Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C

Két év kihagyás után ismét kórustalálkozót tartanak Veszprémben

2022. május 31. 10:32
A június 3–5. között harmadik alkalommal jelentkező Magyar Kórusok Találkozóján Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mellett két határon túli és két hazai kórus lép fel.

Kiss Zoltán, a Vegyeskar frissen megválasztott elnöke a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a fesztiválok mindig is fontos szerepet játszottak a kórus szakmai életében. 2000-től kezdve tíz éven keresztül szervezték meg a Vivace Nemzetközi Kórusfesztivált, emellett '99 óta minden évben részt vesznek a Galántai Kodály Napokon, a felvidéki magyar kórusok minősítő kórustalálkozóján. Egy ilyen fesztiválon, 2017-ben jött az ötlet Bélafi László korábbi elnöktől, hogy hozzanak létre egy különdíjat, a Hangvilla-díjat, amely egyben meghívást is jelent városunkba, és amely elindította a Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben. A találkozót sikerrel tartották meg 2018-ban és 2019-ben, 2020-ban viszont közbeszólt a pandémia.

Idén végül Veszprém városa, a Hangvilla és az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával térhet vissza a rendezvény, melyre ezúttal két határon túli és két hazai városból érkeznek kórusok: a komáromi Concordia Vegyeskar, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, a Várpalotai Bányász Kórus és a Cantemus Gyermekkar. Erdélyi Ágnes, a Vegyeskar karnagya elmondta: a meghívottak nagy részét még 2019-ben választották ki, illetve akkor még levelezést folytattak egy kárpátaljai kórussal is – őket sajnálatos módon a háború kitörése miatt végül idén nem köszönhetjük városunkban.

A meghívott kórusokkal viszont több formában is találkozhatnak a veszprémiek a pünkösdi hétvégén. Június 3-án este Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mutatkozik be, majd szombaton 14:30-tól az érdeklődők nyílt próbán pillanthatnak be a világszerte ismert Cantemus Gyermekkar életébe és oktatási módszereibe. Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc díjas karnagy, zenepedagógus, a kóruscsalád vezetője, kiváló karnagya megismerteti az érdeklődőkkel egy koncert előtti próba hangulatát, alkalmazott módszereit. A karnagyi műhelymunkában beszámolnak tapasztalataikról a vendégkórusok karnagyai is, akik a kórusok működéséről, a működtetés kihívásairól mondják el tapasztalatikat, jó gyakorlataikat.

A program kiemelt eseménye az összetartozás napján, június 4-én este 18 órakor tartott gálaműsor lesz, ahol a négy vendégkórus lép fel. Velük másnap is találkozhat a közönség: 10 órakor a Szent Margit templomban a Concordia Vegyeskar énekel az ünnepi szentmisén, 11 órakor a Regina Mundi templomban a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus hallható, 17 órakor pedig a Tihanyi Apátságban tart hangversenyt a Cantemus Gyermekkar.

Porga Gyula polgármester, a Vegyeskar díszelnöke szerint a kórustalálkozó fontos szerepet tölt be az EKF-évre való felkészülésben is. Veszprém életét keletkezésétől fogva napjainkig meghatározza a zene, amiben a kórusok különösen élen járnak. A pandémia ugyanakkor megnehezítette azt a közösségépítést, amit ezek az egyesületek is szorgalmaznak. Sok program elmaradt a felkészítő években, holott az EKF sikeréhez az is hozzájárul, mennyire bejáratott már egy-egy rendezvény, mennyire sikerül közösséget verbuválni. A Vegyeskar viszont nem adta fel az építkezést, a hagyományaikat továbbra is ápolják a találkozó folytatásával.

Vikman Pál, a VEB 2023 EKF program komolyzenei projektmenedzsere felidézte, tavaly azzal a céllal indították el a Hangjáték programot, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenével foglalkozó ember. Ez nagyrészt a kórusokon keresztül érhető el, hiszen aki énekel, az leginkább ilyen formában teszi, így fontos, hogy visszanyerjük a kórusok közösségformáló erejét, amire ez a találkozó is jó alkalmat szolgáltat. Ráadásul a mostani rendezvényt felvezetőnek is tekintik a következő évre, ahol a kórustalálkozón belül egy Dalvölgy programot indítanának immár nemcsak határon túli és itteni magyar kórusok meghívásával, hanem a Kárpát-medencére is kiterjesztve a rendezvényt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.