Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el

2022. május 22. 16:17
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.

Már a második évadát éli a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar EKF-el közösen indított beszélgető-sorozata. Május utolsó eseménye A szeretet filozófiája címet kapta, s a meghívott vendégekkel András Ferenc filozófus beszélgetett a kicsit sem könnyű, ám annál izgalmasabb témáról. Mi sem bizonyítja jobban ezt a megállapítást, minthogy a Papírkutya ajtajára kitehették volna a megtelt táblát.

András FerencAndrás Ferenc

A beszélgetés vendégei Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora voltak. András Ferenc rögtön az elején világossá tette a közönség számára, hogy bár a vendégek egyik közös nevezője a vallás, mégis a hangsúlyt nem a teológiai megközelítésre helyeznék.

Az első körkérdés arra irányult, hogy mégis mi volt az első benyomásuk, amikor a felkérés során szembesültek a témával, nevezetesen, hogy a szeretetről fognak beszélgetni egy kávézóban, közönség előtt. Udvardy György elmondta, rendkívül megérintette az a gondolat, hogy lehetőség adódik egy ilyen körben a szeretetről, mint tapasztalatról, fogalomról nyíltan beszélgetni.

Udvardy GyörgyUdvardy György

Steinbach József bevallotta, megijedt a témától, hiszen a szeretet kapcsán könnyen abba a hibába esik az ember, hogy közhelyeket használ, mely mögött nincsen fedezet. A püspök utalt arra is, a közhely elkerülése lelkészként is nagy kihívás a szószéken, s örök tanulás. Hozzátette, a szeretet az együttélés olyan eleme, amely nélkül a közösségi élet semmilyen színtere nem működhet.

Steinbach JózsefSteinbach József

Sebestyén József szerint a szeretet fogalma könnyen leválasztható a teológiai terminológiáról, így áttehető a közbeszédbe. A rektor Jókai Mór idézettel folytatta: "Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek". Mint elmondta, a beszélgetés alatt arra törekszik, hogy minél több igaz szó hangozzon el.

Sebestyén JózsefSebestyén József

András Ferenc az első nagy körkérdés után rögtön a közepébe vágott és a vendégeknek szegezte a kérdést, vajon mi a különbség a szeretet és a szerelem között. Sebestyén elsőként nyelvi-etimológiai oldalról közelített s elmondta, ritka, hogy egy nyelvnek két szava legyen egyazon jelenségre. A rektor egyfajta gondolatkísérletként feltette a kérdést, a szeretet kapcsán vajon az jut először eszünkbe, akit szeretünk, vagy az, aki nem szeret bennünket. Vagyis pozitív vagy negatív érzethez társítjuk?

Udvardy András Ferenc kérdésére, minthogy illő-e megkérdezni egy egyházfőtől, mi a különbség a szeretet és a szerelem között azt felelte, természetesen, hisz a kérdés emberi. Mégis, ha egy szóval kellene megjelölni a különbséget, nagy bajban lennénk, fogalmazott. Az érsek szerint másképp mutatkozik meg bizonyos életkorokban, egész életünkben tanuljuk.

Hogy az eredeti kérdést se kerülje meg elmondta, a szerelem egy gyönyörű periódus az ember életében, magában foglalja a másikban történő önmagunk megismerésének lehetőségét. Szándék nyílhat az elköteleződésre és egy alapvető ősvágy is megmutatkozik: szeretném, hogy szeressenek, s hogy elfogadják a szeretetemet. Udvardy szerint mindkettő fontos, nem működik másképp, csak kölcsönösen.

Vagyis aki nem várja el, hogy szeressék, hanem úgy véli, majd ő szeret, valószínűleg nem tud őszinte szeretetet adni a másiknak, hiszen szükségszerű, hogy ő maga is kapjon, hogy aztán adhasson.  

Steinbach a szerelemről, mint a szeretet egyfajta felfokozott állapotáról beszélt: Nem vagyok elég önmagamnak, kell valaki, akiről Kosztolányi úgy szól, milliók közül az egyetlenegy. Platón példájával rávilágított a szerelmes állapotra, mint életérzésre. Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el, hiszen mindenki végsőkig szeretné a legjobbat kihozni magából.

András Ferenc a hiány fogalma felől megközelítve intézte a következő kérdést: ha a másikban azt keresem, ami önmagamban nincs, akkor kijelenthetjük-e, hogy a szeretet egy olyan erő, ami önmagam hiányából fakad? S ha ez így van, akkor a szerelem fájó is egyben.

Udvardy szerint a szeretetnek sok dimenziója van, az egyik ilyen valóban a hiány betöltése, ugyanakkor számos más aspektusa is jelentős, s nem mindegyikhez kapcsolódunk ugyanolyan mértékben.

Sebestyén hozzátette, az igaz, ami igazolható. Ám a szeretet attól függetlenül létező entitás, hogy tudjuk-e igazolni vagy sem, azaz túlmutat az ember határain, mégis együtt élünk vele.

Steinbach szerint is igaz, hogy a szeretet egyszerre boldogság és fájdalom, a kettő együtt tud létezni, de ez benne a szép. Amikor két ember testben, lélekben és szellemben egymásra talál, akkor fájhat a hiánya, fájhat az eltávolodás, fájhat a nézeteltérés. Vagyis, hiányzik az egykor megtapasztalt teljesség.

András Ferenc filozófus útravalóul a szeretet és az erkölcs elválaszthatatlan kapcsolatára utalva köszönt el a kávézó közönségétől, Szent Ágostont idézve: „Szeress, és tégy amit akarsz!”

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.