2022. december 5.
//
Vilma névnap

Bemutatták Sebő József kötetét

Megjelent a Veszprémi Szemle könyvek legújabb alkotása, mely a Veszprém az irodalomban címet viseli. Sebő József kötetét hétfő délután mutatták be a Veszprémi Petőfi Színház csarnokában.

A Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány és a Veszprémi Petőfi Színház közösen invitálták az irodalomra, valamint a Veszprém város kultúrájára fogékony közönséget, ami oly annyira jól sikerült, hogy a teátrum csarnoka bőségesen megtelt.

A Veszprémi Szemle részéről Tölgyesi József vezette a beszélgetést, felvezetésében az irodalom jelentőségéről beszélt. Mint kifejtette, nagy öröm egy könyv elkészítésének a folyamata, és még nagyobb öröm, amikor az adott alkotás megtalálja közönségét. A lexikonszerű kötet két részre osztható: régi szerzők írásaira valamint kortárs szerzőkére. Tölgyesi kiemelte, nem véletlen, hogy Veszprém számos jelzőt visel: szelek városa, egyetemi város, királynék városa; mely mind színessé teszi a helyet, s ez a kötetben is megmutatkozik.

Sebő JózsefSebő József

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a könyv fontosságáról kifejtette, a kezdetektől érezte, jelentős ügyről van szó, és,

ha jobban elolvassuk a Sebő által válogatott sorokat, szinte saját magunk élete köszön ránk vissza.

Az igazgató az est folyamán felolvasással is emelte a bemutató fényét.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Csiszár Miklós sorozatszerkesztő sajnálatos módon nem tudott jelen lenni, így az ő üzenetét Faa Judit olvasta fel. Farkasné Molnár Csilla, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprémi Megyei Tagozatának munkatársa is jelen volt, aki Sebő Józsefhez intézett kérdéseket nem csupán a könyvről, de az emberről is.

Sebő József huszonhét éve él Veszprémben, de bármely városban lakott, mindenütt foglalkoztatta a helytörténet. Mint kifejtette, a szóban forgó mű egy összművészeti alkotás, melyben hetvenkét szerző írása van, ebből huszonhét kortárs.

Olvashatók többek között Kazinczy Ferenc levelei, Ányos Pál írása, de szerepel Eötvös Károly, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Bozsik Péter, Brassai Zoltán, Fenyvesi Ottó, Domján Gábor, Géczi János írása is.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.