2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban

2022. június 23. 17:00
Kormos Anett új önálló estjét múlt pénteken láthatta a veszprémi közönség az Agórában. A műsor, melynek címe TOP LESZ, sokakat érdekelt: teltház és vastaps várta a standupost, akit fellépése után kérdeztünk az estről.

Aki az utóbbi időben kicsit jobban elmélyült a stand up világában, tudja, hogy vannak megkerülhetetlen nevek, Kormos Anetté ilyen. Közismert, hogy a színpadon kívül nem szereti a reflektorfényt, nem szeret magáról beszélni. Mégis, az est végén a közönségnek szegezte a kérdést, ki mire kíváncsi? Ellentmondásosnak tűnt a felvetése, hogy a közönség bármit kérdezhet tőle, ráadásul nyilvánosan; a nézők pedig kapva-kaptak a lehetőségen. Anett így fogalmazott a jelenségről:

„Vannak standuposok, akik nem szeretnek rögtönözni, én viszont imádok. Kedvelem a közönséget, és az esetek kilencvenkilenc százalékában szeretettel érdeklődnek. Attól, hogy úgy zárul a műsor, hogy bármit kérdezhetnek, minden este más lesz egy kicsit.”

Arról, hogy a rögtönzés mennyire számít ma tanulási folyamatnak, a következőket mondta: „Ha mondhatom így, ezen már túl vagyok. Rengeteg céges fellépés van a hátam mögött, és ennél nincs keményebb tanulópálya. Magam részéről mindenkinek kötelezővé tenném, aki ezen a pályán szeretne mozogni. Kiváló iskola, remekül meg lehet tanulni az improvizálást.”

A nézőtéren ülők közül valaki a Dumaszínházból való távozására is rákérdezett, erről Anett azt mondta, valamiért nem tud tartósan rendszerekhez tartozni, idővel mindig a saját útjára löki a sors. Ha nem is könnyebb egyedül, de mindenképpen önfazonosabb tud lenni, ha a saját szabályaihoz kell csak alkalmazkodnia. Hozzátette még, hogy egyébként jó érzésekkel gondol vissza a Dumaszínházzal való együttműködés éveire, és reméli, ez kölcsönös.

Az esten sok személyes történet is felbukkant, és rengeteg abszurd, kicsit sem hétköznapi helyzet. Talán jogos a kérdés, vajon a standupos örül-e ezeknek a furcsa helyzeteknek, hiszen a fellépésen kamatoztatni tudja: „Az a baj, ezek sokszor sajnos szó szerint úgy történnek, ahogy elmesélem. Kell egy kis idő, hogy a drámai vagy akár tragikus dolgokat a színpadon már a humor köntösébe tudjam bújtatni.

Hiszek az előadó és néző közötti kölcsönhatásban, egy jól sikerült előadásnak mindkét fél számára felszabadítónak, “gyógyító” erejűnek kell lennie.

 Ezért is állok újra és újra színpadra: nekem szükségem van arra, hogy együtt röhögjünk.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont az eseménynek, a sok felújítás óta pedig ez volt az első rendezvény, mely megvalósulhatott a teremben.
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.