2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Gosztolai Mária újra világbajnok lett

2022. július 10. 11:13
VEDAC
Csodálatra méltó tettre készséggel és elszántsággal készült a júliusi szenior világbajnokságra Gosztolai Mária, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) dobóatlétája.

Ahogy azt már megszokhattuk, Gosztolai Mária az idén is fantasztikus eredményekkel örvendeztette meg a veszprémieket. A W70-es kategóriában utolsó éves sportoló ragyogóan kezdte az évet, Portugáliában a fedettpályás szenior Európa-bajnokságon két számban is a dobogóra állhatott: diszkoszvetésben 26.05 méterrel diadalmaskodott, míg súlylökésben 9.14 méterrel második helyen zárt.

A koronavírusjárvány miatt két év kihagyás után nagy élmény volt újra versenyezni és találkozni a versenytársakkal. Ugyan nem dobtam olyan jót, mint amire számítottam, azonban legnagyobb dán riválisomat több mint másfél méterrel megelőztem, ami komoly fegyvertény a számomra

– mesélte Gosztolai Mária, aki nemrégiben a VEDAC közgyűlésén a 2021. év legjobb szeniorkorú sportolójaként városi elismerést vehetett át Porga Gyula polgármestertől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől és Sótonyi Mónikától, a sportért is felelős bizottság elnökétől.

Gosztolai Mária a dobogó tetején - Fotó: VEDACGosztolai Mária a dobogó tetején - Fotó: VEDAC

Az év ezt követően is szépen folytatódott számára: részt vett a Fortuna szenior atlétikai pályaversenyen, ahol kettős győzelmet aratott, súlylökésben és diszkoszvetésben is aranyérmet érdemelt ki.

A közelmúltban pedig az öt ország nemzetközi válogatott viadalán szerepelt. Az Interstate Masters- Athletic Competition elnevezésű megméretést Leibnitzben tartották meg, ahol hazánk legjobbjai mellett Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, valamint Szlovéniából érkeztek még versenyzők. A veszprémi dobó 25.94 méterrel nyerte a diszkoszvetést, míg súlylökésben 9.21 méteres eredménnyel érdemelte ki az aranyérmet. A színvonalas erőpróbán Magyarország összesítésben a harmadik lett.

Mária legutóbb Finnországban, Tamperében a szenior világbajnokságon versenyzett, ahol szintén diszkoszvetésben és súlylökésben alkotott maradandót.

Világbajnoki címét diszkoszvetésben megvédte, 26.40 méteres eredménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Súlylökésben pedig ezüstérmet szerzett 9.38 méterrel.

A sportoló persze nem elégszik meg ennyivel, azt mondja, a dobóatlétika az élete, így 75 felé közeledve is komoly álmokat szövöget.

Három hónap múlva betöltöm a hetvenötöt, és a jövő évtől a W75-ös kategóriában kell versenyeznem. Ez azt jelenti, hogy szert is váltok, az egy kilós diszkoszt 0.75 kilogrammosra cserélem majd, és a súlygolyó is könnyebb lesz. Megnéztem, az új korcsoportomban 31.56 méter a világcsúcs, aminél én most jobbat tudok ezzel a könnyebb diszkosszal. Az a tervem, hogy jövőre, túlszárnyaljam ezt. Nagyon keményen dolgozom érte, és bízom benne, ez az álom valóra válhat

– mondta Gosztolai Mária, aki egy szomorú hírt is megosztott velünk: levelet kapott a szenior sportolókat tömörítő világszervezettől, hogy gazdasági okok miatt évekig nem tudják megrendezni a hagyományos olimpiájukat. A tervek szerint legközelebb 2028-ban tartanak szenior ötkarikás játékokat.

Eddig három olimpián vettem részt, s három ezüstérmet szereztem. Abban bíztam, hogy ha nem is az idén, de jövőre ismét megrendezik a nagyszabású, több tízezer sportolót felvonultató eseményt. Sajnálattal vettem tudomásul a halasztást, azt hiszem, az olimpiai arany álmát el kell engednem. Ez viszont azt jelenti, hogy más viadalokon kell bizonyítanom, így jövőre teljes gőzzel a világcsúcs elérése lesz a célom.

vehir.hu