2022. július 4.
//
Ulrik névnap

Most elmondom, mid vagyok, mid nem neked

2022. május 30. 11:06
Ismerős a sor? Bereményi Géza és Cseh Tamás Csönded vagyok című dalának kezdősora. Ahogy egy bulvárlap szalagcímeként olvashatnánk: most lehull a lepel, megdöbbentő dolgok derültek ki a szövegről.

Számos feldolgozása készül a mai napig az egyébként 1990-ben megjelent dalnak, a Csönded vagyoknak. Érdekes, hogy Cseh Tamás hangzásvilágától távol álló zenészek is rendkívül jól nyúltak a dalhoz, így többek között a Punnany Massif, de a 30Y énekese, Beck Zoli is újra gondolta.

A dal kimondottan ismert, részben épp a fentebb taglalt okok miatt, s a feldolgozások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szerzemény időtálló. A több mint harmincéves szöveg történetéről Bereményi Géza a közelmúltban egy interjúban mesélt részletesebben. Kadarkai Endre a kérdező, érzékeny terelgetéssel, a valóságról mit sem sejtve tapintott rá a sztorira.

Fotó: discogs.comFotó: discogs.com

Bereményi elmesélte, hogy egy házaspár felkereste őt azzal, hogy fiuk, aki sajnálatos módon elhunyt, egy levelet írt a Művész Úrnak. A fiú halála előtt megkérte szüleit, hogy valahogy mindenképpen juttassák el Bereményinek az írást. Egyéb dolgot nem fűzött hozzá, a szülők pedig kötelességüknek érezték, hogy megkeressék Bereményit, aki miután átvette a fiú levelét, felnyitotta, s ezt olvasta: „Most elmondom, mid vagyok, mid nem neked, vártál, ha magadról szép éneket, dicsérő éneked én nem leszek, mi más is lehetnék: csak csönd neked.”

Ezt az üzenetet gondolta tovább a Bereményi-Cseh Tamás szerzőpáros, és lett az egyik legismertebb daluk, ami a mai napig megtalálja közönségét. A szerzemény egyszerre fájdalmas és időtálló. Mindezt egy kisfiú tollából elindítva. Pillangóhatás. „… egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán egy apró rebbenés, ám tornádót idézhet elő a másikon…” Valahogy így működik ez a történet. Egy korán elhunyt kisfiú egyetlen, életében nem kézbesített sora végül egy egész nemzet generációkon átívelő kulturális öröksége lett.

Szabó Eszter

További cikkek

A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében
A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében
Az idő fizikai mennyiség, amely lehetővé teszi az események sorrendjét és a pillanatok meghatározását – írja az enciklopédia az „idő” fogalmához. Tekintsünk most máshogyan az időre!
A szerkesztőség szellemei
A szerkesztőség szellemei
Ha egy ház túlél bő másfél évszázadot, annyiszor cserél gazdát, annyi ember élete kötődik hozzá, hogy óhatatlanul összegyűjt magának néhány szellemet.
Öt regény, amelyek hamarosan a filmvásznon köszönnek vissza
Öt regény, amelyek hamarosan a filmvásznon köszönnek vissza
A filmgyártás jó ideje rászokott arra, hogy eredeti történetek helyett az irodalomhoz nyúljon témáért. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, arról hosszan lehetne vitázni, mindenesetre a nyáron is érkezik jó pár történet, amelynek az írott verzióját, ha gyorsak vagyunk, még elolvashatjuk.
Így akarunk Európa kulturális fővárosa lenni?/!
Így akarunk Európa kulturális fővárosa lenni?/!
Nem csak a deklaráltan EKF logó alatt zajló programok minőségén keresztül lehet ítélkezni, hogy mennyire vagyunk érdemesek az Európa Kulturális Fővárosa címre. De mielőtt válaszolunk, fontos, hogy hagyjuk magunk mögött a „merjünk kicsik lenni” érzést.
Nem hátrálnak a küzdelemtől
Nem hátrálnak a küzdelemtől
Nehéz, de nem lehetetlen feladat előtt áll a Balaton Bútor FCV, amely hétfőn este (18.30) Debrecenben lép pályára az NB I bronzpárbajának negyedik felvonásán. Hatalmas a tét, hiszen ha a DEAC otthon tartja a pontokat, akkor egyúttal az érmet is bezsebeli, ám ha a Veszprém nyer, pénteken újabb diadalt kell aratnia hazai környezetben a dobogós pozíció megszerzéséhez.