Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Becsületesnek, alázatosnak és az életre nyitottnak kell lenni

2022. június 16. 17:30
Különböző a sorsuk, a világlátásuk azonban sok mindenben hasonlít, leginkább abban, hogy hisznek az alázatosság fontosságában: gróf Nádasdy Borbála és Jásdi István is új könyvvel jelentkezett, melyeket a Petőfi Színházban mutattak be szerdán.

A könyvbemutató elején Ovádi Péter országgyűlési képviselő méltatta a teátrumot, amiért a színházi előadások mellett rendszeresen befogadnak más társművészeteket, valamint társadalmi szerepvállalásuk országosan is büszkeségre ad okot, majd Oberfrank Pál igazgató faggatta köteteikről a szerzőket.

Bár a két könyv, Nádasdy Borbála A képzelet szárnyán és Jásdi István Táltos-hegy című regénye már időkezelésüknél és műfajuknál fogva is különböző – előbbi a múltba kalauzol és tulajdonképpen egy memoár, utóbbi a jövőt kutató disztópia –, akad bennük hasonlóság is. Az egyszerűbb, kevésbé pazarló lét, az élettel és a környezetünkkel szembeni alázat, a következő nemzedék terelgetése mindkét könyv üzenetében ott van.

Nádasdy Borbála ezt négy fiútestvére alakjának megidézésével teszi: nekik szeretett volna emléket állítani azzal, hogy elmeséli történetüket, a dunántúli kastélyba, előkelő családba született fiúk életét, akiknek aztán rengeteg viszontagsággal kellett szembenézniük, mikor négy évre a Szovjetunióba kerültek, majd mikor hazatérhettek, annyira kisemmizték őket, hogy ennivalóra se jutott. A testvérek mégis becsülettel, alázattal tűrték sorsukat, melyről a gyermek Nádasdy Borbála számol be, panaszkodás helyett életigenléssel. A grófnő ugyanis vallja, az élet igenis szép, a képzelet pedig sok nehézségen átsegíthet.

Jásdi István regénye 2030 szilveszterén, Párizsban kezdődik: a húszéves Anne-Sophie manzárdszobájában Arthur Rimbaud-t olvassa, a francia költőt, akinek versei arra buzdították, hogy hagyja ott jómódú, polgári környezetét, családját és Burgundia szőlősdombjait, s induljon el térben és időben is egy kalandos utazásra. Az út aztán a Szaharán és Bánffyhunyadon át egészen a Balaton-felvidékig, a Táltos-hegyig vezet, ahol Anne-Sophie végre megtalálja önmagát és helyét a világban.

Akárcsak Nádasdy Borbálának, Jásdi Istvánnak sem ez az első könyve. Korábban megírta felmenői és a birtok, valamint saját történetét, ezért időszerűnek látta, hogy a jövőbe is kitekintsen. Mint mondta, a mai folyamatokat próbálta kivetíteni a következő évtizedekre, a regény alakjait pedig sok esetben rokonokról, barátokról, ismerősökről mintázta, akik majd alakítani fogják a jövőt. Bár Jásdi saját bevallása szerint meglehetősen pesszimista képet fest, a végkicsengés mégis pozitív, s hisz abban, hogy az élet győzni fog és lesz ki továbbvigye az elődök munkáját.

Ilyen szempontból ő és Nádasy Borbála is remélik, hogy valamit tudnak adni a következő generációnak, hogy sikerül átmenteni az értékeket, s a világban egyre többen ismerik fel, hogy hálásnak kell lenni azért, ami megadatott, dolgozni kell és szeretni azt, amink van.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.