2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Vannak, akik télen-nyáron megmártóznak a Balatonban

2022. április 9. 15:02
December közepe óta minden hétvégén szerveznek hidegvizes fürdőzést Wim Hof módszerrel Csopakon és Balatonalmádiban a Bodyhack System edzői, életmód tanácsadói. Április 9-én, Csopakon immár 50. alkalommal csobbant a Balatonban a jórészt amatőr- és versenysportolókból álló csapat, akik között ezúttal ott volt az olimpiai aranyérmes kajakos Tótka Sándor és a cselgáncsban olimpiai bronzot szerzett Tóth Krisztián is.

A csapat egyes tagjai egyébként már korábban, 2020 végén kipróbálták a hideg vizes edzéseket, noha rendszeresen csak 2021 telén tették rendszeressé a fürdőzéseket, a kezdetek óta pedig 120 fővel összesen 311 merülést tartottak. A résztvevők között akadt 16 éves kamasz és 68 éves úr, illetve 61 éves hölgy is, a nagyrészt Balatonalmádiban és Csopakon – de alkalmanként Balatonlellén, Alsóörsön és Balatonfüreden – megtartott edzésekre pedig Veszprémen kívül Budapestről, Székesfehérvárról, Ajkáról, Zircről, Csórról, Halásziról, Pannonhalmáról és Győrből is érkeztek.

A terápia légzőgyakorlattal kezdődik, amely során bekapcsoljuk a szervezet vészhelyzeti üzemmódjátA terápia légzőgyakorlattal kezdődik, amely során bekapcsoljuk a szervezet vészhelyzeti üzemmódját

A bevállalós fürdőzők jobbára ugyan sportolók (testépítők, spartanosok, ultra futók, terepfutók, iron manesek, teniszezők, akadályfutók, küzdő sportot űzők, kettlebelle-esek, biciklisták, vívók, aerobicosok), tehát hozza vannak szokva a keményebb fizikai igénybevételhez, még így is a határaikat feszegetek a hideg vizes fürdőzés során.

Ez a különleges testi – lelki – mentális utazás egy légzés technikával indul, majd egy 10 perces HIIT átmelegítés után következik az 5-7 perces csoportos vezetett merülés a hideg Balatonba. A hideg ez esetben akár fagy közeli állapotot is jelent: a legalacsonyabb víz hőfok eddig 0,3 fok volt -1 fokos külső levegővel, de az eddigi legmelegebb napon is csak 9 fokos volt a Balaton vize. Persze van, aki szerint minden fejben dől el, és volt olyan, aki ezt szem előtt tartva az első merülése során rögtön 8,5 percet lubickolt a vízben, a csobbanás után mindenképpen szükséges a visszamelegítés, ami mozgással, illetve igény szerint szaunával történik.

Szeles, hűvös, esős időjárás jutott az 50.alkalomra, a fürdőzőket azonban ez se tartotta vissza.Szeles, hűvös, esős időjárás jutott az 50.alkalomra, a fürdőzőket azonban ez se tartotta vissza.

No de miért is jó ez?

Régóta bizonyított tény, hogy a hideg pozitív hatással van a szervezetre, és az élsportolók régóta használják is ezt a technikát sérülések kezelésére.

Azonban a hideggel szemben a legtöbbünknek ellenérzései vannak. Nem szeretünk fázni, a hideget kellemetlennek és kerülendőnek tartjuk. Összekapcsoljuk a megfázással és egyéb betegségekkel, egyenesen veszélyesnek és halálosnak tartjuk – gondoljunk csak a kihűlésre, megfagyásra.

A csobbanás előtt még egy gyors edzés segíti a felkészüléstA csobbanás előtt még egy gyors edzés segíti a felkészülést

Az emberiség történetében nem volt ez mindig így. A hideg (és az egyéb természeti megpróbáltatások) a mindennapok részét alkották. Teljesen természetes volt, hogy a természet szeszélyeit el kellett viselnünk. Nincs annyira még messze az az idő, amikor a házakban vagy nem volt (központi) fűtés, vagy egyáltalán nem is voltak házak. Az anyatermészet gondoskodott arról, hogy minden eszközünk meglegyen a túlélésre. Minden egyes sejtünk és idegszálunk arra van kihegyezve, hogy az élet folytonosságát biztosítsa.

