás egy légzés technikával indul, majd egy 10 perces HIIT átmelegítés után következik az 5-7 perces csoportos vezetett merülés a hideg Balatonba. A hideg ez esetben akár fagy közeli állapotot is jelent: a legalacsonyabb víz hőfok eddig 0,3 fok volt -1 fokos külső levegővel, de az eddigi legmelegebb napon is csak 9 fokos volt a Balaton vize. Persze van, aki szerint minden fejben dől el, és volt olyan, aki ezt szem előtt tartva az első merülése során rögtön 8,5 percet lubickolt a vízben, a csobbanás után mindenképpen szükséges a visszamelegítés, ami mozgással, illetve igény szerint szaunával történik.

Szeles, hűvös, esős időjárás jutott az 50.alkalomra, a fürdőzőket azonban ez se tartotta vissza.Szeles, hűvös, esős időjárás jutott az 50.alkalomra, a fürdőzőket azonban ez se tartotta vissza.

No de miért is jó ez?

Régóta bizonyított tény, hogy a hideg pozitív hatással van a szervezetre, és az élsportolók régóta használják is ezt a technikát sérülések kezelésére.

Azonban a hideggel szemben a legtöbbünknek ellenérzései vannak. Nem szeretünk fázni, a hideget kellemetlennek és kerülendőnek tartjuk. Összekapcsoljuk a megfázással és egyéb betegségekkel, egyenesen veszélyesnek és halálosnak tartjuk – gondoljunk csak a kihűlésre, megfagyásra.

A csobbanás előtt még egy gyors edzés segíti a felkészüléstA csobbanás előtt még egy gyors edzés segíti a felkészülést

Az emberiség történetében nem volt ez mindig így. A hideg (és az egyéb természeti megpróbáltatások) a mindennapok részét alkották. Teljesen természetes volt, hogy a természet szeszélyeit el kellett viselnünk. Nincs annyira még messze az az idő, amikor a házakban vagy nem volt (központi) fűtés, vagy egyáltalán nem is voltak házak. Az anyatermészet gondoskodott arról, hogy minden eszközünk meglegyen a túlélésre. Minden egyes sejtünk és idegszálunk arra van kihegyezve, hogy az élet folytonosságát biztosítsa.

Irány a víz!Irány a víz!

Mai komfortos világunkban már nagyon észszerűtlennek tűnik, hogy kitegyük magunkat a természet szélsőségeinek. Minek is tennénk, hiszen meleg otthonokban lakhatunk, meleg ruhákat hordhatunk, vagy a melegben kedvünkre hűthetjük magunkat a légkondicionálók áldásos tevékenységének köszönhetően.

Mindeközben észrevétlenül lekapcsoltuk túlélési képességeinket. Csodálkozva tekintünk a modern kor problémáira: elhízás, különféle megfázásos betegségek, emésztési problémák, autoimmun problémák, gyulladások, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, stresszbetegség, idegrendszeri problémák, le nem vezetett agressziók…. Állandóan csak gondolkodunk, agyalunk, információt szerzünk, kiértékelünk, megfontolunk, álmodozunk, szinte teljes mértékben (az oly nagyra tartott) szellemi és információs világban élünk. És persze nem értjük, hogy miért, de érezzük, hogy valami nagyon nincs rendben.

Letelt már az öt perc? Ennyi a minimum, amit eltöltenek a résztvevők a hideg vízben.Letelt már az öt perc? Ennyi a minimum, amit eltöltenek a résztvevők a hideg vízben.

A hideg (terápia) nem feltétlen csodaszer minden problémára. Sokkal inkább egy „top-down” stressz menedzsment, ami segít beindítani a túlélési reflexeket, azokat a folyamatokat a szervezetben, amik nagyon is hiányoznak a mai világban. A hideggel ugyanis nem lehet megbarátkozni. Soha nem lesz komfortos érzés a hideg vízben, sőt, minden egyes alkalommal erős ellenállást érez az ember a hideg vízben való megmártózással szemben.

A zord idő ellenére hatalmas a lelkesedés.A zord idő ellenére hatalmas a lelkesedés.

A pár fokos vízben csak a túlélésre lehet figyelni. Csak a következő levegővételre, csak arra a másodpercre, amit éppen megél. Csak arra, hogy túléljen, akkor és ott. Nem fog álmodozni, gondolkodni, képzelegni, illúziókban elveszni. Közben viszont kapcsolatba kerül azzal, ami lénye igazi középpontját jelenti. Azzal a legbelső, minden kacattól megfosztott lénnyel találkozik, aki valójában önmaga. Azzal a nem gondolkodó, minden felesleges tulajdonságtól megfosztott lényegiséggel, aki a túlélést ösztönösen véghez viszi. És a szervezet minden szinten megjutalmaz. Dopaminszint emelkedéssel, metabolizmus gyorsítással, szív- és érrendszeri egészséggel, akaraterővel, vegetatív idegrendszeri aktivitással, regenerációval.

Levezetésként jöhet a jól megérdemelt szaunázás.Levezetésként jöhet a jól megérdemelt szaunázás.

Természetesen nem életszerű fejest ugorni az első hideg tóba, ami az útba esik. Fel kell készíteni a szervezetet, mivel ezeket a képességeket teljes mértékben elveszítettük. Légzőgyakorlatokkal, HIIT kardió edzéssel! A testi, mentális reakciók viszont meglepőek, összességében pedig egy olyan élménnyel gazdagodunk, amit csak úgy fogunk emlegetni: ez hatalmas buli volt!

Fotók: Egyed Melinda

vehir.hu

További cikkek

A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
A legjobb szörpalapanyagok egyike a fantasztikus aromájú, csodás illatú bodzavirág. A májusban és júniusban virágzó fekete bodza virágából azonban nemcsak szirup, de számtalan más finomság is készíthető. Hol gyűjtsük, hogyan gyűjtsük, és mire használjuk a bodzát?
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Ne dobd ki a héját!
Ne dobd ki a héját!
Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak?