Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém és a térség az európai örökségturizmus célkeresztjében

2022. május 3. 14:25
Az örökségturizmus áll annak a nemzetközi konferenciának a középpontjában, ami kedden kezdődött Veszprémben, az előadások és kerekasztal-beszélgetések pedig még inkább feltárják az ebben a turisztikai ágazatban rejlő lehetőségeket.

A pandémia mutatott rá sok embernél arra, hogy az aktív kikapcsolódás különböző megoldásainál mekkora lehetőségek rejlenek a kulturális útvonalak felfedezésében. Ezt pedig az úgynevezett slow-turizmus módszerével gyakorolják leginkább a rögtönzött felfedezők, azaz a gyors checkpoint és fotózás helyett lassabban, a hely igazi atmoszféráját átélve fedezik fel a különböző gazdag turisztikai emlékeket az emberek.

Erre az örökségturizmusra építkezve szerveztek konferenciát Veszprémben a Gizella-napok keretében, amelynek az előadásai kedden délelőtt startoltak el a Hangvillában, majd másnap immáron a szabadban, a nemesvámosi Villa Romana Balácánál folytatódnak az interaktív programok.

A konferencia az „Új lehetőségek történeti tájakon - Régészeti örökségturizmus és intelligens tájhasználat a 21. században” címet kapta, utalva az előadásokon felmerülő vitaindító témákra.

Hogy pontosan mit is takar mindez, arra dr. Virág Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régészeti főigazgató-helyettese adta meg a választ a konferencia megnyitóján. Ő azt mondta, az örökségturizmus fellendülésének egyik titka az lehet, hogy ezeken a helyek a béke szigeteként jelennek meg a turisták előtt, ez pedig különösen megfigyelhető a Balaton-felvidék tájain, régi településének épületei között is, amelyre a mai kor emberének különösen nagy igénye van a rohanó világban.

Az intelligens tájhasználatot pedig egyszerűen úgy definiálta, mint amikor a történelmi tájaknak visszaadják eredeti funkcióját és a turista ebben tudja felfedezni ismét ezeket az értékeket.

Az Európai Tanács egyébként 1987-ben indította útjára a Kulturális Útvonalak programját kifejezetten azzal a céllal, hogy egy térbeli és időbeli utazáson keresztül mutassa be, hogy Európa különböző országainak öröksége hogyan járul hozzá a közös kulturális örökséghez.

Ebbe az útvonal-hálózatba kapcsolódnak be a magyar, benne pedig a Bakony-Balaton térség értékei is, amelyekben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is aktívan jelen van.

Az EKF már amúgy is a pályázati időszak óta azt képviseli, hogy Veszprém a térséggel együtt lépjen ki európai színpadra, együtt mutassák meg értékeiket, köztük a gazdag kulturális örökségüket.

Ezt már Porga Gyula, Veszprém polgármestere emelte ki a köszöntőjében, aki emlékeztetett arra is, hogy pályázatuk egyik hívószava az angol beyond kifejezés volt, amit magyarul úgy lehetne körülírni, mint meghaladni valamit, másképpen gondolkodni valamiről.

Ehhez ragaszkodva Veszprém a mostani időszakban olyan helyzetben van, amikor számos újdonságot fogad be és próbál ki, amelyeken keresztül a helyi emberek be tudják mutatni a számukra fontos értékeket, amelyek a saját identitásukat is formálják.

A konferencián számos előadást és kerekasztal-beszélgetést szerveztek e témák körüljárására, valamint szerdán a közeli római kori emlékhelyre, a Villa Romana Balácába is szerveznek kirándulást a konferencián résztvevőknek, akik között nem csak hazai, hanem nemzetközi szakemberek és érdeklődők is megjelentek.

Többek közt Sanjin Mihelic, a Zágrábi Régészeti Múzeum főigazgatója is, aki szintén köszöntőt mondott a megnyitón, ahol elárulta, először jár Veszprémben, de a városban egy félórás séta meggyőzte arról, hogy nem érdemtelenül kapta meg a térség az EKF-címet. Hozzátette, ebben kétségkívül nagy érdeme van nem csak mai kor veszprémi embereinek, hanem az 1000 év alatt itt élteké is.

A konferencia egyébként három szervezet, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézete, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Vaskori Duna Út Egyesület közös szervezésében valósulhatott meg Veszprémben.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat Miközben sokáig arról lehetett hallani, hogy hanyatlóban a kultúra, a fiatalok nem olvasnak, a legújabb trendek épp az ellenkezőjéről számolnak be: New Yorkban olvasóbulikat rendeznek, a TikTok-nak köszönhetően öt-tíz éve megjelent regények kerülnek fel az eladási listák élére, most pedig a Z generáció a könyvtárakat célozza meg. 2024. február 16. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.