Irány a víz!Irány a víz!

Mai komfortos világunkban már nagyon észszerűtlennek tűnik, hogy kitegyük magunkat a természet szélsőségeinek. Minek is tennénk, hiszen meleg otthonokban lakhatunk, meleg ruhákat hordhatunk, vagy a melegben kedvünkre hűthetjük magunkat a légkondicionálók áldásos tevékenységének köszönhetően.

Mindeközben észrevétlenül lekapcsoltuk túlélési képességeinket. Csodálkozva tekintünk a modern kor problémáira: elhízás, különféle megfázásos betegségek, emésztési problémák, autoimmun problémák, gyulladások, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, stresszbetegség, idegrendszeri problémák, le nem vezetett agressziók…. Állandóan csak gondolkodunk, agyalunk, információt szerzünk, kiértékelünk, megfontolunk, álmodozunk, szinte teljes mértékben (az oly nagyra tartott) szellemi és információs világban élünk. És persze nem értjük, hogy miért, de érezzük, hogy valami nagyon nincs rendben.

Letelt már az öt perc? Ennyi a minimum, amit eltöltenek a résztvevők a hideg vízben.Letelt már az öt perc? Ennyi a minimum, amit eltöltenek a résztvevők a hideg vízben.

A hideg (terápia) nem feltétlen csodaszer minden problémára. Sokkal inkább egy „top-down” stressz menedzsment, ami segít beindítani a túlélési reflexeket, azokat a folyamatokat a szervezetben, amik nagyon is hiányoznak a mai világban. A hideggel ugyanis nem lehet megbarátkozni. Soha nem lesz komfortos érzés a hideg vízben, sőt, minden egyes alkalommal erős ellenállást érez az ember a hideg vízben való megmártózással szemben.

A zord idő ellenére hatalmas a lelkesedés.A zord idő ellenére hatalmas a lelkesedés.

A pár fokos vízben csak a túlélésre lehet figyelni. Csak a következő levegővételre, csak arra a másodpercre, amit éppen megél. Csak arra, hogy túléljen, akkor és ott. Nem fog álmodozni, gondolkodni, képzelegni, illúziókban elveszni. Közben viszont kapcsolatba kerül azzal, ami lénye igazi középpontját jelenti. Azzal a legbelső, minden kacattól megfosztott lénnyel találkozik, aki valójában önmaga. Azzal a nem gondolkodó, minden felesleges tulajdonságtól megfosztott lényegiséggel, aki a túlélést ösztönösen véghez viszi. És a szervezet minden szinten megjutalmaz. Dopaminszint emelkedéssel, metabolizmus gyorsítással, szív- és érrendszeri egészséggel, akaraterővel, vegetatív idegrendszeri aktivitással, regenerációval.

Levezetésként jöhet a jól megérdemelt szaunázás.Levezetésként jöhet a jól megérdemelt szaunázás.

Természetesen nem életszerű fejest ugorni az első hideg tóba, ami az útba esik. Fel kell készíteni a szervezetet, mivel ezeket a képességeket teljes mértékben elveszítettük. Légzőgyakorlatokkal, HIIT kardió edzéssel! A testi, mentális reakciók viszont meglepőek, összességében pedig egy olyan élménnyel gazdagodunk, amit csak úgy fogunk emlegetni: ez hatalmas buli volt!

Fotók: Egyed Melinda

vehir.hu

További cikkek

Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá ezentúl a Balatonfüred és Tihany között közlekedő autóbuszjáratok a Tihanybusz nevet és logót viselik - közölte a MÁV-Volán-csoport.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.
Jegykiadó automatákat és utastájékoztatókat telepítenek a Balaton körül
Jegykiadó automatákat és utastájékoztatókat telepítenek a Balaton körül
Jegykiadó automatákat és utastájékoztató monitorokat telepít a következő nyári szezonra 1,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztéssel a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata vezette konzorcium - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
Szentantalfán készült Veszprém város idei bora
Szentantalfán készült Veszprém város idei bora
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.
Még több és gazdagabb játszótér várja a veszprémi családokat
Még több és gazdagabb játszótér várja a veszprémi családokat
A VKSZ Zrt. kivitelezésében városszerte hat helyszínen épültek vagy újultak meg játszóterek – a legfrissebbet kedden adták át a Kálvin János parkban.