2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Négy bajnoki címmel térne haza Birnbauer Botond

A tizenhárom éves veszprémi paraúszó, Birnbauer Botond lelkiismeretesen készül a jövő hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezendő országos bajnokságra. A fiatal tehetség mellett edzőjével, Hencsei Lászlóval is beszélgettünk a kitűzött célokról.

A betükröződő napfény és a homlokunkat súroló páratartalom miatt akár az Adriai-tengerparton is érezhettük volna magunkat, ám muszáj volt megelégednünk a Március 15. utcai sportcsarnok uszodájával. Ott várt ránk ugyanis Birnbauer Botond és edzője, Hencsei László.

Az edzésbepillantás alatt megtudhattuk, a veszprémi paraúszó komoly versenyre készül: hiszen a május 14-i hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezik az idei országos bajnokságot. A Veszprémi Úszó Klub tizenhárom éves tehetsége hangsúlyozta, legalább négy aranyéremmel szeretne hazatérni.

Négy versenyszámban fogom megmérettetni magam: 100 gyorson, 100 háton, valamint 200 vegyesen és 400 gyorson is megcélozom a bajnoki címet a korosztályomban. Nagyon boldog vagyok, hogy ismét versenyezhetek. Bátran ígérhetem, hogy oda fogom tenni magamat!

A gyermek szavait edzője, Hencsei László folytatta. A rutinos trénertől megtudhattuk, felkészülésüket több sérülés is hátráltatta, de az edzéseken Boti így is 4-5 másodperces javításokat vitt véghez korábbi egyéni csúcsaihoz képest. Hencsei a városnak is hálás, hiszen úszási lehetőségeik biztosítottak.

Junior korosztályban természetesen én is aranyérmet várok Botitól az összes versenyszámban. Bízom benne, tudom, hogy sikerül majd megjavítania az egyéni csúcsait is. Mindemellett felnőtt kategóriában is elindulunk, amelyben a célkitűzésünk a dobogós helyezések elérése lesz.

Hencsei László hozzátette, nagyon büszke tanítványára, aki a kamaszkor ellenére az iskolában is komoly fejlődést tanúsított. Birnbauer Botond annak a reményében búcsúzott tőlünk, hogy teljesítményével rövidesen a magyar válogatott tagságot is kivívhatja, hiszen ez az álma.

Simon Dani

További cikkek

Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond
Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond
A tizenhárom éves veszprémi paraúszó végigsöpört a mezőnyön a hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezett országos bajnokságon. Birnbauer Botond nyolc úszószámban indult, öt bajnoki cím mellett, amelyből az egyiket felnőtt kategóriában szerezte három ezüstéremnek is örvendhetett.
Kerekesszékből a Balaton túlpartjáig
Kerekesszékből a Balaton túlpartjáig
Dacára annak, hogy lábai segítségére nem számíthat, a tizenkét esztendős veszprémi paraúszó, Birnbauer Botond szombaton azért száll a magyar tengerre, hogy átússza azt. Kérdésünkre elmondta, a táv cseppet sem riasztja, attól sokkal jobban tart, hátha lehúzza egy hal.
Ezer veszprémi gyermeket tanított meg úszni
Ezer veszprémi gyermeket tanított meg úszni
Pedagógusként szembesült a mélyszegénységből érkező tanulók nehézségeivel, úszóedzőként szárnyai alá vett egy olyan gyermeket, aki lábai segítsége nélkül akar olimpiai bajnokká válni. Hencsei László eddigi pályafutása alatt sok nehézséggel szembenézett, mégis úgy véli, mindezek nélkül nem lehetne ma az, aki.
Büszke lesz a nemzet a veszprémi paraúszó kisfiúra
Büszke lesz a nemzet a veszprémi paraúszó kisfiúra
Birnbauer Botondra edzője, Hencsei László jóvoltából meglepetés várt az edzésen: a gyermeket meglátogatta a háromszoros paralimpiai bajnok, egykori világcsúcstartó paraúszó Vereczkei Zsolt. Boti természetesen mit sem sejtett; portálunk videón örökítette meg a találkozást a példaképpel.
Csapatban és a férfiaknál címvédés, a nőknél trónfosztás
Csapatban és a férfiaknál címvédés, a nőknél trónfosztás
Rasovszky Kristófot sorozatban harmadszor választották meg az év veszprémi férfi sportolójának. A csapatoknál a Telekom Veszprém ugyancsak ismételt, a nőknél ugyanakkor „trónfosztás” történt: Bécsi Nikolett lett a 2019-es esztendő legjobbja.