2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Így használd a klímát, hogy ne fájjon mindened

2022. július 11. 4:00
webbeteg.hu
Sokan nem tudják, de tartós egészségügyi problémáink is adódhatnak abból, ha nem megfelelően használjuk a klímaberendezést.

Megmondom őszintén, olvasott embernek tartom magam, de mint kiderült, az újonnan felszereltetett klímaberendezést előbb kezdtem el használni, minthogy értettem volna hozzá. Egyetlen nap helytelen üzemeltetés elég volt ahhoz, hogy olyannyira betegnek érezzem magam, mint az elmúlt tíz év alatt összesen.

Jóindulattal javaslom azoknak a veszprémieknek, akik a közeljövőben moziba készülnek, hogy öltözzenek fel rendesen, mert a vállalat néha nemcsak a hangerőből, hanem a hűvösből is többet nyújt annál, mint amennyire valójában szükség lenne.

Némi információgyűjtés után szembesültem azzal, hogy a berendezés a szemre, a torokra, az orrnyálkahártyára, de még a tüdőre is komoly veszélyt jelenthet, nem feledve azt, hogy akár ízületi gyulladásokat is okozhat. Mindezek a panaszok ugyanakkor néhány egyszerű szabály betartásával kivédhetőek.

Ügyeljünk a klíma helyes használatára, különben könnyedén az orvosnál köthetünk ki Ügyeljünk a klíma helyes használatára, különben könnyedén az orvosnál köthetünk ki

1. Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!

Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát is évente legalább egyszer vegyszerrel alaposan ki kell tisztítatni, illetve a szűrőt sem árt időről időre kicserélni, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

2. Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát!

Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, nagyon körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csak 5, maximum 8 (!) fokkal legyen hűvösebb a helységben.

3. Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Sose tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában! Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy fázás esetén védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

4. Szellőztessünk rendszeresen!

Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént.

+1 Erősítsük immunrendszerünket vitaminokkal!

A C-vitamin és a B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség. A szárító hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

Mit tegyünk, ha már kialakultak a tünetek?

A klíma hatására kialakult mozgásszervi panaszok, mint például a klímareuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, illetve a sókamra, az inhaláció és a mágnesterápia is.

Simon Dani