Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Örökérvényű üzenet Márai Sándortól

2010. április 20. 14:40 // Forrás: Szikra Ágnes
Két férfi és egy nő sorsán átszűrve elevenedett meg a Füveskönyv, április 15-én a veszprémi Játékszínben.

Márai Füveskönyv című gondolatgyűjteménye méltó folytatása azoknak a kis könyvecskéknek, amelyek Seneca-tól Montaigne-en át a huszadik századi írókig a hétköznapok történéseiből leszűrt bölcsességeket, mint irodalmi esszenciákat nyújtják át az olvasóknak, gyógyszerül a gondolatok születését kiváltó hétköznapi boldog boldogtalanságaink túléléséhez. Ez egy igazi füveskönyv, nem pedig a mostanában oly divatos, bármely író műveiből innen-onnan tetszés szerint kivágott, összeollózott mondatok, verssorok összessége, ajándékozható ballagástól esküvőig bármely alkalomra.

„Tudnod kell, hogy az emberek nem ok nélkül ragaszkodnak a középszerűhöz, a zavaroshoz és a vajákoshoz, az illúziókhoz és a szobatiszta félismeretekhez, tehát a műveletlenséghez. Mert a műveltség annyi, mint igazságnak - minden dolog igaz ismeretének - feltárása és elviselése. S az igazat elviselni mindig nagyon nehéz. A műveltséghez, tehát a valóság és igazság megismeréséhez, rendkívüli bátorság kell.”

Márai művének színpadi változata a gondolatgyűjtemény férfi-nő viszonyt megfigyelő, a barátságot, szerelmet, szenvedélyeket szemlélő részeit választotta ki, s rendelt mellé három életet: két férfiét és egy nőét. Az ő gyerekkor óta tartó barátságuk, érzéseik, kapcsolatrendszerük szövevénye a színpadi játék, sanzonokkal kísérve. Márai bölcsességei szerves folytatásai lesznek egy-egy párbeszédnek, feloldását, továbbgondolását kínálva a drámai helyzeteknek. Az előadás elején nehéz belerázódni ebbe a jelenet-bölcsesség, újabb jelenet-újabb bölcsesség ritmikába, de ahogy telik az idő, megszokjuk a dolgok menetét. A Meskó Zsolt által írt szövegek sokszor csak nagyon halványan kötődnek az elhangzó Márai idézetekhez, inkább arra szolgálnak, hogy ne pusztán egy felolvasást, irodalmi estet hallgassunk végig, hanem néha nevessünk is, kizökkenjünk a fejünkre olvasott súlyos bölcsességekből kicsit.

„Semmi nem olyan sajátos, mint egy-egy ember jelleme. Mikor érdeklődésünk eljut a világ dolgainak szemlélése közben az emberi jellem ismeretéhez, egyszerre úgy érezzük, ez volt igazi feladatunk az életben. Minden más, amit megismertünk, csak ismereteinket gazdagította. De lelkünk csak a jellemek ismeretétől lesz gazdagabb.”

A három színész (Csarnóy Zsuzsa, Horváth Virgil és Borbély T. András, aki Magyar Attilát helyettesítette annak betegsége miatt) amellett, hogy értőn interpretálja Márai gondolatait, visszafogott eszközökkel, egy-egy vonással ábrázol figurákat, sorsokat, alárendelve mindent a nagy egésznek, annak, hogy a Füveskönyv gondolatai eljussanak a közönséghez. Nem könnyű feladat ez manapság, hogy meghalljuk, pláne megértsük egymást, áttörjünk az emberek védőfalain. Talán ezért is születhetett ez a kissé hibrid, bár elismerésre és tiszteletre (megnézésre) méltó produkció. Mely színházi előadásként is hordoz néhány meglepetést, mikor például lufikat dobálnak a közönségbe, játékra buzdítván őket, és a közönség – láss csodát! – önfeledten játszik, élvezi a részvételt, hogy végre aktív szereplője lehet a történéseknek.

Salamon Suba László rendezése, a Füveskönyv a három szereplő életén keresztül átélhető, megsejthető, kézzel fogható életbölcsességgé válik a szemünk előtt, és a színpadon már nem csak Márait halljuk, és színészeket látjuk, hanem magunkat. Esendőn, büszkén, gyarlón, humorral és szenvedélyekkel telten, úgy, ahogy Márai is látott minket: embernek.

„És ne feledd soha, hogy a világ fia is voltál. Rokona a négereknek és a csillagoknak, a hüllőknek és Leonardo da Vincinek, a Golf áramnak és a maláj nőknek, a földrengésnek és Lao-cénak. Mindehhez közöd volt, egy anyagból vagytok, egy lélek teremtett, ugyanaz a lélek fogad vissza.”

Galéria
Örökérvényű üzenet Márai Sándortól
vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.