Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C

Bemutatták Sebő József kötetét

2022. június 14. 4:00
Megjelent a Veszprémi Szemle könyvek legújabb alkotása, mely a Veszprém az irodalomban címet viseli. Sebő József kötetét hétfő délután mutatták be a Veszprémi Petőfi Színház csarnokában.

A Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány és a Veszprémi Petőfi Színház közösen invitálták az irodalomra, valamint a Veszprém város kultúrájára fogékony közönséget, ami oly annyira jól sikerült, hogy a teátrum csarnoka bőségesen megtelt.

A Veszprémi Szemle részéről Tölgyesi József vezette a beszélgetést, felvezetésében az irodalom jelentőségéről beszélt. Mint kifejtette, nagy öröm egy könyv elkészítésének a folyamata, és még nagyobb öröm, amikor az adott alkotás megtalálja közönségét. A lexikonszerű kötet két részre osztható: régi szerzők írásaira valamint kortárs szerzőkére. Tölgyesi kiemelte, nem véletlen, hogy Veszprém számos jelzőt visel: szelek városa, egyetemi város, királynék városa; mely mind színessé teszi a helyet, s ez a kötetben is megmutatkozik.

Sebő JózsefSebő József

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a könyv fontosságáról kifejtette, a kezdetektől érezte, jelentős ügyről van szó, és,

ha jobban elolvassuk a Sebő által válogatott sorokat, szinte saját magunk élete köszön ránk vissza.

Az igazgató az est folyamán felolvasással is emelte a bemutató fényét.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Csiszár Miklós sorozatszerkesztő sajnálatos módon nem tudott jelen lenni, így az ő üzenetét Faa Judit olvasta fel. Farkasné Molnár Csilla, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprémi Megyei Tagozatának munkatársa is jelen volt, aki Sebő Józsefhez intézett kérdéseket nem csupán a könyvről, de az emberről is.

Sebő József huszonhét éve él Veszprémben, de bármely városban lakott, mindenütt foglalkoztatta a helytörténet. Mint kifejtette, a szóban forgó mű egy összművészeti alkotás, melyben hetvenkét szerző írása van, ebből huszonhét kortárs.

Olvashatók többek között Kazinczy Ferenc levelei, Ányos Pál írása, de szerepel Eötvös Károly, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Bozsik Péter, Brassai Zoltán, Fenyvesi Ottó, Domján Gábor, Géczi János írása is.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.