Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-2°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-2°C

Öt regény, amelyek hamarosan a filmvásznon köszönnek vissza

2022. június 19. 17:15
A filmgyártás jó ideje rászokott arra, hogy eredeti történetek helyett az irodalomhoz nyúljon témáért. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, arról hosszan lehetne vitázni, mindenesetre a nyáron is érkezik jó pár történet, amelynek az írott verzióját, ha gyorsak vagyunk, még elolvashatjuk.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens zoológusként két évtizedig tanulmányozta a vadon élő állatokat, így aztán nem véletlenül sikerült olyan érzékletesen leírnia Észak-Karolina ritkán lakott mocsaras vidékének vadvilágát debütáló regényében. A könyvnek azonban nemcsak a háttérvilága és ezáltal az atmoszférateremtése lenyűgöző, de az emberi lélek ábrázolása is legalább olyan szép Owens írásában. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki elszigetelten, szinte teljesen önellátón éli életét és neveli fel önmagát. Az első szerelem azonban kinyitja Kya világát: a közeli kisvárosban élő Tate-ben Kya rokon lélekre talál, ám nem ő az egyetlen, akinek felkelti az érdeklődését, s hamarosan egy rejtélyes gyilkosság gyanúsítottjaként találja magát.

Bemutató: július 15.

Jane Austen: Meggyőző érvek

Austen utolsó, a kritikusok szerint legjobb regényéből ezúttal a Netflix készített adaptációt Dakota Jonhson főszereplésével. A Meggyőző érvek Sir Walter Elliotról és három lányáról, Mary-ről, Elisabeth-ről és Anne-ről szól – utóbbi a történet főhőse. Bár ennek korábban lehetősége lett volna férjhez menni, családja azonban nem tartotta megfelelő partinak a vagyontalan tengerésztisztet és lebeszélték a házasságról. Anne lassan beletörődik abba, hogy vénlány lesz, nyolc év elteltével azonban a kikosarazott udvarló visszatér immár vagyonos tengerészkapitányként, s kész letelepedni és családot alapítani. Leendő felesége bárki lehet, egyetlen feltétellel: csak ne Anne Elliot legyen az.

Bemutató: július 15.

Joe Hill: Fekete telefon

Galesburg tisztes városát két éve furcsa esetek borzolják: valaki levadássza a fiatal fiúkat, akik aztán sohasem térnek vissza. A következő áldozat a tizenhárom éves John Finney: miután egy pszichopata elrabolja, Finney egy véres alagsorban találja magát, ahol csak egy ősrégi telefont talál. A telefon minden éjjel elkezd csengni, noha már régóta nincs hálózatba kötve. Helyette mintha a túlvilággal lenne összeköttetésben: a kagylóba a gyilkos korábbi áldozatai szólnak bele, és igyekeznek mindent megtenni azért, hogy John ne jusson az ő sorsukra. Ha mindezek hallatán egyébként eszünkbe jutott az Az, ne csodálkozzunk: Joe Hill valójában Stephen King középső fia, a tehetséget és a horror iránti rajongását pedig úgy tűnik, örökölte világhíres apjától.

Bemutató: június 23.

Kōtarō Isaka: A gyilkos járat

Egy több száz kilométer/órás sebességgel száguldó szupervonat, öt bérgyilkos és egy pénzzel teli aktatáska. Ezek köré épül Kōtarō Japánban bestsellerré vált szatirikus akció thrillere, ami kicsit mintha Tarantino világát idézné. Nanao, becenevén Lady Bird nem egy szokványos bérgyilkos: elege van a bizniszből és letenné a fegyvert, titkos megbízójától azonban újabb feladatot kap: el kell lopnia egy aktatáskát a Tokióból Moriokába tartó vonatról. Csakhogy az aktatáskára másnak is fáj a foga: a Tangerine és Lemon alkotta halálos duónak, a csak Hercegként emlegett Satoshinak, aki egy iskolásfiú bőrébe bújt pszichopata, valamint az őt üldöző bosszúszomjas bérgyilkosnak. Amikor pedig ők öten egymásnak esnek, kő kövön nem marad, miközben a vonat száguld tovább.

Bemutató: augusztus 4.

Joyce Carol Oates: Szőke

Vajon hány bőrt lehet még lehúzni Hollywood aranykorának csillagairól? Amíg van rájuk kereslet, valószínűleg bármennyit. Főleg ha olyan „titokzatos” körülmények között haltak meg és annyira megosztó személyiségek voltak, mint Marilyn Monroe. A filmvilág leghíresebb szőkéjéről Joyce Carol Oates írt életrajzi drámát, elsősorban a kevésbé csillogó részletekre koncentrálva: a sanyarú gyerekkorra, amikor az apa nélkül, elmebajos anya mellett felnőtt kislány négy évre árvaházba kerül, a sztárságig vezető göröngyös útra, ahol a stúdiók a „butácskának” tartott fiatal lányt egyszerre használták ki anyagilag és szexuálisan, Monroe sikertelen házasságaira, szeretethiányára és már-már skizoid személyiségére. Bár a Szőke nem titkoltan félig fiktív elképzeléseken nyugszik, abban nagyon is valósághű, ahogy a sokszor kizsákmányoló hollywoodi gépezetet és a celebeket ábrázolja.

Bemutató: szeptember 23.

Nyitókép: Ahol a folyami rákok énekelnek
- Michele K. Short 

Bertalan Melinda
további cikkek
A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02 A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Meli A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Egyre több Y és Z generációs merül el a spiritualitásban, a boszorkányságban. Ez a szubkultúra persze mindig is létezett a történelem során, izgalmasabb kérdés viszont, miért most kapott újra lendületet? 2023. november 5. 21:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.