Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne az életkorod mondja meg, mit tehetsz még meg!

2022. április 10. 23:25
„Idős vagyok én már ahhoz, hogy megtanuljak síelni!” „Ha eddig nem lett belőlem cégvezető, ezután se lesz.” Hányszor hallottunk ilyen meg ehhez hasonló mondatokat az életkorunkra hivatkozva, miért nem vágunk bele valami újba? Pedig túl öregek megvalósítani az álmainkat vagy teljesen új életet kezdeni csak akkor leszünk, ha elhisszük, ez így van.

Nemrégiben szembejött velem egy cikk egy brit nyugdíjas hölgyről, aki 68 évesen fogta magát és Franciaországban kezdett új életet – ott, ahol egész gyerekkora óta vágyott lakni, ám családi majd anyagi okokból sosem jutott el korábban a költözésig. Aztán egy hirtelen felindulásból, hallgatva a szívére, közel a hetvenhez mégis belevágott a kalandba, és egy percre sem bánta meg.

A hölgy, Janice Macdonald története rendkívül inspiráló volt számomra, mert bizonyította, hogy ha elég elszántak vagyunk, sosem késő újba vágni a fejszénket, és hogy az életünk adott kor fölött is szólhat még a gyarapodásról, nem csak a lemondásokról.

Jásdi István 50 évesen vágott bele teljesen új vállalkozásba (Fotó: Domján Attila)Jásdi István 50 évesen vágott bele teljesen új vállalkozásba (Fotó: Domján Attila)

Persze most lehetne azzal takarózni, hogy egy brit nyugdíjas valósága egészen más, mint a magyaré, de én azt mondom, a valóságunkat részben mi alakítjuk. Másrészt meg tessék megnézni Jásdi István életútját, aki az egyik legelismertebb hazai borász, pedig amikor 50 éves korában belevágott a vállalkozásába, pontosan nulla tapasztalata volt hozzá.

A siker, vagy egyáltalán az, hogy valami újjal próbálkozzunk meg, tehát egyáltalán nem életkor függvénye, mégis rengetegszer gondoljuk úgy, hogy ha bizonyos életkorig nem tettünk meg dolgokat, soha többet nem is lesz rá alkalmunk. Mintha a harmadik, negyedik, ötödik ikszen túl már el lennénk késve a dolgokkal, a hatodikon túl meg egyenesen csak arra készülhetnénk, hogy átadjuk a helyünket egy másik nemzedéknek.

Tény és való, minél idősebb az ember, annál több benne a félelem és a görcs, hogy kipróbáljon valami újat. Mert úgysem lesz benne elég jó, mert nem elég ideálisak hozzá a körülmények, mert túl kockázatos, mert megszólják, ha kilóg a sorból. Túlgondoljuk a dolgokat, és ezzel az esélyét is elvetjük annak, hogy esetleg bebizonyosodjon az ellenkezője.

Misty Copeland 13 évesen kezdett el táncolni, ami a balettben bőven a túl késő kategória, ma mégis ő az egyik legkeresettebb balerinaMisty Copeland 13 évesen kezdett el táncolni, ami a balettben bőven a túl késő kategória, ma mégis ő az egyik legkeresettebb balerina

Azt hiszem, ennek a gondolkodásnak az ellenszere az, ha megkeressük önmagunkban a gyermeki ént. Amikor gyerekek vagyunk, a kíváncsiságunk és a lelkesedésünk sokszor elég ahhoz, hogy valamibe belevágjunk, és aztán, ha közben elbukunk, újra és újra felálljunk. Nem a félelemre koncentrálunk, a hibázási lehetőségre, a másik véleményére, hogy hogyan kellene csinálni és miért nem csináljuk jól, hanem egyszerűen csak csináljuk. És közben tanulunk, tapasztalatunk, rájövünk, mi az, amiben örömünket leljük és érdemesnek tartjuk kitartani mellette, és mi az, ami nem a nekünk való út. Ha erre idősebb korban kell rájönnünk, hát legyen.

Az emberekre nem húzható rá egy egységes séma, ami alapján élniük kellene az életüket: sokan bizonyos dolgok, helyzetek kezelésére, élvezésére eleve csak később érünk meg, és hiába vágytunk rájuk korábban is, akkor talán mégsem értékeltük volna őket megfelelően. Az is előfordulhat, hogy egy-egy terület iránt eleve csak „idősebb” korunkban kezdünk el érdeklődni, akkor viszont teljesen beléjük szeretünk és olyan örömünket leljük bennük, amit korábban el se tudtunk képzelni. És természetesen olyan helyzet is előfordul, hogy korábban valóban nem voltak adottak a körülmények egy álom megvalósításához, például ahhoz, hogy megtanuljunk görkorcsolyázni, fél évig Amerikába járjunk egyetemre vagy éppen édességboltot nyissunk.

Nyugodtan vegyünk példát A bakancslista életigenlő párosárólNyugodtan vegyünk példát A bakancslista életigenlő párosáról

Akármi is legyen a helyzet, az azonban soha ne legyen akadály, hogy elhisszük, valamihez már túl öregek vagyunk és lekéstünk róla. Edward L. Thorndike már az 1920-as években bizonyította, hogy az emberek negyven-ötven éves koruk után is képesek óriási fejlődést elérni és új készségeket elsajátítani, a nyitottság és a kíváncsiság, az agyunk tornáztatása pedig később is hozzájárul a szellemi frissességhez. De a motiváció még ennél is nagyobb lendületet adhat. Tolkien például 62 éves volt, amikor megjelent A gyűrűk ura első része, Ernie Andrus amerikai veterán katonaorvos 90, amikor elindult, hogy keresztülfussa Amerikát, a korábban tejüzemben és a mezőgazdaságban dolgozott orosz nagyi, Baba Lena Erkhova pedig 83, amikor úgy döntött, hátralévő éveit világutazóként tölti.

Szóval ahogy a mondás tartja: ahol hit és akarat van, ott előbb-utóbb út is akad.

Bertalan Melinda
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.