2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros

Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.

Csütörtök délután mutatták be az idei Rozé, Rizling, Jazz Napok programjait, valamint a gasztronómiai felhozatalt, stílusosan a fesztivál egyik helyszínén, a Városháza előtti téren.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok 12 éve a VeszprémFest kísérőrendezvényeként jött létre, hogy azokat az embereket is becsalogassák a belvárosba, akik egyébként nem érdeklődtek a nagy fesztivál programjai iránt, de szerettek volna jó hangulatban, minőségi zene és borok mellett kikapcsolódni. Mára azonban ez a nyári esemény önálló fesztivállá nőtte ki magát, ami a maga 25 ezres látogatószámával az Utcazene után a második legnépszerűbb rendezvénye a nyári felhozatalnak Veszprémben.

Az évek alatt számos ponton fejlődött a fesztivál, de az alapvető koncepció változatlan és így lesz ez idén is, mondta el Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója a beharangozó sajtótájékoztatón.

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

10 napon keresztül 30 koncerttel készülnek a jazz és a blues stílusát képviselve az Óváros téren, amely fellépők között idén még nagyobb hangsúlyt kaptak a helyi, vagy környékbeli formációk is. Emellett - hűen a szlogenhez - 30 borász is felvonul, sőt, idén ez a szám néhány kuriózummal tovább bővül majd, de erről a sajtótájékoztató későbbi szakaszában volt több szó.

Előtte még Porga Gyula, polgármester rávilágított arra, a Rozé, Rizling, Jazz Napokra sok más városban irigyek, hiszen ekkora közönségcsalogató, ráadásul ingyenes fesztivállal kevesen büszkélkedhetnek.

Porga GyulaPorga Gyula

Idén is részt vesz és támogatja Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros program ezt a zenei és gasztronómiai eseményt. A VEB 2023 Zrt. részéről Markovits Alíz vezérigazgató emelte ki, hogy ahogy az EKF régióban gondolkodik, úgy a Rozé, Rizling, Jazz Napok is a térség borkultúráját emeli magasabb és ismertebb szintre, mellette viszont abban is szerepet játszik, hogy Veszprém még inkább ápolja és erősítse az UNESCO - a zene városa kitüntetésének szerepét a város kulturális életében.

Markovits AlízMarkovits Alíz

Ami pedig az idei borfelhozatalt illeti, Zsandár Tamás, a RRJ Napok főszervezője elmondta, a hangsúly idén is a balatoni borokon és borászatokon lesz, de megjelennek olyan különlegességek is, mint a biodinamikus és organikus borok is, valamint a korábbi években is népszerű buborékház is kitelepül pezsgőkkel és proseccókkal.

A külföldi szálat idén egy szlovén borászat fogja képviselni, de az ételfelhozatalban is újítanak, egyfajta modernitást képviselő food-truckok fognak felvonulni, valamint a helyben működő Unilever Algida jégkrémgyár is kitelepül édességeivel a rendezvényre.

Zsandár TamásZsandár Tamás

Mészáros Zoltán hozzátette, tanulva az előző évek tapasztalataiból, idén visszahozzák a gyermekfoglalkoztatót, melyre nagy igény mutatkozott.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok tehát július 8-án indul, keretbe foglalva a VeszprémFest koncertjeit.

A fesztivál keretében idén is megrendezték "Az én tornyom, az én házam, az én városom" rajzpályázatot. Ennek keretében helyi gyermekektől vártak rajzokat a Városháza és a Tűztorony kiszínezésére. A legjobbakból kiállítás nyílt a Városháza előtt, a fesztivál ideje alatt pedig a szokott módon fényfestéssel ezek fognak megjelenni a két ikonikus épületen. A rajzpályázat eredményhirdetését szintén csütörtök délután tartották a Városháza előtt, ahol a díjakat a sajtótájékoztatón felszólalók mellett a zsűri tagja, Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója adta át. A zsűriben mellette még Györgydeák Máté képzőművész, valamint Molnár Noémi animációs filmrajzoló foglaltak helyet.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Pénteken mindenki előtt kiderül, szlovén szomszédunk mennyire boros nemzet
Pénteken mindenki előtt kiderül, szlovén szomszédunk mennyire boros nemzet
A Rozé, Rizling, Jazz Napok külföldi vendégét idén nem a színpadon kell keresni, sokkal inkább a borhűtők kínálatai közt. Ugyanis idén Szlovénia legrégebbi városából, Ptujból, pontosabban az alatta elterülő borospincékből is érkeztek palackok Veszprémbe a Ptujska klet borászat kínálatából. Szomszédunk borászati megoldásait és termékeit pénteken pedig bárki megkóstolhatja az Óváros téren, amikor a szlovén vendégek részvételével tartanak kóstolót kora este.
Idegenvezetés a Rozé Rizling Jazz Napokon
10 nap, 30 koncert és 30 borász közel 120 különböző borral érkezett az idei Rozé Rizling Jazz Napokra Veszpréme. Videónkban a fesztiválmenedzser segít eligazodni ezek között.
Élet a rizlingen túl
Élet a rizlingen túl
Hozzáértő mozdulatokkal köröztetik a bort a poharaikban az emberek a Rozé Rizling Jazz Napokon, vizslatva az ital tisztaságát, vizsgálva a pohárból kiáramló aromákat. Pedig a nem is olyan távoli jövőben a mostani trendekkel szembemenő italok és teljesen újszerű zamatok is megjelenhetnek a borfesztiválon. Készülnek és érkeznek a natúr borok.
Rozéval és jazz-szel elkezdődött az idei borfesztivál Veszprémben
Rozéval és jazz-szel elkezdődött az idei borfesztivál Veszprémben
Az idei Rozé, Rizling, Jazz Napokon sem adtak lejjebb a szervezők a korábbi évek minőségéből és mennyiségéből. 30 borász kínálata és 30 fellépő koncertje közül lehet válogatni a következő két hétben Veszprémben.